Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Peste 5.000 de credincioşi au participat la pelerinajele de Florii din Arhiepiscopia Dunării de Jos FOTO

1
9 Apr 2017 09:49:30
Autor: Costel Crangan
Pelerinaj de Florii 2017 la Galaţi FOTO ADJ/Petrică Costiuc
Pelerinaj de Florii 2017 la Galaţi FOTO ADJ/Petrică Costiuc

Pelerinajele au avut loc în opt localităţi din judeţul Galaţi şi în patru din judeţul Brăila. În ciuda vremii friguroase, oamenii au ieşit în număr mare în pelerinaj, pentru a retrăi simbolic de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului.

Sâmbătă, 8 aprilie 2017, în ajunul Praznicului împărătesc al Floriilor, în municipiile Galaţi şi  Brăila, precum şi în alte zece localităţi (oraşele Tecuci,Tg. Bujor, Bereşti, Făurei, Ianca şi Însurăţei, precum şi în comunele Corod, Matca, Pechea şi Toflea, din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-a desfăşurat tradiţionalul Pelerinaj de Florii.

La cele 12 pelerinaje, care amintesc tuturor de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului, au participat peste 5.000 de credincioşi, care nu s-au lăsat învinşi de vremea nu tocmai frumoasă.

Manifestările pastoral-misionare au debutat anul acesta în municipiul Brăila, unde, preoţii şi credincioşii de la bisericile din oraş s-au întâlnit în faţa bisericii „Sf. Cuv. Parascheva“. 

Aici, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba de binecuvântare a stâlpărilor, după care a stropit pe toţi credincioşii prezenţi cu agheasmă şi a rostit cuvânt de învăţătură. Alaiul format din copii, tineri, profesori şi credincioşi au pornit în procesiune pe „Calea Călăraşilor“ spre Catedrala „Naşterea Domnului“ din municipiu.

În oraşul de reşedinţă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, mii de gălăţeni, de la copii şi tineri, unii putând autenticul port popular al zonei, până la vârstnici sau chiar persoane cu dizabilităţi s-au adunat în faţa bisericii „Vovidenia“ pentru a participa la tradiţionala procesiune de Florii.

Calea Domnească a prins viaţă prin şirul nesfârşit de preoţi şi pelerini care s-au îndreptat spre Catedrală, intonând troparul sărbătorii şi alte cântări specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

Pe esplanada Catedralei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian  a sfinţit Icoana Intrării Domnului în Ierusalim, a săvârşit slujba de binecuvântare a stâlpărilor şi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a mulţumit lui Dumnezeu, preoţimii şi bunilor noştri credincioşi din cele două judeţe ale Eparhiei pentru icoana pelerinajului care a adus Ierusalimul ceresc nu numai în biserici şi pe străzi, cât şi în sufletele şi în casele noastre, arătând că „tinerii sunt icoana vie a bisericii”.

Cu acest prilej, Ierarhul Dunării de Jos a premiat elevii câştigători la etapa eparhială a Concursului Naţional de Creaţie „Icoana şi şcoala mărturisirii”, precum şi elevii calificaţi la etapa naţională a Olimpiadei de Religie, binecuvântându-i şi oferindu-le daruri. Programul liturgic a  continuat cu slujba Privegherii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
10.04.2017, 01:12:52

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările