Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Prima creşă „verde” din Moldova. Are panouri solare, turbine eoliene şi senzori de mişcare

1
4 Mar 2021 17:01:54
Autor: Cornelia Mazilu

Pentru prima dată în utimii 30 de ani, o creşă de copii, din oraşul Galaţi, a fost modernizată de la zero. Creşa va produce energie cu ajutorul panourilor şi turbinelor, iar astfel costurile cu încălzirea vor fi cu 70 la sută mai mici. În fapt, este prima creşă din Moldova pe modelul „verde”.

Creşa a fost modernizată cu fonduri europene de aproape 600.000 de euro. Practic, clădirea a fost transformată radical. Astfel, încăperile au fost modernizate, la fel sala de mese, bucătăria şi cabinetul medical, mobilierul. 
 
 „Susţinem copiii de la primii paşi în viaţă şi le oferim cele mai bune condiţii. Creşa nr. 36 s-a schimbat foarte mult, a devenit o clădire modernă, prietenoasă cu mediul, plină de culoare şi abia îi aşteptăm pe cei mici să îi treacă pragul. Avem în derulare un proiect similar şi la celalată creşă din oraş şi ne dorim chiar să construim noi creşe”, spune primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. 
 
În curtea creşei au fost amplasate două turbine eoliene verticale. Prepararea apei calde menajere se va realiza cu un boiler şi cu panouri solare amplasate pe acoperişul terasei necirculabile.
 
 
„Proiectul a prevăzut măsuri de intervenţie care conduc la scăderea emisiilor echivalent CO2 (kgCO2/m2/an), cu 63,15% faţă de situaţia iniţială. Măsuri de intervenţie conduc la reducerea consumului anual specific de energie primară cu 70,74% faţă de situaţia iniţială. Măsurile de intervenţie duc la reducerea consumului anual de energie primară folosind surse regenerabile (kWh/an) cu 38.400 kWh/an, faţă de situaţia iniţială”, au transmis reprezentanţii Primăriei Galaţi.
 
Creşa are 77 de locuri, dar având în vedere măsurile specifice din pandemie unitatea va funcţiona deocamdată cu un număr de 42 de locuri până la noi dispoziţii legale.
 
 
Dacă în perioada comunistă oraşul Galaţi avea 20 de creşe, acum mai functionează doar două. În prezent, creşele sunt pline, iar părinţii fac liste de aşteptare pentru a prinde un loc. Creşa „verde” de la Galaţi este prima de acest fel din zona Moldovei.
 

Vă recomandăm şi: 

O şcoală din Galaţi se va muta într-o clădire nouă. Investiţie de 2,5 milioane de euro
 

O educatoare de importanţă naţională: cum a salvat o şcoală rurală. „Nu-i o ruşine să fii ţăran“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Siffredi Rocco
4.03.2021, 17:14:02

De cand senzorii de miscare fac parte din sintagma ECO/VERDE ?? NU asa reiese din titlu ?

Modifică Setările