Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Poliţistul fotomodel al lui Botezatu dă România în judecată la CEDO, după o anchetă eşuată a procurorilor DNA

0
31 May 2017 14:27:38
Autor: Costel Crangan
Cele două ipostaze ale comisarului de poliţie Mircea Rusu FOTOCOLAJ Adevărul
Cele două ipostaze ale comisarului de poliţie Mircea Rusu FOTOCOLAJ Adevărul

Comisarul Mircea Rusu a fost reţinut de procurorii anticorupţie, în urmă cu trei ani, pentru un presupus abuz în serviciu cu consecinţe grave. Condamnat la un an de închisoare de către instanţa de fond, poliţistul a fost ulterior achitat, motiv pentru care vrea acum daune morale.

Turnură cu totul neaşteptată în cauza penală care-l priveşte pe comisarul Mircea Rusu (fost şef la Secţiei 6 Poliţie Rurală din Tecuci, actualmente şeful Biroului de Investigaţii Criminale de la Poliţia municipiului Tecuci). Poliţiştul a anunţat că va da România în judecată, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pe motiv că i-au fost încălcate grav drepturile legale.

„Va fi un efort financiar destul de mare pentru mine, fiindcă taxa de timbru este destul de costisitoare, la fel şi onorariul avocatului, dar nu pot lăsa lucrurile aşa. Atât eu, cât şi familia mea am avut mult de suferit în urma acestui episod extrem de urât din viaţa mea, pe care vreau să îl uit cât mai repede. A fost ca un coşmar pentru mine şi cineva trebuie să plătească pentru această nedreptate care mi s-a făcut”, a declarat comisarul Mircea Rusu.

Totul a început în octombrie 2014, atunci când Mircea Rusu a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie, care l-au acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Din rechizitoriul cauzei (înaintat în 2015 instanţei de judecată, respectiv Tribunalului Galaţi) rezultă că şeful Secţiei 6 Poliţie Rurală Tecuci din cadrul Poliţiei Municipiului Tecuci, comisarului Mircea Rusu ar fi dispus ăn mod ilegal unor subordonaţi, în data de 22 ianuarie 2014, ca, în afara atribuţiilor de serviciu ale acestora, dar utilizând calitatea lor de poliţişti (incluzând uniforma şi insigna de poliţist), să-l însoţească pe un prieten al său, în maşina pusă la dispoziţie de acesta, într-o comună din judeţul Galaţi.


Imagine de la reţinerea lui Mircea Rusu FOTO Arhiva Adevărul

În cursul acţiunii, agentul şef adjunct Claudiu Andrei şi agentul şef Lucian Isabel Dobri (şi ei inculpaţi de DNA-ST Galaţi) au asigurat acestuia „protecţia” în rezolvarea unei probleme personale legate de ridicarea de la o bancă a unei sume importante de bani.

Calitate de inculpat în dosar a avut şi fostul şef al Poliţiei Tecuci, comisarul şef Florin Balcan, în sarcina căruia procurorii au reţinut infracţiunea de „omisiune a sesizării”. De asemenea, în acelaşi dosar, a fost trimişi în judecată sub control judiciar Claudiu Andrei, agent şef adjunct în cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Tecuci, din cadrul Poliţiei municipiului Tecuci, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu.

În primă instanţă, Tribunalul Galaţi l-a condamnat pe comisarul Mircea Rusu la un an de închisoare cu executare, însă prima sentinţă a fost desfiinţată de instanţa superioară, care l-a achitat, atât pe el, cât şi pe ceilalţi inculpaţi, de toate acuzaţiile aduse de procurorii DNA.

Mircea Rusu în exerciţiul funcţiunii FOTO Arhiva Adevărul

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au stabilit, printr-o sentinţă dată la sfârşitului lunii martie a anului 2017, că la mijloc ar fi o serie de abateri disciplinare sancţionabile conform reglementărilor interne ale Poliţiei, nicidecum de infracţiuni de corupţie. Sentinţa a rămas definitivă.

După ce toate căile normale de atac au expirat, iar comisarul Mircea Rusu a fost repus în drepturi (mai exact şi-a recuperat toate drepturile băneşti ce i-au fost reţinute pe toată perioada cât a fost pus la dispoziţie, plus că a fost instalat ca şef al Biroului de Investigaţii Criminale de la Poliţia municipiului Tecuci), acesta a decis să treacă la demersuri împotriva statului român, deoarece „cineva trebuie să plătească pentru această nedreptate care mi s-a făcut”.

Deocamdată nu se ştie ce daune va solicita poliţistul de la statul român, al cărui angajat este în continuare, însă se pare că suma este una cu multe zerouri.


Mircea Rusu ca fotomodel într-o reclamă de succes FOTO Adevărul

Comisarul Mircea Rusu este cunoscut şi pentru faptul că, ani la rândul, a îmbinat cariera de poliţist cu cea de fotomodel. El a fost timp de patru ani fotomodelul preferat al lui Cătălin Botezatu, însă a apărut şi în numeroase reclame, în special la produse pentru igiena orală şi la haine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările