Primar, despre comunism şi România din ultimii 30 de ani: „Românii şi-au pierdut atât respectul de sine, cât şi faţă de alţii. Ne-am pierdut bineţea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coadă la pâine în vremea comunismului FOTO Silviu Zinica
Coadă la pâine în vremea comunismului FOTO Silviu Zinica

Primarul unei comune gălăţene face o comparaţie între România comunistă şi ceea ce avem astăzi. Într-o postare pe Facebook, edilul remarcă că românii au ceea ce au votat, dar şi-au pierdut capacitatea de-a zâmbi, spiritul de sacrificiu şi respectul de sine.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Silviu Zinica, primarul comunei Smârdan, din judeţul Galaţi, ironizează modul cum s-au schimbat românii după Revoluţia din 89”.

”După absolut orice normă financiară, România e de 4 ori mai bogată azi decât în 1989, iar asta se vede de la cărucioarele din Mall-uri, cu unul din ele hrăneai în Epoca de Aur un bloc întreg, din numărul de maşini, că nu mai ai unde să parchezi după ora 17, din haine că eram toţi plini de traininguri de Săvineşti sau teneşi de Drăgăşani, iar acum o ardem doar pe Balenciaga şi Converse, din vacanţele făcute, că înainte nu ştiam ce e mai departe de Lacu Sărat, iar acum gârâim de selfie-uri din Seychelles.

Multe din fabrici e foarte bine că s-au închis, erau sectoare de furat public şi generalizat, toată lumea pleca acasă cu cuie, geamuri, sârmă, electrozi, motoare, planetare, pulpe băgate între picioare sau bere ascunsă în rezervoare sudate sub motor iar dintr-o echipă de 10 muncitori, 3-4 erau meseriaşi, 2-3 le cărau sculele şi apa, iar ultimii erau rotiţi permanent între întreprinderi căci erau nişte alcoolici rataţi dar era obligatoriu să le dai de muncă.

CSG, de exemplu, este în manualele de economie o normă de idioţenie despre cum să nu construieşti un combinat siderurgic într-o zonă fără absolut nicio resursă minerală (Galaţi).

E ca şi cum am săpa fântâni în Sahara şi am căra apă cu vapoarele ca să le ţinem umplute.

România azi produce mult, mult, incomparabil mai profitabil decât în 89 dar pentru asta îţi trebuie anumite competenţe informaţionale, că de asta unii îşi tocesc coatele prin şcoli, ca să nu îi poată depăşi oricine care se uită 2 minute pe YouTube”, scrie Siviu Zinica.

”Iliescu şi azi ar ieşi parlamentar dacă ar candida”

Primarul comunei gălăţene Smârdan susţine că românii ar fi putut să o ducă mult mai bine, dar au preferat să voteze personaje din fostul regim comunist, iar treptat şi-au pierdut mai multe calităţi.

”Că am fi putut mai bine?

Da.

Doar că românii au votat şi votează inclusiv azi tot fosta nomenclatură comunistă.

Nu are rost să dau nume, gârâie lumea de ei, Iliescu şi azi ar ieşi parlamentar dacă ar candida.

Ce am pierdut?

Vă spun eu ce am pierdut faţă de atunci:

- Am pierdut capacitatea de a ne bucura pentru lucruri simple ca o cireaşă ori o bragă rece băută în arşiţa verii. Nu mai ştim nici măcar să zâmbim pe stradă trecătorilor ori dacă o faci se uită aceeaşi trecători la tine ca la un nebun.

- Am uitat să fim harnici ca o albină şi strângători ca o furnică.

Îl lăudăm pe analfabetul de Ceauşescu că a plătit datoria României omorând de foame o ţară întreagă fără să vedem că suntem plini de datorii fiindcă cumpărăm ce nu ne putem permite doar ca să avem şi noi ce are vecinul.

- Am pierdut puterea de sacrificiu”, spune edilul.

”La o zăpadă de 2 milimetri plângea toată ţara că e jale pe străzi”

Silviu Zinica face o comparaţie între românii de astăzi şi ce au îndurat pe vremea regimului de tristă amintire.

”Niciun român nu ar rezista azi mai mult de 30 de minute în comunismul lui 89.

