Primul elev din Tecuci admis la Oxford. Cinci mari universităţi britanice s-au bătut pe el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorian Muntean FOTO Arhiva personală
Dorian Muntean FOTO Arhiva personală

Dorian Muntean, multiplu medaliat la olimpiadele naţionale de Chimie şi de Ştiinţele Pământului, absolvent al Colegiului Naţional „Spiru Haret“ din Tecuci, judeţul Galaţi, a fost admis la prestigioasa universitate britanică, unde va studia din această toamnă.

Oraşul Tecuci a fost mai mereu un izvorâtor de talente. Stau mărturie marile nume înscrise în cartea neamului, cum ar fi Vasile Pârvan, Iorgu Iordan, Vintilă Dongoroz sau Calistrat Hogaş, dar şi pleiada de tineri geniali care au arătat în ultimele două decenii că în oraşul moldav se învaţă carte.

Ceea ce nu avea până acum Tecuciul era un om şcolit la celebra Universitate Oxford, însă acest capitol este pe cale să se îndeplinească. Elevul Dorian Muntean (18 ani), absolvent al Colegiului Naţional „Spiru Haret“ din localitate, a fost admis la prestigioasa universitate britanică, ale cărei cursuri le va frecventa din această toamnă.

Decizii din şcoala primară: „Eram categoric: savant”

Dorian Muntean lasă în urmă o poveste de licean cu totul specială. A fost, an de an, olimpic naţional la Chimie şi Ştiinţele Pământului, după ce şi în gimnaziu a reuşit să se califice mereu la fazele superioare ale olimpiadelor.

Colegii şi profesorii spun despre Dorian că este genial, însă el zâmbeşte uşor încurcat când aude asta şi spune că este doar un tânăr normal, dar care ştie ce vrea. „Aşa am fost mereu: determinat. În clasa I, învăţătoarea mea a rămas siderată când i-am spus că vreau să mă fac om de ştiinţă. Colegii mei aveau alegeri mai comune – poliţişti, avocaţi, cântăreţi sau crainici la televiziune – însă eu eram categoric: savant, ca să aflu toate explicaţiile fenomenelor naturii“, spune tânărul.

A mers la olimpiade încă din clasa a V-a, însă primul mare rezultat l-a obţinut în clasa a VIII-a: medalia de aur la Olimpiada Naţională de Chimie. În clasa a IX-a a ajuns la faza naţională la două discipline – Chimie şi Ştiinţele Pământului – la ambele obţinând câte o menţiune.

În clasa a X-a, a luat aurul la Chimie, iar la Ştiinţele Pământului s-a calificat în lotul lărgit pentru etapa internaţională, iar într-a XI-a a mai adăugat două menţiuni naţionale la impresionantul lui CV. Clasa a XII-a a încununat-o cu o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Cimie din Thailanda, desfăşurată în perioada 6-15 iulie 2017. „Nu mi se pare ceva ieşit din comun. Da, este adevărat, am luat o mulţime de premii pentru munca mea, însă consider că este la îndemâna oricărui tânăr să facă astfel de lucruri. Trebuie doar muncă şi perseverenţă. Atât“, spune Dorian.

Cinci mari universităţi britanice l-au acceptat

Tânărul tecucean a fost „vânat“ de cinci mari universităţi britanice. S-a înscris la toate, a fost acceptat peste tot, însă a ales Oxford.

Dorian Muntean genialul din Tecuci FOTO Arhiva personală

„Am aplicat la cinci universităţi în Marea Britanie, toate de top, dar am sperat mereu că voi fi admis la Oxford. Sunt foarte fericit că mi s-a îndeplinit visul“, mărturiseşte Dorian.

Prima probă de admitere a fost un test grilă cu probleme de matematică şi gândire logică, susţinut la Bucureşti. A trecut-o fără probleme. Apoi, în noiembrie anul trecut, a fost chemat la Oxford, unde a trebuit să facă faţă la trei interviuri care i s-au părut mult mai simple decât se aşteptat.

„Profesorii s-au comportat cu mine relaxat, aproape amical. M-a mirat, trebuie să recunosc, faptul că nu au încercat să-mi întindă capcane. Dimpotrivă, m-au susţinut şi au vrut să vadă cum mă descurc în rezolvarea unor probleme, la indicaţiile lor. Pot să spun că mi-a  plăcut la interviu, pentru că a fost diferit faţă de sistemul de la noi, din România. Cei din comisii erau axaţi mai mult pe capacitatea studenţilor de a fi spontani şi a gândi logic, nu pe abilităţile de memorare“, povesteşte tânărul.

„România de mâine este responsabilitatea noastră”

Oarecum surprinzător, Dorian Muntean nu se vede muncind departe de România. Este convins că pregătirea profesională este mai eficientă în străinătate, însă gândul lui se îndreaptă, după terminarea studiilor, către ţara natală. „Visul meu este să fac cercetare. Vreau să am, eventual, propriul meu laborator. Dealtfel, laboratoarele performante, în care poţi să înveţi, m-au determinat să studiez în străinătate. Ştiam că în România e mai greu să faci asta în facultate“, declară tânărul.

Astfel de performanţe nu sunt chiar floare la ureche, însă. Dorian nu se ascunde după vorbe mari şi recunoaşte că a muncit foarte mult pentru a ajunge aici. Mai recunoaşte şi că a avut norocul să aibă în jurul lui mulţi oameni care au ştiut să-l inspire şi să-l călăuzească pe acest drum complicat. „Vreau să mulţumesc din suflet tuturor celor care m-au susţinut pe acest drum al performanţei. Datorez recunoştinţă familiei mele, dar mai ales doamnei profesoare Veronica Ungan“, spune Dorian Muntean.

Cât despre întoarcerea în România după finalizarea studiilor din Marea Britanie, Dorian nu lasă loc de îndoială şi răspunde tranşant: nici nu se gândeşte să rămână acolo!

„Să nu credeţi că vreau să mă întorc în România din naivitate. Ştiu bine ce vreau. Am cântărit toate varibilele şi ştiu că va fi greu. În acelaşi timp, nu cred că abordarea pesimistă ne va ajuta să facem ceva ca ţară sau ca indivizi. România de mâine este responsabilitatea noastră. Trebuie să facem în aşa fel ca lucrurile să meargă bine. Soluţia nu este să fugim cât mai departe de aici. Când vor fi în ţară suficient de mulţi tineri formaţi după valorile occidentale, vom reuşi să schimbăm ceva“, este categoric tânărul.

Vrea să revoluţioneze chimia

Opţiunile din România în viziunea lui Dorian sunt legate de cercetarea în câteva domenii de avangardă, dar foarte aplicate, ale chimiei.

„Vă mărturisesc că mi-ar plăcea să lucrez în domeniul sintezei de medicamente, în special pentru antibiotice, întrucât este un domeniu cu multe provocări, dar şi de o mare necesitate. Ştim cu toţii că bacteriile au devenit foarte rezistente în ultimul timp, în distrugerea lor fiind loc de multe descoperiri“, spune Dorian Muntean.

O altă opţiune de carieră la care se gândeşte este una destul de nouă în cercetarea mondială: nanochimia. „Sunt destul de fascinat de domeniul nanochimiei, de tehnologiile noi care au ca obiect de aplicare programarea moleculelor care se pot construi singure, fără supraveghere, exact cum se întâmplă cu corpul  uman. Încă nu pot spune că o carieră ca profesor universitar nu mi s-ar părea, de asemenea, interesantă. Poate în paralel cu cercetarea, care este primordială“, adaugă tânărul.  ;

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite