Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Povestea enigmaticului sculptor român care a cioplit chipul lui Iisus din Rio de Janeiro. Statuia este şi acum cel mai mare simbol al creştinismului din lume

54
25 Aug 2015 06:02:04
Autor: Oana Cernat
Chipul statuii a fost realizat de sculptorul gălăţean Gheorghe Leonida. Foto: Adevărul
Chipul statuii a fost realizat de sculptorul gălăţean Gheorghe Leonida. Foto: Adevărul

Cel mai cunoscut monument din Rio de Janeiro (Brazilia), admirat de o lume întreagă, este motiv de mândrie şi în România. Chipul statuii Mântuitorului este opera lui Gheorghe Leonida, un sculptor din Galaţi care a creat în perioada interbelică.

Soclul, înalt de opt metri, găzduieşte în interior o capelă în care se pot ruga 150 de persoane.

Povestea lui Gheorghe Leonida

Provenit dintr-o familie de ingineri, Gheorghe (1892-1942) s-a născut la Galaţi. Deoarece tatăl său era de profesie ofiţer şi călătorea mult, viitorul sculptor a ajuns să facă studiile la Bucureşti, unde a absolvit Conservatorul de Arte Frumoase.

Pe când avea doar 23 de ani, Leonida şi-a făcut debutul la un salon naţional de sculptură. Izbucnirea Primului Război Mondial l-a determinat, însă, să renunţe la studii şi să meargă pe front. În anii de război n-a renunţat la visul său, aşa că după ce pacea a fost reinstaurată, Gheorghe Leonida şi-a reluat studiile de artă în Italia. În următorii trei ani, tânărul sculptor a fost apreciat şi premiat la Roma pentru lucrările sale care i-au fascinat pe italieni.


Statuia lui Isus de la Rio de Janeiro FOTO wikipedia.org

În anul 1925, gălăţeanul avea să se mute la Paris. Acolo, Gheorghe Leonida l-a cunoscut pe sculptorul polonez Paul Landowsky, care avea de executat statuia Cristo Redentor (Iisus Mantuitorul).Pentru că-i plăcea să realizeze chipuri în cele mai fine detalii, Gheorghe Leonida a primit la rândul său propunerea de a realiza chipul lui Iisus, care mai târziu a devenit una dintre emblemele arhitecturale ale creştinătăţii.

Regimul comunist a considerat operele sale insignifiante

La un an după ce s-a mutat în Franţa, sculptorul gălăţean a început să lucreze la imensa statuie, care a fost finalizată în anul 1931.

Deşi Cristo Redentor este considerată ca fiind o minune a lumii moderne, în România operele lui Gheorghe Leonida (foto dreapta) au fost minimalizate.

Regimul comunist nu accepta ideea că sculptorul realizase numeroase busturi pentru membrii Casei Regale. Aşa se face că puţini români ştiu că Leonida a sculptat chipul celebrei statui din Rio de Janeiro.

Sculptorul a murit în primăvara anului 1942, după ce a căzut de pe acoperişul casei familiei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei.

Cei care vor să îi admire operele pot vizita Castelul Bran, Muzeul Naţional de Artă, dar şi alte instituţii de cultură din Bucureşti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

54 Comentarii

Sorin Barbul
25.08.2015, 08:50:51

Mda: știam asta, dar e bine de reamintit - pentru cei ce n-au aflat încă.

+2 (10 voturi)
Adrian Marian
25.08.2015, 10:12:02

Ce a facut? A sculptat? Mari prosti sunteti ma. Toata statuia aia e facuta din fibra. Uitati-va pe Youtube sa vedeti cum prin mainile statuii si in capat sun "lasate" usi. In interior totul e schelet metalic.

-8 (10 voturi)
Alfa Omega
25.08.2015, 11:56:23

In articol scrie clar ca lumina zilei ca el a desenat si scluptat chipul ceea ce inseamna capul lui Isus si daca observi seamana putin cu el !

+5 (9 voturi)
Tanase Emilian
25.08.2015, 12:29:13

Mai "desteptule",informeaza-te si dupa aceea posteaza aberatii de ganul asta.Statuia are peste 600 de tone si este construita din beton armat placata cu un strat de mozaic.

+5 (7 voturi)
Dragon
25.08.2015, 11:43:51

Ca intodeauna. Cand nu esti comunist esti anonim. Trebuie sa astepti sa treaca boala si...iar esti in top. Fara tovarashi pe langa..

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (54)

Modifică Setările