Atunci stăteam 4 ore la coadă în ger de - 20 grade pentru o sticlă de lapte, azi ţipăm ca nişte descreieraţi dacă nu se mai deschide încă o casă la Lidl fiindcă aşteptăm noi de 2 minute, la +20 de grade (delta e deci 40 de grade!) cu un coş din care vom arunca minim 10% mâncare stricată la gunoi.

Alaltăieri, la o zăpadă de 2 milimetri plângea toată ţara că e jale pe străzi.

Timp de 14 ani am mers la şcoală iarna, câte 2.6 km zilnic, prin zăpezi şi toată lumea era fericită că ninge, nu era nicio jale pentru nimeni.

La facultate mă duceam cu pantofi din piele întoarsă care se udau şi pe care îi băgam sub vreunul din calorifele sălii de clasă ca să se usuce până la întoarcerea spre casă şi niciodată nu am spus că e jale afară.

Iar cât timp se uscau pantofii ăştia sub vreun calorifer din sală, eu umpleam vreo 7 table cu integrale şi derivate iar aceasta vi-o poate confirma orice coleg care îmi este în listă. Pentru proiectarea lanţului cinematic al unui variator de turaţii trebuia să ştii carte, nu glumă. Şi o ştiai căci ştiai că va fi exact această carte cea care te va scăpa de pantofii din piele întoarsă purtaţi iarna.

Oricum, nu te plângeai că e jale nici măcar atunci când îţi îngheţau toate degetele în şoseta peste care trăsesei şi o pungă ca să nu se ude.

Aşa-i că aţi uitat că purtam pungi de plastic peste şosete?

Să văd şi eu unde mai sunt românii care coborau cu mic, cu mare să dea zăpada la lopată şi apoi să bea împreună o cană de vin fiert!?

Azi, un bloc întreg nu e în stare să dea zăpada de pe scara de intrare, nu e în stare să aibă grijă de un petec de iarbă de 100-200 de metri pătraţi.

- Am pierdut respectul.

Am pierdut respectul pentru noi, dintre noi, pentru alţii, pentru autoritate, lege, legi”, susţine primarul.

"Parcăm ca nişte boi şi băgăm în mă-sa pe toată lumea, pe oricine”

Edilul ţine să puncteze şi că românii şi-au pierdut atât respectul de sine, cât şi faţă de alţii.

"Parcăm ca nişte boi” şi băgăm în mă-sa pe toată lumea, pe oricine.

- Ne-am pierdut profesorii, iar azi intră în corpul acesta oameni care iau 2 la examenul de titularizare ori asta se vede, se simte şi doare.

Se vede cum scriem, se vede cum gândim.

Nu mai avem scaun la cap...

- Ne-am pierdut bineţea.

Nu mai ştim să o dăm, nu mai ştim să o primim, nu mai ştim să lăsăm scaunul unei femei în tramvai, să zicem sărut-mâna inclusiv când trecem pe lângă femeia de serviciu, nu mai ştim să trecem un bătrân strada, nu ne mai scoatem căciula sau şapca din cap atunci când salutăm. Nu mai ştim să dăm o cană cu apă fie măcar şi unui pom.

Mai sunt multe de spus, cert e că o ducem mult mai rău şi mai bine în acelaşi timp deşi suntem la sfertul oamenilor de atunci şi am fi putut să o ducem mult mai bine dacă nu am fi votat oameni la sfertul lui Raţiu sau Coposu.

În esenţă, e atât meritul cât şi vina noastră pentru ce suntem azi.

Postarea e făcută pentru tinerii din comuna Smârdan, să audă şi să ştie din gura mea cum a fost comunismul.

La anul, dacă trece pacostea asta de boală, le voi face inclusiv un eveniment în care să dezbatem cu cifrele trecutului căci cine nu îşi cunoaşte istoria va repeta greşelile ei.

Cu aceasta închid postările anuale de glorificare ale acelui regim odios, 16-25 decembrie e mereu o perioadă delicată pentru mine.

Vă las şi 2 poze, să nu uităm cum stăteam la coadă pentru pâine şi cum o luam.

Vă doresc spor la treabă, tuturor!

Fiţi oameni...”, îşi încheie postarea primarul comunei gălăţene Smârdan.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Cum sărbătoreau românii Crăciunul în comunism cu Moş Gerilă FOTO

Dezastrele pe care regimul comunist le-a vrut „îngropate” pentru totdeauna: mii de muncitori români le-au căzut victime

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite