Prima statuie din România, somată să se mute în altă parte. Parcul în care se află a fost retrocedat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia din Galaţi care-şi caută o nouă casă FOTO C Crângan
Statuia din Galaţi care-şi caută o nouă casă FOTO C Crângan

Situaţia se întâmplă la Galaţi, acolo unde proprietarul părculeţului de lângă fostul sediu al primăriei a notificat instituţia, cerând imperativ fie ca municipalitatea să cumpere parcul (la pachet cu o clădire şubredă şi supraevaluată), fie să îşi ia statuia de acolo.

Proprietarul unui părculeţ ultracentral, dobândit în urma unui proces de retrocedare a fostului sediul al primăriei (clădire aflată în imediat vecinătate), a somat municipalitatea să mute statuia „Lupa Capitolina”, aflată în amintitul parc.

Reprezentanţii familiei Macri (care deţine proprietatea) au trimis o notificare de tip ultimatum către administraţia locală, în care precizează că există doar două soluţii acceptabile pentru a rezolva litigiul: fie primăria cumpără fostul sediu şi parcul, fie face ce ştie cu monumentul.

„Vă pot spune că cel care are fosta Primărie a venit acum vreo lună de zile şi m-a notificat în mod oficial că urmează să închidă inclusiv părculeţul de lângă clădire şi să ne luăm Lupoaica”, a declarat Ionuţ Pucheanu.

Problema este că edilii nu sunt dispuşi să cumpere proprietatea (în care au fost chiriaşi până în august 2017 pe o chirie exorbitantă, de 800.000 de euro pe an), dat fiind că Primăria Galaţi are acum un sediu nou, modern, iar clădirea veche este într-o stare foarte proastă, cu risc seismic ridicat. În plus, preţul cerut de actualii proprietari – circa 7,5 milioane de euro - este de-a dreptul exagerat dată fiind starea imobilului şi valoarea de piaţă a proprietăţilor din zonă.

Există şi varianta tranzacţionării doar a terenului, însă proprietarul nu pare foarte încântat de divizarea proprietăţii, iar discuţiile legate de preţ sunt destul de delicate. „Vom mai discuta în urma unor măsurători. Dar dacă nu vom avea bani, fiind proprietate privată, omul poate dispune de teren, aşa cum prevede legea. În cel mai rău caz, va trebui să translatăm statuia pe cealaltă parte a străzii”, a mai spus primarul.

Edilul a respins şi ideea exproprierii terenului, argumentând că nu există propriu-zis un interes public major (aşa cum este definit termenul în lege) pentru respectiva zonă. „Care interes public? Până să vă răspund la întrebarea aceasta am să vă rog să mergeţi la lege şi să vedeţi ce înseamnă interes public şi care sunt limitele expropierii pe interes public şi să vedeţi dacă un parc poate fi declarat ca de interes public sau nu”, a spus edilul.

Interesant este că terenul pe care se află părculeţul retrocedat nici măcar nu poate fi folosit pentru construcţii importante, dată fiind că dimensiunea sa este destul de redusă, dar şi pentru că se află într-o zonă istorică unde există restricţii arhitecturale drastice.

Mai este de spus că monumentul ce ar trebui mutat a fost realizat în anul 1992 de către artistul Gheorghe Terescenco, fiind o copie după statuia omonimă din Bucureşti (care la rândul ei este o replică după monumentul original aflat în capitala Italiei). Statuia a fost donată municipalităţii şi a fost înregistrată ca monument de for public.

„Lupa Capitolina” este un simbol al romanităţii, statuia de bronz din secolul 5 îHr, înfăţişându-i pe gemenii Romulus şi Remus, legendarii întemeitori ai Romei. Originalul este păstrat în „Museo Nuovo” din Palazzo dei Conservatori din Roma.

În perioada interbelică, în România au fost instalate patru copii ale „Lupa Capitolina”, la Bucureşti, Chişinău, Cluj şi Timişoara. În afara celor patru statui, primite cadou din partea statului italian, în România au mai fost instalate replici după „Lupa Capitolina” la Alba Iulia, Blaj, Galaţi, Braşov, Constanţa, Sighişoara, Târgu Mureş şi Satu Mare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite