Premieră naţională: Un proiect de aproximativ 80 de milioane de euro a fost aprobat de CE în doar trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: CJ Galati
Sursa: CJ Galati

Un proiect de aproximativ 80 de milioane de euro a fost aprobat de Comisia Europeană (CE) în doar trei luni. Este o premieră naţională, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean Galaţi, instituţie care a elaborat proiectul.

Cu banii europeni şi cu cofinanţarea Guvernului şi a autorităţilor locale, în judeţul Galaţi va fi construit un sistem de gestionare a deşeurilor unic în România. Întregul proiect elaborat de specialiştii Consiliului Judeţean Galaţi are valoarea de 104 milioane de euro.

„Este o premieră pentru România, este o mare realizare. Este pentru prima dată când Comisia Europeană aprobă un proiect în doar trei luni. Documentele au fost trimise în noiembrie. Este o performanţă, semn că ne-am făcut bine temele şi am trimis la Bruxelles un proiect foarte bine realizat. Proiectul are valoarea de 104 milioane de euro. Finanţarea europeană este de 80 de milioane de euro, statul român plăteşte 8 milioane de euro, iar Consiliul Judeţean Galaţi finanţează proiectul cu 15 milioane de euro”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Aprobarea investiţiei a fost anunţată de oficialii europeni

„Această investiţie în cadrul politicii de coeziune va contribui la îmbunătăţirea sănătăţii şi a calităţii vieţii persoanelor care locuiesc în judeţul Galaţi. Va îmbunătăţi şi mediul prin reciclarea materialelor altfel irosite şi va stimula dezvoltarea biodiversităţii locale şi a activităţilor economice”, a anunţat comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Şi proiectul în sine este unic în România. Sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) va avea mai multe puncte de lucru în diferite zone ale judeţului Galaţi. O mare parte din investiţie va fi folosită pentru realizarea unei staţii ultramoderne de tratare mecano - biologică a deşeurilor, dotată cu un digestor şi cu o turbină de producere a energiei electrice.

Cu ajutorul sistemului cu tehnologie de ultimă oră, gunoiul va fi transformat în îngrăşământ pentru agricultură şi în energie electrică care va fi folosită pentru funcţionarea staţiei. De asemenea, în cadrul proiectului vor fi construite mai multe staţii de compostare, de sortare şi de transfer pentru deşeuri şi vor fi cumpărate maşini şi pubele de gunoi pentru toate localităţile din judeţul Galaţi.

Vă  recomandăm şi: 

Un depozit de deşeuri şi o staţie de sortare vor fi construite la Valea Mărului. Deşeurile vor fi tratate mecano-biologic

Axa rutieră care străbate judeţul Galaţi de la nord la sud, modernizată cu fonduri europene, de 35 de milioane de euro

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite