Povestea doctorului Aburel, românul care a revoluţionat medicina prin metode inedite de reducere a durerilor naşterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renumitul medic gălăţean Eugen Bogdan Aburel a inspirat o lume întreagă prin inovaţiile sale în chirurgia ginecologică. Acesta a activat în numeroase foruri ştiinţifice din ţară şi din străinătate, precum Societatea Franceză de Ginecologie, Asociaţia Mondială pentru Prevenirea Cancerului Uterin şi Academia de Medicină din Paris.

Eugen Bogdan Aburel s-a născut pe 23 ianuarie 1899, la Galaţi, într-o familie de armeni. Pasionat de medicină, acesta a decis să urmeze studii în domeniu, iar în 1919, Aburel a devenit asistent în cadrul secţiei de Anatomie a Facultăţii de medicină din Iaşi. Trei ani mai târziu, medicul gălăţean a dat concurs pentru ocuparea unui post la maternitatea „Grigore Ghica” din Iaşi. Nu s-a oprit niciodată din învăţat, astfel că, la vârsta de 29 de ani, Eugen Aburel s-a mutat în Franţa, unde, timp de doi ani, a studiat la clinica de Obstetrică - Ginecologie „Tarnier” din Paris.

În drumul său către perfecţionare, doctorul Aburel a fost şi intern supleant, iar mai apoi asistent la Maternitatea „Boucicault” din Paris. A decis însă să revină în România şi să pună în aplicare tot ce a învătat în Franţa. Astfel în perioada 1933 - 1934, gălăţeanul a fost suplinitor al Profesorului Zaharescu-Karaman în funcţia de director al Institutului clinic obstetrical „Grigore Ghica Vodă”, ulterior devenind doctor docent.

Studii inovative în ginecologie

Doctorul Eugen Aburel a îmbunătăţit considerabil tehnicile chirurgicale ginecologice. Acesta a efectuat o serie de studii asupra anatomiei şi fiziologiei inervaţiei senzitive a organelor genitale feminine. De asemenea, tot el este responsabil şi pentru introducerea unor metode originale de analgezie a conducţiei la naştere, formulând în acest sens unele principii în anestezia locală continuă. Cei care au scris despre controlul durerilor de naştere, făcând legătura cu profesorul Aburel în identificarea principiului anesteziei continui, sunt prof. Lull şi Hingson, lucrarea fiind publicată în anul 1945.

De asemenea, gălăţeanul a contribuit la studierea psiprofilaxiei durerilor naşterii, a preconizat rezecţia nervului presacrat în tratamentul vărsăturilor grave cauzate de sarcină, a studiat dinamica endometrului şi a elaborat o metodă de apreciere a excitabilităţii uterine. Lumea medicală a cunoscut o evoluţie şi după ce a fost cercetată declanşarea naşterii prin puncţia amniotică precum şi perfuzia inter-segmento-ovulară.

Primul român înscris în Enciclopedia Franceză

În anii '30, renumitul medic gălăţean a fost colaborator al publicaţiei „Revue Francaise de Gynécologie et d’obstetrique de Paris”. De-a lungul carierei sale, doctorul Aburel  a fost membru al Asociaţiei mondiale pentru prevenirea cancerului uterin, membru al Societăţii de obstetrică şi ginecologie din Paris, membru al Societăţii franceze de ginecologie şi membru corespondent al Academiei de medicină din Paris. Pentru toată contribuţia pe care gălăţeanul a adus-o medicinei, acesta a devenit primul român înscris în Enciclopedia Franceză.

Farmacia Aburel, renumită în Galaţi

Familia medicului a avut ramificaţii la Focşani, iar la jumătatea secolului al XIX-lea, aceştia au venit în Galaţi, unde a fost deschisă Farmacia Aburel.

„Familia farmacistului nu şi-a întrerupt activitatea acolo. Istoria familiei de armeni a fost scrisă de profosorul Paul Păltânea, care a realizat inclusiv arborele genealogic al acesteia, iar materialul a fost publicat în Revista Muzeului de Istorie «Danubius». Multe informaţii le-a obţinut chiar de la un  membru al familiei Aburel, un renumit medic din Braşov. Acesta a fost într-o legătură strânsă de corespondenţă cu Paul Păltânea, punându-i la dispoziţie date despre evoluţia acestei familii în Principate şi în Transilvania. În Galaţi erau practic două farmacii foarte bine cunoscute datorită personalităţilor care au condus cele două farmacii şi acestea erau la întretăierea străzii Tecuci cu Strada Traian şi în zona fostei Pieţe Costache Negri (azi, Piaţa Centrală), colţ cu Codreanu, unde se afla Farmacia Ţinc, un alt reprezentant al elitei gălăţene, fost primar al Galaţiului la începutul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Farmacistul Aburel s-a ocupat şi de studii economice politice şi a avut contribuţii importante prin articolele pe care le-a publicat în perioada interbelică”, a declarat Cristian Căldăraru, Directorul Muzeului de Istorie din Galaţi.

Astăzi, o parte din arhiva familiei Aburel se află în posesia Muzeului de Istorie din Galaţi.
Eugen Bogdan Aburel s-a stins din viaţă la Bucureşti, pe 16 decembrie 1975.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite