Primul bărbat absolvent al secţiei de Moaşe din cadrul Facultăţii de Medicină din Galaţi: „Bărbaţii ar trebui să asiste la momentul în care soţiile lor nasc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai s-a simţit în toţi cei cinci ani gentleman-ul grupei. Foto: Adevărul
Mihai s-a simţit în toţi cei cinci ani gentleman-ul grupei. Foto: Adevărul

Tânărul de 28 de ani început facultatea acum cinci ani, alături de 27 de colege, şi astăzi este primul absolvent al acestei specializări. A ales această specializare după ce a auzit că meseria este foarte bine plătită în străinătate. Nu consideră că este o specializare exclusiv pentru femei.

În urmă cu cinci ani, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi primea autorizarea să organizeze în premieră la Galaţi domeniul de studiu „Moaşe”, care să pregătească pentru piaţa din România şi pentru cea din străinătate specialişti în această meserie veche cât lumea. Decanul Facultăţii, Aurel Nechita, spunea la vremea respectivă că este ca un fel de reparaţie a faptului că după Revoluţie au dispărut acele centre de naştere din marile localităţi, în care existau oameni pregătiţi să asiste la o naştere. 
 

Printre cele aproape 30 de fete înscrise şi admise la această nouă specializare au apărut şi trei băieţi, lucru puţin cam ciudat la vremea respectivă pentru că moaşa este o meserie pentru care optează mai mult fete.

Ieri, la festivitatea de absolvire a primei promoţii de moaşe, a urcat şi unul dintre cei trei băieţi, de altfel singurul care a dus facultatea până la capăt: Mihai Septimius Drăgan. A ajuns la această specializare din întâmplare sau mai bine zis prin redistribuire, neavând media necesară accederii la o specializare pe care şi-a dorit-o: asistent medical general.

mamos galati

„Pot spune că soarta m-a dus către această specializare. Pe parcurs, a început să-mi placă, mai ales că era un element de noutate în materie de medicină”, povesteşte Mihai Septimius Drăgan. „M-am simţit protejat, mă simţeam gentleman-ul grupei. Parcă eram privilegiat”, mai spune el.

Cele mai interesante experienţe le-a avut la sala de naşteri

„După prima asistare la naştere am tras o concluzie clară: bine ar fi ca, de fiecare dată, bărbatul să asiste la momentul în care soţia lui naşte”, mărturiseşte proaspătul absolvent de Moaşe, care a ţinut să adauge că materia lui preferată în anii de facultate a fost neonatologia. Este convins că după o perioadă de perfecţionare şi multă practică va fi în măsură să ducă la îndeplinire Jurământul lui Hipocrate. 

Când s-a hotărât să accepte să facă specializarea Moaşe, a făcut-o şi din prisma salariilor mari pe care le oferă statele dezvoltate. Acum însă, la 5 ani de la acel moment, care coincide cu festivitatea de absolvire, gândul de a pleca din ţară a fost „răpus” de unul mai nobil: acela de a rămâne în ţară.

„Voi profesa în domeniu, asta mai mult ca sigur. Înclin acum între a merge la un spital din străinătate şi a rămâne în ţară. Ştiu că aici salariile sunt mici, dar trebuie într-un fel să ajutăm şi sistemul nostru să treacă peste greutăţi. Mă voi gândi. Cert este că sper ca naşterile în România să ia o altă turnură acum, că sunt mult mai mulţi specialişti în asistarea la naştere”, a spus Mihai.

mamos galati

Proaspătul absolvent de Moaşe are 28 de ani împliniţi, are o familie numeroasă, chiar dacă el nu este căsătorit, şi are un frate geamăn cu câteva minute mai mare!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite