Procuroarea DNA care-şi făcea avansuri cu un inculpat aflat în arest a fost achitată de acuzaţia de trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta procuroare Mihaela Agheniţei. Foto: Adevărul
Fosta procuroare Mihaela Agheniţei. Foto: Adevărul

Mihaela Agheniţei a rămas doar cu sancţiunea iniţială – respectiv excluderea din magistratură pentru comportament inadecvat profesiei – însă nu va răspunde şi penal. Inculpatul cu care procuroarea avea o „relaţie sentimentală” este chiar fostul deputat Mihail Boldea, aflat în acel moment în arest preventiv, fiind anchetat penal atât de DNA, cât şi de DIICOT.

În urmă cu doi ani, procurorii DIICOT Galaţi şocau opinia publică prin anunţul că au început cercetarea penală în ceea ce o priveşte pe procuroarea Mihaela Agheniţei din DNA, pe care o acuzau de trafic de influenţă în favoarea unui inculpat.

Şocul a fost cu atât mai mare cu cât cei de la DIICOT afirmau că Agheniţei şi inculpatul respectiv (nimeni altul decât fostul deputat Mihail Boldea – care era în acea vreme arestat preventiv) se înfiripase şi o relaţie contrară cu codul de conduită al magistratului.

La respectiva dată, o serie de surse judiciare au declarat pentru Mediafax că în cadrul cercetărilor din dosarul DIICOT au rezultat şi „aspecte de natură sentimentală” între fostul deputat Mihail Boldea şi procuroarea Mihaela Agheniţei.

„În cadrul cercetărilor efectuate în dosarul DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi au rezultat şi aspecte de natură sentimentală dintre magistratul procuror Agheniţei şi martorul denunţător Boldea Mihail, atât din perioada anterioară cât şi apoi după data de 27 martie 2012, data încarcerării în arestul IPJ Galaţi urmare a luării măsurii arestării preventive în dosarul 88/DP/2009 al DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi”, se menţiona în dosarul în care era cercetată penal procurorarea Agheniţei.

Conform acestor documente, s-a stabilit că, în timpul audierilor care au avut loc la sediul DNA Galaţi, între procurorul Mihaela Agheniţei şi Mihail Boldea „s-a dezvoltat o relaţie sentimentală, care a condus la încălcarea dispoziţiilor legale de către învinuită în efectuarea instrucţiei penale, cu scopul vădit de a-l ajuta pe denunţător, pentru a i se putea aplica prevederile referitoare la reducerea la jumătate a cuantumului pedepsei previzibilă a-i fi aplicată acestuia în cauza dedusă judecăţii prin rechizitoriul 88/DP/2009 (N.R.: respectiv dosarul de crimă organizată în care Boldea a fost deja deferit justiţiei de procurorii DIICOT şi care este judecat în prezent la Curtea de Apel Iaşi)”.

Agheniţei a încercat să scape de excludere plecând din DNA

În prima fază de după izbucnirea scandalului, procuroarea Mihaela Aghiniţei a demisionat din DNA şi a cerut să se întoarcă pe funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, sperând că astfel va scăpa de excluderea din magistratură.

Strategia nu a ţinut însă, Consiliul Superior al Magistraturii decizând să o excludă de Agheniţei din corpul magistraţilor. În cele din urmă, aceasta a şi rămas sancţiunea cea mai mare, anchetatorii concluzionând că nu se impune o pedeapsă penală pentru fosta procuroare.

„Nu se poate reţine în sarcina acesteia faptul că a acţionat în sprijinul susţinerii unei învinuiri nedrepte, folosind în acest scop în mod abuziv funcţia deţinută, probele administrate dovedesc faptul că aceasta a urmărit să îl ajute pe suspectul B.M., astfel încât situaţia acestuia să fie cât mai favorabilă. Acţiunile sale au depăşit limitele normale pentru interacţiunea dintre un magistrat şi un justiţiabil, Agheniţei Mihaela depunând eforturi vădite în scopul susţinerii intereselor lui B.M.”, a informat DNA Bucureşti.

„Deşi şi-a exercitat atribuţiile de serviciu cu încălcarea prevederilor care guvernează statutul profesiei de magistrat, aşa cum atestă de altfel şi Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori şi Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a respins ca nefondat recursul declarat de Agheniţei Mihaela, aceste încălcări se situează la nivelul răspunderii disciplinare”, se mai afirmă în informarea DNA.

Boldea era adus în biroul procuroarei de 10 ori pe lună şi stătea câte 5-6 ore

Procurorii DIICOT afirmau ăn documentele din dosar că procuroarea Agheniţei era „sincer îndrăgostită” de fostul deputat.

„Numitul Boldea Mihail a sedus-o pe învinuita Agheniţei Mihaela, între cei doi existând o puternică relaţie de natură sentimentală, mai exact magistratul procuror fiind îndrăgostit sincer de acesta”, au menţionat anchetatorii în actele din dosarul în care procuroarea a fost la un moment dat cercetată penal.

În urma informaţiilor provenite de la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv (CRAP) Galaţi a rezultat că Boldea a petrecut aproximativ cinci-şase ore pe zi în cabinetul procuroarei, în medie acesta fiind chemat la sediul DNA Galaţi de către Mihaela Agheniţei de circa zece ori pe lună.

„Magistratul procuror Agheniţei Mihaela a dispus citarea numitului Boldea Mihail în mod repetat la sediul DNA - Serviciul Teritorial Galaţi, sub pretextul efectuării de activităţi procedurale în dosarul în care este cercetat şi în denunţurile formulate de acesta, cei doi petrecând în medie 5-6 ore pe zi în biroul magistratului. Menţionăm că în urma verificărilor efectuate s-a constatat că în intervalul aprilie - noiembrie 2012, numitul Boldea Mihail a fost prezent la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi de 71 de ori, ceea ce constituie practic 15 săptămâni lucrătoare, timp petrecut în exclusivitate în compania magistratului procuror Agheniţei Mihaela”, se mai arată în documentele din dosarul DIICOT.

În acelaşi timp, sursele citate au precizat că, „pentru a facilita întâlnirile lor şi a obţine satisfacţie în plan sentimental”, procuroarea Agheniţei a dispus ca Mihail Boldea să nu fie transferat în Penitenciarul Galaţi, după întocmirea rechizitoriului DIICOT prin care Boldea a fost trimis în judecată pentru crimă organizată.

De-a lungul anchetei, Mihai Boldea şi Mihaela Agheniţei au negat permanent că între ei ar fi existat o relaţie care să iasă din sfera relaţiei obişnuite dintre magistrat şi justiţiabil.

"Domnule judecător, eu sunt bărbat, dumneavoastră sunteţi bărbat, credeţi că m-aş uita eu la o femeie de 58 de ani, chiar dacă este procuroare DNA? Dacă ar fi avut 25 de ani, alta era treaba. E o nebunie ce se întâmplă. Eu mi-am luat secretară bătrână tocmai pentru a nu se inventa poveşti pe seama noastră. Femeia asta doar mi-a luat declaraţii. Se spune că m-ar fi favorizat pe mine. Cu femeia aia m-am cunoscut în arest. Credeţi că eu mă duc cu escorta în birou să fac prostii?", a afirmat fostul deputat Mihail Boldea, în faţa unuia dintre judecătorii Curţii de Apel Iaşi.

Vă mai recomandăm şi:

Mihail Boldea: „Credeţi că m-aş uita la o femeie de 58 de ani, chiar dacă e procuror DNA?”

Procurorul Mihaela Agheniţei îi dădea lui Boldea informaţii din dosarele DNA Galaţi şi primea de la acesta instrucţiuni

„Afacerea cu bărbaţi” a unei eleve din Galaţi. Proxenetă la doar 14 ani: „Hai, fată, că poţi să faci bani, nu fi proastă!”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite