Planta carnivoră care tratează afecţiunile respiratorii, astmul şi reduce glicemia. Se găseşte în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roua Cerului se hrăneşte cu insecte, sursa foto: Florin Coraş, Ranger la Parcul Natural Apuseni
Roua Cerului se hrăneşte cu insecte, sursa foto: Florin Coraş, Ranger la Parcul Natural Apuseni

Roua cerului (Drosera rotundifolia) este una dintre cele mai interesante plante din România, mai ales prin faptul că este carnivoră. Specia este ocrotită şi poate fi admirată în turbăriile muntoase, aflate în rezervaţii naturale.

Potrivit reprezentanţilor de la Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, locurile unde se dezvoltă această plantă sunt zonele cu turbării. Se întâlneşte de obicei in turbăriile din Maramureş, Suceava, Harghita sau Bihor, crescând alături de muşchiul de turbă (Sphagnum).

Roua cerului este o plantă erbacee perenă, redusă ca dimensiuni (circa 20 cm înălţime). Frunzele apar la nivelul solului şi au un peţiol lung. Sunt rotunde, au culoare roşietică şi peri glandulari, cu ajutorul cărora vânează şi consumă prada. Roua cerului înfloreşte toată vara, având nişte flori mici, albe Florile sunt micuţe, albe iar înflorirea are loc din iunie până în august.

„Deoarece planta creste pe turba bogata in azot, care nu poate fi absorbit, îşi completează substanţele digerând insecte. În starea de repaus, glandele de pe suprafaţa rozetelor stau întinse. Orice excitare a plantei, mecanică sau chimică, se transmite la frunza şi deci la tentaculele care încep sa se aplece spre centru, acoperind insecta prinsă acolo în substanţa cleioasă de pe glande. După ce insecta a fost suprimată, din producătoare de mucus cleios glandele devin producătoare de enzime ce facilitează digestia”, scriu reprezentanţii Romsilva. 

roua

sursa foto: Florin Coraş, Ranger la Parcul Natural Apuseni 

Roua cerului tratează bolile respiratorii 

Pootrivit specialiştilor, Roua cerului este utilizată ca plantă medicinală. Substanţele pe care le conţine au efecte antispastice, antitusive, antibiotice. Chinona, de exemplu, împiedică dezvoltarea bacteriilor. Este utilizata pentru tratarea problemelor toracice, respiratie suieratoare, usurarea respiratiei si tractului respirator. Are activitate antibiotica, antibacteriana, antitusiva, antispasmodica, expectoranta si hipoglicemianta. 

De asemenea, extractul de roua cerului calmează şi destinde muşchii, reduce glicemia, combate guturaiul şi provoacă o bună diureză.

Roua cerului este cunoscută şi ca planta oratorilor, având capacitatea de a combate răguşeala şi de a reface coardele vocale. Această plantă este folosită şi în industria farmaceutică, mai ales pentru prepararea medicamentelor necesare în tratamentul tusei convulsive.

Vă recomandăm şi:

Propunerea controversată a unui pneumolog pentru tranşarea crizei COVID:„Sănătate cu forţa nu se poate”

Medic psihiatru, despre şcoala online:„Nu a dus niciun beneficiu. Va crea nişte viitori tineri antisociali”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite