Andreea Săvulescu, copila de 16 ani aflată în scaun cu rotile, care face zilnic 20 de kilometri pentru a merge la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare zi, Andreea Săvulescu (16 ani), o tânără imobilizată într-un scaun cu rotile, din localitatea gălăţeană Nicoreşti, face naveta 20 de kilometri pentru a ajunge la liceu, în Tecuci. Părinţii fetiţei şi o fundaţie încearcă să-i găsească o gazdă în apropierea şcolii, însă pentru că are un handicap i se cer mai mulţi bani

Andreea Săvulescu (16 ani), din localitatea Nicoreşti, judeţul Galaţi, s-a născut cu parapareză şi nu a putut să meargă niciodată. Prima operaţie a făcut-o la 6 ani, la un spital din Bucureşti, pe cheltuiala Fundaţiei „Bunul Samaritean“ din Nicoreşti. De atunci până acum, copila a suportat alte nouă operaţii susţinute financiar de aceeaşi fundaţie.
Andreea nu poate nici acum să meargă, dar poate face câţiva paşi cu ajutorul unui cadru metalic sau sprijinindu-se în cârje.

Preţul handicapului

De la 15 septembrie, de când a intrat în clasa a IX-a la Grupul Şcolar „Ovid Caledoniu“ din Tecuci, într-o clasă cu profil de industrie alimentară şi turism, Andreea face zilnic naveta cu un autobuz care nu are rampă pentru persoane cu handicap. Tecuciul se află la o distanţă de 20 de kilometri faţă de Nicoreşti, iar copila are în permanenţă nevoie de mama ei, Elena Săvulescu, pentru a fi ajutată atunci când are nevoie.

„Mă chinui cu scaunul cu rotile de acasă până în staţia de autobuz, pe drumuri de ţară, dar nu avem ce face. La ora 5.30 ne urcăm în autobuz pentru a merge la Tecuci. Nu pot să o las singură“, spune Elena Săvulescu, mama Andreei. Femeia stă la Tecuci până la ora 14.00, când are autobuz pentru a se întoarce la Nicoreşti împreună cu Andreea. O perioadă, stătea în faţa şcolii, dar, de ceva timp, merge la o rudă care locuieşte în Tecuci. Dar pentru că nu poate face asta zilnic, de multe ori îşi face treabă prin Tecuci în timp ce Andreea este la ore.

Naveta costă 80 de lei pe lună, iar o soluţie pentru a scuti drumurile dintre Nicoreşti şi Tecuci ar fi o gazdă, undeva în apropierea şcolii. Atât părinţii Andreei, cât şi reprezentanţii fundaţiei, Ionel şi Claire
Melinte, care o ajută pe fată, au încercat să găsească o familie dispusă să o primească. Ionel şi Claire Melinte au grijă de 40 de copii cu probleme sociale şi de 15 persoane cu dizabilităţi din zona Nicoreştiului.

„Am căutat gazde pe lângă şcoală, dar n-am găsit încă ceva care să ne convină, ceva decent. Ceea ce m-a intrigat foarte tare este faptul că am găsit, la un moment dat, o familie care ar fi fost dispusă să o primească în gazdă, şi care, iniţial, ne-a cerut 400 de lei pe lună, dar când a aflat că este vorba despre o persoană cu handicap, a mai cerut 150 de lei. Cum adică, handicapul costă în plus? Nu este o atitudine corectă“, spune intrigat Ionel Melinte, reprezentantul Fundaţiei „Bunul Samaritean“.

