Primul spital oncologic pentru copii din Moldova va fi construit la Galaţi, în urma unui parteneriat public-privat. La ce sumă se ridică investiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa va arăta noua clădire medicală din Galaţi FOTO Proiect investiţie
Aşa va arăta noua clădire medicală din Galaţi FOTO Proiect investiţie

Clădirea viitorului spital pediatric oncologic costă doar 3,3 de milioane de euro şi este finanţată din fonduri europene, iar dotarea spitalului va fi asigurată în urma unui acord al autorităţilor cu Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, cu Arhiepiscopia Dunării de Jos şi cu Biserica Evanghelică din  Wuerttemberg.

La cinci ani distanţă de când a fost lansat parteneriatul româno-german „Galaţi 2020” (semnat între Arhiepiscopia Dunării de Jos, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord şi Biserica Evanghelică din  Wuerttemberg) încep să se vadă şi rezultatele concrete: în câteva zile, va începe construirea la Galaţi a primului spital oncologic pediatric din Moldova (în prezent, specializarea amintită existând doar ca secţie a unor spitale pediatrice).

Mai exact, în urma unui protocol încheiat cu Primăria Galaţi şi cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan”, se va construi o clădire nouă în curtea acestei din urmă unităţi medicale. Pentru acest lucru, asocierea a obţinut fonduri europene în sumă de 3,3 miloane de euro, care vor fi folosite pentru ridicarea de la zero a imobilului cu o suprafaţă utilă de 640 de metri pătraţi, desfăşuraţi pe două niveluri.

Costul pare foarte redus (având în vedere sutele de milioane de euro vehiculate pentru noile spitale de stat), însă trebuie spus că unitatea va fi una specială, ultramodernă, care oferă posibilitatea de a se face explorări şi tratamente de ultimă generaţie, internarea pacienţilor urmând să se facă în câteva saloane modernizate ale vechiului spital, cu care clădirea nouă este conectată. Aparatura necesară face parte dintr-un alt „pachet” de investiţii, de aproape 3 milioane de euro, sarcină ce revine, în mare parte, celor trei instituţii religioase partenere, care strâng donaţii în acest sens încă din 2015.

Lucrările de construcţie şi de amenajare cu toate cele necesare vor începe în luna iulie 2019 şi au ca termen de finalizare 18 luni, respectiv sfârşitul lui 2020. Deja, Mitropolia Germaniei a adus la Galaţi un aparat de diagnosticare rapidă a afecţiunilor oncologice la copii. Prestaţiile medicale vor fi asigurate de specialiştii de la Spitalul de Copii „Sf. Ioan” (în cadrul căruia clinica va fi, practic, integrată, deşi va avea personalitate juridică distinctă), dar şi de cei de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Galaţi.

Unitatea medicală va fi administrată de Primăria Galaţi (care o preia în patrimoniu), prin Spitalul de Copii, şi va fi inclusă în programul gestionat de Casa Naţională de Sănătate. Asta înseamnă că toate prestaţiile medicale vor fi gratuite. Reprezentanţii instituţiilor religioase amintite au doar statutul de donatori şi nu se vor putea implica în niciun fel în administrarea clinicii oncologice pediatrice de la Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite