Probleme cu reţeaua de oxigen la Spitalul de Urgenţă Galaţi. Medic: Şi-a atins limitele. Să vă ocrotească Dumnezeu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: Arhivă
Sursa: Arhivă

Sunt probleme cu instalaţia de oxigen a Spitalului Judeţean Galaţi, din cauza consumului mare din secţiile ATI COVID. Autorităţile au anunţat că se lucrează deja la un proiect de înlocuire a conductei de transport al oxigenului.

Reţeaua de oxigen a celui mai mare spital din Galaţi şi-a atins limitele din cauza consumului foarte mare din secţia ATI COVID, care este supraglomerată. Un semnal de alarmă este tras de medicul Paul Ichim, şeful Secţiei Chirurgie de la Spitalul Judeţean Galaţi. 

Doctorul susţine că în ultima perioadă aparatele lucrează la capacitate maximă, iar instalaţia de oxigen nu este calibrată pentru debite atât de mari. „O recalibrare a ei peste noapte este imposibilă, în atare situaţie, cu risc foarte mare se pot opera doar strict urgenţele”, avertizează medicul.

„Există o presiune crâncenă, pe un personal ce n-a crescut numeric, de aproximativ 400 de zile. Paturile de terapie intensiva postoperatorie au devenit insuficiente pentru restul patologiilor. Astăzi s-a mai adăugat încă una, reţeaua de oxigen şi-a atins limitele datorită consumului foarte mare. O recalibrare a ei peste noapte este imposibilă. 

În atare situaţie, cu risc foarte mare se pot opera doar strict urgenţele, iar cazurile oncologice intră în aşteptare. 

Nu poţi face intervenţii elaborate, cronofage, fără să ai siguranţa fluxului de oxigen în aparatul de anestezie. (…) Să vă ocrotească Dumnezeu, sa respiraţi bine şi să nu aveţi nevoie de interventii chirurgicale!”, transmite chirurgul

Secţia ATI COVID, la capacitate maximă

S-a ajuns în această situaţie din cauza numărului mare de bolnavi care ajung la ATI COVID, în stare gravă. De exemplu, de 5-7 paturi ATI pentru bolnavii COVID câte erau la începutul pandemiei, acum s-a ajuns la 16-19 paturi. De asemenea, pe fondul creşterii alarmante a pacienţilor COVID-19, conducerea spitalului a decis, în decembrie 2020, ca un etaj să fie transformat în secţie pentru bolnavii de coronavirus, cu 70 de paturi.

Conducerea Consiliul Judeţean Galaţi a anunţat că se lucrează la un proiect de înlocuire a conductei de transport al oxigenului din staţia de oxigen în saloanele pacienţilor. 

„Acum au apărut aparate noi de intubare care consumă mai mult oxigen. De aceea, este nevoie să fie modificată instalaţia de aducţie oxigen. Există capacitate de oxigen, doar că acele conducte au fost gândite de proiectant pentru aparatura veche. De exemplu, apartura anterioară asigura 6-15 litri de oxigen pentru fiecare pacient, în timp ce aparatele noi asigură 30-60 litri oxigen pentru fiecare pacient. Oxigen avem, dar ne trebuie conducta care să aducă oxigenul. Suntem în plin proces de elaborare a proiectului tehnic pentru a schimba tot ce înseamnă conducte, alimentaţie de oxigen. Aşa sunt construite toate spitalele din România, este acelaşi tip de instalaţie”, spune Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi. 

   Vă recomandăm şi: 

Efectele izolării. Un pneumolog din Galaţi spune că numeroşi pacienţi obosesc foarte repede: aşa apar foarte multe boli

Secţie nouă pentru bolnavii COVID-19 la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Va avea 105 paturi VIDEO

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite