Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Premieră naţională în weekend, la Teatrul „Gulliver”. Gălăţenii sunt invitaţi la o „Călătorie spre centrul pământului”, un spectacol 3D

0
14 Jan 2016 17:36:15
Autor: Oana Cernat
Spectacolul se adresează copiilor cu vârsta de peste 8 ani. Foto: Teatrul de Păpuşi „Gulliver”
Spectacolul se adresează copiilor cu vârsta de peste 8 ani. Foto: Teatrul de Păpuşi „Gulliver”

Începutul de an aduce un spectacol fascinant la Teatrul de Păpuşi „Gulliver”. Astfel, în această duminică, la orele 10.30 şi 12.00, gălăţenii sunt aşteptaţi la premiera excepţională a spectacolului tridimensional „Călătorie spre centrul pământului”, după Jules Verne.

Proiectul a devenit realitate graţie unei colaborări inedite între trupa de actori a Teatrului „Gulliver” din Galaţi cu regizorul Radu Dinulescu şi cineastul belgian, Armand Richelet-Kleinberg. Acesta din urmă este cel care semnează animaţia 3D stereoscopică, realizarea filmului, muzicii şi a coloanei sonore.

„Este o premieră naţională şi un spectacol deosebit pe care mi l-am dorit foarte mult să-l avem în repertoriul teatrului nostru. Încercăm să fim în pas cu vremurile noastre în care copiii sunt în faţa tabletelor, calculatoarelor şi tot ce înseamnă tehnologie, aşa că ne adaptăm din mers. Începem anul cu acest spectacol 3D în premieră naţională, care îmbină teatrul de păpuşi, de animaţie cu proiecţia video 3D. Această combinaţie nu s-a mai făcut, este primul şi singurul spectacol de acest gen din ţară. Mai este un spectacol asemănător la Oradea, dar este cu ochelari bicolori. Noi folosim o tehnică nouă, care presupune ochelari activi”, a declarat Eduart Şişu, directorul Teatrului de Păpuşi „Gulliver”.

Păpuşile care ne conduc în această minunată aventură spre centrul pământului au fost realizate de scenograful Vlad Tănase şi prind viaţă prin mânuirea iscusită a actriţelor Adina Ariton, Elena Marin, Gina Geru şi Ramona Păuc, în timp ce vocea prezentatorului este dată de actorul Marian Sterian.

În montarea de la Gulliver regăsim doi oameni şi o calăuză care încearcă să ajungă, prin craterul unui vulcan, direct în centrul „incandescent” al pământului, în ciuda tuturor teoriilor stiinţifice. Un subiect pasionant, plin de posibilităţi, pentru un spectacol de teatru care îmbină tehnica cinematografului 3D cu poezia spectacolului viu, cu păpuşi şi obiecte.Noul spectacol este o experienţă unică, prima de acest gen din lume, un spectacol la modă care poate satisface gusturile tuturor generaţiilor. Este pentru prima dată când regizorul Radu Dinulescu montează un spectacol la Teatrul Gulliver.

„Ne-am gândit cum să reactualizăm marioneta şi să readucem păpuşa la ceea ce se întâmplă astăzi în lume. Copiii manevrează calculatoare, imagini, trăim într-o epocă în care spectacolele şi tehnicile clasice au nevoie de modernitate, de a fi readuse la interesul copiilor. Un astfel de spectacol măreşte limita de vârstă, avem chiar şi tineri de peste 20 de ani care vin să vadă piesa de teatru. Efectele 3D folosite în teatru diferă de cele din cinematografie, unde montajul este foarte rapid. În spectacolul nostru sunt efectiv obiecte care plutesc deasupra publicului, există tentaţia de a pune mâna pe ele, practic am teatralizat fenomenul 3D. Până la ora actuală, eu şi Armand Richelet-Kleinberg, partenerul meu belgian, suntem singurii în lume care facem tipul acesta de spectacol. Publicul reacţionează foarte divers, uneori aplaudă la scenă deschisă fenomenul. Reacţiile sunt absolut extraordinare şi ne ung la suflet. Ne dorim să extindem tehnologia aceasta şi la spectacolele de balet, de mişcare. Este practic o nouă artă care îşi caută limbajul acum. Ideea de a face spectacole 3D pluteşte în aer de mult”, a declarat regizorul Radu Dinulescu, unul dintre cei mai apreciaţi şi premiaţi regizori români la nivel naţional, dar şi internaţional. Spectacolele acestuia sunt nelipsite de la Festivalul din Avignon, Franţa, cel mai mare festival de teatru din Europa.

Pentru vizionarea acestui spectacol-eveniment, publicul va primi ochelari 3D activi cu care vor fi urmărite imaginile tridimensionale proiectate pe un ecran din pânză, în spatele căruia, sub o lumină specială, sunt mânuite păpuşile.

Reprezentaţiile vor avea loc în Sala Studio a Teatrului Dramatic şi se adresează copiilor cu vârsta de peste 8 ani. Biletele se pot cumpăra înainte de începerea spectacolelor, preţul acestora fiind de 10 lei pentru copii şi 12 lei pentru adulţi.

În scurt timp, actorii de la Gulliver vor începe repetiţiile pentru „Cenăşăreasa”, un spectacol care va fi pus în scenă la cererea publicului. În plus, pregătirile pentru  ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Animaţie „Gulliver” sunt în toi. Evenimentul va avea loc în perioada 16-21 mai şi îşi propune să aducă în faţa publicului gălăţean, pe lângă spectacolele pentru copii şi adulţi, şi  o varietate de activităţi în aer liber, destinate celor mici.

Pentru alte informaţii privind activitatea şi programul teatrului, cei interesaţi pot consulta website-ul institutiei, www.teatrul-gulliver.ro şi pagina de facebook: www.facebook.com/TeatrulGulliver.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările