Poliţist în România, şofer de microbuz care transporta ilegal moldoveni în timpul liber: „Îi duceam la o nuntă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www.antena3.ro
FOTO www.antena3.ro

Un român de 44 de ani, ofiţer de poliţie, şi fratele lui de 41 de ani au fost condamnaţi de justiţia olandeză la închisoare cu executare pentru că au ajutat o familie de moldoveni să treacă ilegal graniţa pentru a cere azil în Olanda. Românii spun că, de fapt, îi transportau la o nuntă.

Tribunalul din oraşul olandez Groningen i-a condamnat acum câteva zile pe doi fraţi din România, unul dintre ei fiind poliţist, pentru înlesnirea trecerii ilegale a frontierei, după ce ar fi introdus ilegal o familie de moldoveni în Olanda, în schimbul unor sume de bani.  Ambii au primit câte o pedeapsă cu închisoarea de 71 de zile, la care se adaugă alte 198 de zile de probaţiune.  

Nicolae (44 de ani), ofiţer de poliţie, şi fratele lui, Valentin (41 de ani), care lucrează în sistemul penitenciar din România, au fost opriţi pe o şosea din Olanda de o patrulă rutieră, în urma unui control de rutină. Cu maşina care le aparţinea, un Mercedes Vito, transportau o familie formată din 10 persoane, iar la verificarea actelor, pasagerii au prezentat paşapoarte moldoveneşti.

Şoferii le-au spus poliţiştilor că duceau pasagerii la o nuntă, dar familia pe care o transporta i-a dat de gol. Oamenii le-au declarat agenţilor că au plătit 950 de euro (adulţi - 120 de euro, copii - 70 de euro) pentru a fi duşi la centrul de depunere a cererilor de azil din localitatea Ter Apel, după ce anterior nu reuşiseră acest lucru în Germania.

„Olanda-Moldova şi gata”

Românii au negat şi la proces că ar fi schimbat vreo vorbă cu pasagerii, "pentru că nu le vorbim limba". Anchetatorii au audiat pasagerii, iar aceştia le-au declarat că abia după ce au trecut graniţa, proprietarul microbuzului le-a spus că urma să îi transporte în oraşul Ter Apel. "Prima dată când am auzit cuvântul "azil" a fost la poliţia olandeză", a continuat să nege Valentin.

Poliţiştii au strâns numeroase probe împotriva românilor, fiind vorba de informaţiile culese de la punctele de trecere a frontierei, pe baza biletelor găsite în microbuz,  şi transcrierea conversaţiilor telefonice pe care le-au purtat.

Chiar înainte de plecare, fratele cel mic l-a sunat pe Nicolae: "Mergem în Olanda, încărcăm şi ne întoarcem fără. [...] Olanda-Moldova şi gata", i-ar fi transmis Valentin. Cinci ore mai târziu a primit adresa centrului din Ter Apel, pe care o transmite şi fratelui său. Românii au continuat să nege acuzaţiile, dar pasagerii lor susţin că le-au spus fraţilor că urmau să solicite azil în Olanda.

Apărarea românilor: ”Au fost prea mulţi invitaţi la nuntă”

Există şi alte neconcordanţe între declaraţiile şoferilor români şi ce s-a întâmplat în realitate. De pildă, aceştia au declarat că s-au întâlnit cu pasagerii în Germania, însă aceştia fuseseră preluaţi de la graniţa româno-maghiară. Nouă dintre ei au fost preluaţi cu microbuzul, iar ceilalţi trei au trecut graniţa pe jos.

„Toţi pasagerii aveau un paşaport valabil, cu care se poate călători liber în Uniunea Europeană timp de 90 de zile. Cel mult, au fost prea mulţi invitaţi la nuntă, înghesuiţi în autobuz, dar asta nu este mai mult decât o încălcare a regulilor de circulaţie", s-au apărat românii prin avocatul lor. 

Procurorul de caz olandez a cerut 20 de luni de închisoare pentru ambii fraţi, pentru că au ajutat la introducerea ilegală a familiei de moldoveni în ţară. Pentru că pasagerii urmau să solicite azil, şoferii au ajutat familia "să intre şi să rămână ilegal în Olanda", au apreciat judecătorii olandezi, care i-au condamnat în final la închisoare.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Microbuz cu călători, implicat într-un accident în judeţul Galaţi. Mai multe persoane au primit îngrijiri

Călători transportanţi într-un microbuz ruginit, cu plafonul căzut şi plin de mizerie. „Pericol public. Mi-am murdărit şi rupt geamantanul“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite