Povestea dascălului care împacă pianul şi acordeonul: a şcolit sute de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica State Foto: arhiva personală
Viorica State Foto: arhiva personală

Viorica State (35 de ani), profesor la Şcoala de Arte din Galaţi, este una dintre puţinele românce care cântă la acordeon, fiind invitată frecvent la acţiuni culturale pentru talentul său unic de a transforma acordeonul într-o veritabilă orchestră. Ea este, de asemenea, şi unul dintre puţinii dascăli din ţară care predă pian şi acordeon, două instrumente total diferite.

Pentru Viorica State, profesor de acordeon şi pian la Şcoala de Arte din Galaţi, pasiunea pentru cele două instrumente muzicale a venit relativ târziu, la 11 ani, însă  nu pentru că nu şi-ar fi dorit, ci pentru că nu a avut ocazia să intre în contact cu aceste instrumente până atunci. Odată ce s-a întâmplat acest lucru, nu s-a mai despărţit de ele, cântând ori de câte ori a a avut ocazia. 

„A venit un coleg de clasă cu un acordeon şi ne-a cântat două melodii pe care le ştia ca să ne impresioneze. Mi s-a părut foarte interesant acordeonul“, îşi aminteşte Viorica. S-a ţinut de colegul ei să o înveţe să cânte la acordeon, iar el a îndrumat-o către Şcoala de Arte din localitatea Corneşti, Republica Moldova, unde s-a născut şi a copilărit.

„La şcoala respectivă, un profesor de ţambal m-a întrebat la ce vreau să cânt şi i-am spus că la acordeon. Mi-a spus că sunt prea mică pentru acest instrument şi mi-a propus să cânt la vioară, dar nici nu am vrut să aud. M-a dus apoi într-o altă sală şi mi-a arătat un pian, iar eu i-am spus că vreau să învăţ să cânt şi la el“, ne destăinuie artista cum a început totul.

Tânăra, care a împlinit recent 35 de ani, a urmat şcoala generală, colegiul pedagogic şi facultatea de pedagogie în Republica Moldova, iar de cinci ani activează ca profesor la Şcoala de Arte din Galaţi, după ce s-a mutat în România, dobândind şi cetăţenia. A urmat un liceu şi o facultate pe profil pedagogic pentru că i-a plăcut dintotdeuna copiii şi a dorit să fie unul dintre dascălii care îi iniţiază în tainele muzicii. „Sunt fascinată de sinceritatea copiilor, de privirea lor. Îmi place că nu sunt prefăcuţi, fac parte dintr-o lume aparte, îmi place foarte mult să lucrez cu ei şi mă bucură că simt lucrul ăsta“, ni se destăinuie dascălul.

Duet profesor-elev la acordeon şi pian

A şcolit sute de elevi până acum la cele două instrumente deloc uşoare. Profesoara se adaptează la stilul fiecărui copil, deoarece aceştia atacă diferit sunetele la pian, iar în funcţie de particularităţile fiecăruia, le dă exerciţii specifice pentru a-şi întări muşchii de la degete, dar în special pentru a putea scoate sunetele corecte. La acordeon lucrurile sunt şi mai complicate. Şi asta pentru că mâna dreaptă o poţi vedea pe clape, însă mâna stângă trebuie simţită pe acele mici butonaşe.

„La început, asta se învaţă mecanic. Se pune o oglindă în faţă şi te uiţi pe ce butoane apeşi. Acele butonaşe reprezintă note şi acorduri muzicale. Sunt anumite structuri şi scheme pe care elevul le învaţă. La început, îi cam sperie faptul că foloseşti mâna stângă ca să cânţi şi să tragi şi de burduful acordeonului, dar pentru băieţi este relativ uşor, mai ales pe partea fizică. La fete este puţin mai complicat, dar când îţi place ceva, faci cu drag acel lucru“, ne spune profesoara.

Viorica State

Acordeonul şi pianul sunt marile pasiuni ale dascălului FOTO Valentin Trufaşu

Destul de puţini artişti, chiar dintre cei care cântă la acordeon, ştiu că mâna stângă este cea mai importantă când vorbim de acest instrument muzical. „De la acele mici butoane se asigură acompaniamentul, este carnea la acordeon, cum ne spunea un profesor“, ne explică Viorica, care a ajuns la nivelul la care simte cu degetele fiecare dintre zecile de butonaşe existente pe acordeon. Poate cânta la acordeon la fel de bine muzică populară, dar şi jazz şi tangou.

Viorica State 4

Elevii Vioricăi State au vârste cuprinse între şapte şi 58 de ani FOTO arhiva personală

Talentul său remarcabil la acordeon i-a adus numeroase invitaţii la evenimente culturale, de remarcat fiind şi faptul că este printre puţinele românce care cântă la acest instrument orchestră, cum mai este numit. O fetiţă pe care o învaţă să cânte la pian va începe de anul viitor să ia şi lecţii de acordeon, semn că încet, încet, se schimbă mentalitatea şi în ceea ce priveşte acest instrument muzical. Un alt elev de-al său, un băieţel, este foarte talentat la pian, dar şi la acordeon, şi în mai multe ocazii dascălul a cântat în duet cu el la cele două instrumente.

„Vreau să rămână cu muzica în suflet“

Un  bărbat de 58 de ani studiază pianul la clasa Vioricăi, după ce în copilărie nu a avut şansa să facă acest lucru. Atunci şi-ar fi dorit să înveţe să cânte la acordeon, dar tatăl lui i-a cumpărat trei biciclete, ca să îl poată ajuta la muncile gospodăreşti, ne povesteşte cu umor profesoara. Un alt bărbat de 40 de ani este şcolit de artistă la acordeon, o mai veche pasiune de-a sa, pe care are acum şansa de a o aduce la un nivel mai apropiat de cel profesionist.

Viorica State 5

Dascălul excelează şi la pian FOTO Valentin Trufaşu

Un alt băiat care cântă la pian a obţinut premiul I la un concurs organizat recent la Paris, la categoria lui de vârstă, şi premiul al II-lea, la o categorie superioară de vârstă. Elevii de la clasa Vioricăi au câştigat până acum numeroase premii naţionale şi premii de excelenţă la competiţiile naţionale, la pian şi acordeon, la care au participat, lucru care vorbeşte de la sine despre calitatea sa de profesor.

„Mă bucur pentru ei că obţin aceste premii, pentru că în această lume a tehnologiei, aproape toţi copii stau pe tablete şi calculatoare, iar eu încerc să le transmit emoţia asta de frumos, de muzică. Îi înţeleg pentru că trebuie să se şi joace, dar şi muzica este importantă pentru suflet“, ne declară cu emoţie artista. Secretul dascălului este că îşi lasă elevii să cânte melodii care le plac lor, pentru că astfel reuşeşte să le capteze total atenţia în studierea instrumentului pe care şi l-au ales.

Proiectul de suflet al Vioricăi este ca micuţii pe care îi învaţă tainele acordeonului şi pianului să cânte toată viaţa, indiferent că o vor face profesionist sau doar pentru ei şi apropiaţii lor. „Majoritatea fac şcoală doar de gura părinţilor, dar eu vreau ca ei să rămână cu muzica în suflet. Nu le impun anumite lucruri, nu îi stresez cu concursurile, doar vreau să înţeleagă că muzica te bucură, te relaxează şi te înalţă. Nu e nevoie nici măcar să vorbeşti, doar trebuie să cânţi ca să transmiţi ceva“, este mesajul de suflet al profesoarei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite