Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Primul muzeu de artă construit în România de la Revoluţie încoace, în impas. De ce s-a blocat investiţia la 60%

1
28 Jan 2022 04:04:45
Autor: Cornelia Mazilu
Aşa va arăta noul Muzeu de Artă Vizuală din Galaţi Foto: CJ Galaţi
Aşa va arăta noul Muzeu de Artă Vizuală din Galaţi Foto: CJ Galaţi

Lucrările la primul muzeu de artă construit după 1989 în România sunt în impas. Construtorul care a câştigat contractul a a intrat în insolvenţă, iar autorităţile din Galaţi au reziliat contractul. Obiectivul este realizat în proporţie de 60 la sută.

Proiectul, în valoare de 4,7 milioane de euro, ar fi trebuit să fie finalizat la începutul lui 2021, însă nu este gata nici acum. Firma care trebuia să finalizeze clădirea a intrat în insolvenţă, iar autorităţile au fost nevoite să rezilieze contractul şi să caute un alt constructor. Investiţia este suportată integral din bugetul Consiliului Judeţean Galaţi.

„Firma a intrat în insolvenţă. Am reziliat contractul, a fost reactualizat proiectul, a fost scos în procedură de achiziţie, urmând ca în scurt timp să vedem cine va fi desemnat să realizeze lucrarea. Muzeul este realizat în proporţie de 60 la sută. Avea termen de finalizare 2021, firma nu a reuşit să se achite de această obligaţie. 

Constructorul nu a înţeles că nu a venit să ne ncurce, iar noi nu trebuie să stăm cu şantierul deschis 10 ani până reuşeşte să termine. Mai ales în condiţiile în care toate plăţile au fost făcute. Din păcate, sunt astfel de situaţii. Este o vină care nu ne aparţine”, spune Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.  

sursa: C.Mazilu 
 
Cel mai futurist Muzeu de Artă Vizuală din România 
 

Clădirea muzeului este ridicată în mijlocul unui parc şi are o arhitectură futuristă. În interior vor fi un amfiteatru cu 185 de locuri, un foaier, un laborator, o bibliotecă, spaţii de expunere şi ateliere de creaţie plastică în aer liber. Este pentru prima oară, după 1989, când se construieşte în România un muzeu.

La final, noul sediu va avea patru niveluri, o înălţime de 21,5 metri şi o suprafaţă construită de peste 4.000 de metri pătraţi. Clădirea va avea o copertină lată de 15 metri pentru ateliere de creaţie în aer liber şi lifturi pentru acces la etajele superioare.

În prezent, Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi funcţioneză din 2013 la parterul unui bloc. Instituţia de cultură are în patrimoniu 7000 de lucrări de artă de importanţă naţională şi internaţională. Din lipsă de spaţiu, doar 200 sunt expuse publicului.

 Vă recomandăm şi:

Au început lucrările la primul muzeu de artă construit în România de la Revoluţie încoace. Se face la Galaţi şi va costa 4,7 milioane de euro
   
Povestea conacului în care s-a pus la cale unirea Moldovei cu Ţara Românească. A fost sediu de CAP, apoi muzeu

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ezechiel Levitsky
28.01.2022, 04:27:19

bine ca nu se mai face. arata absolut mizerabil.

+1 (1 vot)
Modifică Setările