Se pregăteşte să devină bucătăreasă

Andreea Săvulescu s-a integrat foarte bine în clasa a IX-a, stă în prima bancă, iar rezultatele şcolare sunt bune. Fata se pregăteşte pentru meseria de bucătar sau ajutor de bucătar. Directoarea şcolii unde învaţă Andreea, Nicuţa Năstase, are numai cuvinte de laudă la adresa ei. „Am aflat de la colegii ei că este o elevă foarte liniştită. Am întrebat-o şi pe ea cum se simte în clasă şi mi-a spus că este foarte bine primită. Am mai avut copii cu dizabilităţi, dar parcă Andreea este mult mai bine integrată. Pentru că este o fire deschisă, relaxată, fără complexe de inferioritate din cauza handicapului pe care-l are, Andreea este foarte iubită. Poate că de aceea, şi colegii sunt foarte săritori atunci când are nevoie de ceva“, spune Nicuţa Năstase, directoarea Grupului Şcolar „Ovid Caledoniu“ din Tecuci.

Când se întoarce acasă, Andreea îşi face temele, după care citeşte sau stă la calculator. Marele of al fetei este că nu prea are prieteni care să o viziteze. Tocmai de aceea, îi place foarte mult la şcoală.
Din păcate, sistemul din învăţământul preuniversitar nu este de partea Andreei. Ea nu are niciun fel de facilitate la şcoală. „Andreea ar putea acum să primească bani pentru liceu, dar asta se va întâmpla ceva mai târziu pentru că abia se depun dosarele“, completează Nicuţa Năstase.

„Mă gândesc la prima zi în care voi merge singură la şcoală“

Chiar dacă până acum Andreea a făcut deja zece operaţii, ea mai are nevoie de cel puţin două. Medicii urmează să-i prelungească tendoanele unui picior care nu este dezvoltat complet.

„Încercăm să o ajutăm şi în cazul acestor două operaţii. De altfel, până acum am donat fetei şi scaunul cu rotile, cârjele şi alte materiale. Andreea este o fire curajoasă, foarte pozitivă. Îşi doreşte foarte mult să meargă, tocmai de aceea priveşte cu seninătate, chiar cu zâmbetul pe buze, operaţiile pe care le-a făcut de-a lungul timpului“, spune Ionel Melinte.

Seninătatea cu care Andreea priveşte aceste operaţii este scoasă în evidenţă şi de mama ei. „La ultima operaţie, eu eram mai speriată decât ea de ceea ce urma să se întâmple. Aveam emoţii, plângeam, iar Andreea era senină. Nu ştiu cum a putut. Ştiţi ce mi-a spus Andreea înainte să intre cu doctorul în sala de operaţii? «Stai, mamă, liniştită, că pe mine mă taie, nu pe tine!»“, povesteşte Elena Săvulescu. 

Ceainicul cu şuruburi

În camera ei de acasă, de la Nicoreşti, Andreea are un ceainic în care păstrează şuruburile pe care le-a avut în picior şi care 

i-au fost apoi scoase. „Pentru tata ar fi fost bune la atelierul lui unde îşi mai ţine sculele. Eu le văd ca pe nişte bucăţi din mine. Abia aştept să fac şi ultima operaţie, nu ştiu când va fi aceasta, dar sper să reuşească şi să pot merge normal, ca toţi copiii. Nu mi-e teamă de bisturiu şi nici nu am fost marcată de suferinţele prin care am trecut, pentru că mă gândesc doar la prima zi în care voi merge singură la şcoală“, mărturiseşte emoţionată Andreea.

Cum familia tinerei are o condiţie financiară precară, fata a intrat şi în programul „Pregătim ghiozdanul“ oferit de Asociaţia pentru Cetăţenie Culturală ARCA din Galaţi, prin intermediul familiei Melinte. Dana Hâncu, reprezentanta Asociaţiei pentru Cetăţenie Culturală ARCA, spune despre Andreea că este o fetiţă curajoasă şi isteaţă care îşi doreşte foarte mult să meargă la şcoală. 

„Ionel şi Claire Melinte mi-au vorbit despre Andreea ca şi cum ar fi copilul lor. Am ţinut să o cunosc pe fată şi mi-au fost confirmate cele spuse de familia Melinte“, spune Dana Hâncu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite