PORTRET Mircea Breahnă, avocatul care se luptă cu sistemul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesează de 37 de ani şi este printre puţinii apărători care au propus şi susţin necesitatea modificării fundamentale a Codurilor de procedură civil şi penal.

Citiţi şi:

Galaţi: Avocatul clanului Geamănu pledează nevinovat

Profil

Născut: 30 iulie 1947-Bacău

Studii: Facultatea de Drept, Universitatea A.I.Cuza Iaşi-1973

Stare civilă: căsătorit, doi copii

A devenit avocat în 1973 şi a profesat în Barourile Tecuci şi Galaţi. În 1980, a fost numit directorul Biroului de Asistenţă Juridică Tecuci, funcţie pe care a ocupat-o până în 1998, când a fost ales prodecan al Baroului Galaţi. Din 2003, este decanul Baroului Galaţi.

După peste 30 de ani de profesie, atât în regimul comunist, cât şi în noua organizare politică şi instituţională de după 1989, a propus modificări de esenţă ale codurilor de procedură, modificări menite să permită avocaţilor accesul la administrarea actelor de urmărire penală.

Ce fel de apărare poţi să faci când poliţiştii şi procurorii au făcut toată cercetarea şi îţi pun dosarul în braţe? Este important să participăm la toate etapele de urmărire penală, ca să putem formula obiecţii, altfel suntem puşi în faţa faptului împlinit", susţine decanul Baroului Galaţi.

Avocaţii nu trebuie amendaţi fără aviz

Dacă ar fi puse în practică, propunerile lui Mircea Breahnă ar schimba fundamental sistemul judiciar românesc. Modificarea Codului de Procedură Penală ar presupune ca toate actele efectuate în lipsa avocatului ales să fie anulate.

Decanul Baroului Galaţi a propus şi modificarea Codului de Procedură Civilă, care reglementează amendarea avocaţilor pentru diverse motive.

Avocaţii nu sunt parte în proces, deci nu este normal ca instanţele să îi poată amenda. Pot în schimb să propună conducerii baroului sancţionarea avocaţilor care comit diverse abateri", consideră avocatul Mircea Breahnă.

Nici accesul în magistratură nu îl mulţumeşte pe decan. Acesta a propus ca admiterea în magistratură să se facă cu scutire de examen pentru avocaţii care au o vechime între cinci şi 10 ani.

Pasionat de artă şi călătorii

Este mare amator de călătorii, dovadă că a vizitat toate ţările din Europa. A reuşit să îşi realizeze un mai vechi vis, reuşind să treacă prin toate ţările din Europa. Anul trecut a făcut un tur al continentului european, vizitând 12 ţări într-un interval de două luni de zile.

Este pasionat de artă în toate formele ei, fie că vorbim de muzică clasică, modernă, jazz sau pictură.

M-a impresionat pictura veche a lui Van Gogh. Modalitatea de concepere şi prezentare a picturii, dar şi mecanismul de folosire a culorilor, a liniilor, dar şi expresivitatea. Încet, încet am reuşit să înţeleg puţin din tainele picturilor lui Picasso, care la prima vedere nu par prea atrăgătoare", ne explică avocatul Mircea Breahnă.

În tinereţe, a făcut sport de performanţă (atletism, fotbal şi culturism). Este mândru de cei doi copii ai săi, care i-au călcat pe urme, iar acum sunt avocaţi în Bucureşti.

Ce îi place

Îmi place corectitudinea şi disciplina. Apreciez foarte mult persoanele care au spirit de iniţiativă şi au reuşit în viaţă. Îmi place competenţa profesională şi constat că profesioniştii nu s-au implicat în conducerea societăţii pentru că actuala clasa politică a făcut dovada unei lipse totale de competenţe iar societatea se află acum într-un impas major.

Ce nu îi place

Nu îmi place necinstea, oamenii conflictuali, cei care doresc să parvină prin orice mijloc, care ajutaţi fiind în anumite momente, devin cei mai înverşunaţi adversari. Nu îmi plac situaţiile neclare, dezechilibrate din diferite motive.

Întrebări şi răspunsuri

Aveaţi de ales între trei profesii la terminarea facultăţii. De ce aţi ales să deveniţi avocat?

Aveam de ales datorită mediei mari pe care o obţinusem. Puteam să ajung judecător, procuror sau notar, dar am decis să devin avocat pentru că am simţit că în această profesie îmi voi găsi condiţiile de realizare ca profesionist. Am simţit că faci un bine dacă aperi un om căruia i s-a încălcat un drept sau care are nevoie pur şi simplu de un sprijin. Structural ma simt făcut pentru asta.

Care este cel mai mare neajuns al profesiei de avocat?

În primul rând, este lipsa de protecţie din partea instituţiilor statului. La nivel instituţional, profesia de avocat este tratată cu superficialitate şi lipsă de încredere. Unii nu văd utilitatea profesiei noastre. De asemenea, nu pot omite dintre inconveniente, lipsa de recunoaştere a acesteia între profesiile juridice.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite