Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Prima „şarjă” de roşii din 2021 în cel mai mare bazin legumicol din Moldova. De ce a întârziat trufandaua

7
24 May 2021 14:24:03
Autor: Cornelia Mazilu
FOTO C.M.
FOTO C.M.

Legumicultorii din Matca, judeţul Galaţi, au scos la vânzare prima producţie de roşii de anul acesta. Cu  o întârziere de două săptămâni din cauza vremii capricioase, produsele legumicultorilor, devenite celebre în toată ţara, se găsesc acum pe piaţă.

Fermierii din Matca sunt renumiţi în toată ţară pentru roşiile pe care le cultivă. Pentru Costică Chicoş, legumele reprezintă principala sursă de venit. Anul acesta a cultivat în solarii roşii şi castraveţi, iar acum culege roadele muncii. 

În piaţa din localitatea Matca, acolo unde legumicultorul îşi vinde produsele, preţurile fluctuează de la o zi la alta: de la 9 lei kilogramul de roşii până la 4 lei.

„Dacă în prima zi, kilogramul de roşii s-a vândut cu 9 lei, acum a scăzut la 4 lei. Preţurile scad de la o zi la alta. Azi e patru lei, mâine o să mai scadă. Noi am ieşit, din păcate, târziu cu roşiile anul acesta”, spune Costică Chicoş. 

Agricultorul se aştepta la o producţie 20 de tone de roşii, însă din cauza vremii producţia se va înjumătăţi acum. Evident, şi profitul va fi afectat considerabil.

Producţia este slabă de tot, din cauza vremii. A fost frig, nu a fost deloc soare, iar roşia nu s-a dezvoltat cum trebuie. În mod normal ar fi trebuit să culeg patru kilograme pe plantă, acum culeg doar două kilograme de roşii. Am 15 ari cultivate roşii şi ar fi trebuit, potrivit calculelor, să obţin undeva la 20 de tone. Acum toată producţia va fi la jumătate”, susţine legumicultorul.

Chiar dacă sunt roşii româneşti, intermediarii le preferă pe cele din import şi aşteaptă ca preţurile la cele autohtone să scadă şi mai mult.

„Nu mai sunt tiruri aşa cum erau în alţi ani. Intermediarii aşteaptă să scadă şi mai mult preţul. O să văd cum merge piaţa zilele următoare. Dacă preţurile vot tot scădea, mă gândesc că să plec cu ele la Braşov. Acolo sunt căutate şi apreciate roşiile de Matca”, spune legumicultorul.FOTO C. M. 

Matca este cel mai mare bazin legumicol din Moldova cu peste 4000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp. 

Vă recomandăm şi: 

Renumitele roşii de Matca lipsesc încă de pe mesele românilor din cauza vremii:„Nu a fost aproape deloc soare”

Arestări în cazul revoltei de la Matca. Doi legumicultori au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru ultraj VIDEO

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ionel Marcu
24.05.2021, 15:27:12

Se chinuie săracii oameni, munca în agricultură e grea și prost plătită, de aceea foarte puțini tineri mai vor asemenea muncă. Legumicultura, agricultura în general va fi salvată în România doar când subvențiile vor fi comparabile cu cele din Vest, nu salariile și pensiile magistraților, politrucilor, instituțiilor de forță.

-9 (11 voturi)
Adrian Foangǎ
24.05.2021, 17:09:54

Se chinuie sa vanda rosiile cu 25 de lei, ca anii trecuti. Acum n-a mai tinut, s-a rarit patura de prosti care cumparau rosiile romanesti pline de chimicale si fortate. Asa trufandale sa fie la ei!

-3 (13 voturi)
ion carutasul
24.05.2021, 16:42:11

Adevarat munca in agricultura este grea si prost platita ..Subventiile statului catre orice forma de munca agricola ,cresterea animalelor producerea laptelui ,untului etc vor fi egale cu cele din Vest cand vom avea aceeasi putere economica precum state ca Germania ,UK , Franta etc . Adica niciodata. Datorita subventiei acordate agriculturii in VEST pretul la produsele lor este sub cel romanesc . La rosii s-a acordat o subventie ,dar preturile la roșii nu au scazut . Cele de azi,de la MATCA par a fi cele ”țuguiate ”” de nu stiu ce otrava ce forteaza cresterea . Asa ca cumparatorii vor fi reticenti

-4 (10 voturi)
ICTosca
24.05.2021, 17:51:24

Rosii de Matca, mananci azi si te "inrosesti" maine dupa o tehnologie patentata de osmanlai... Seara-ii frate cu ghiaurul...Nu avem alti Dumnezei, decat ai" de fac profit ... Du Oamne Ajut-a !!!

+1 (1 vot)
kitty kat
24.05.2021, 20:19:29

La cate chimicale au bågat in ele....chiar nu mai conteazå. Adevårata rosie e cea cultivatå in curtea ta.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările