Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Producţia mare de vinete îi duce pe fermieri la dezastru: „La 50 de bani pe kil, va trebui să le aruncăm”

31
24 Aug 2021 03:06:30
Autor: Cornelia Mazilu
Supraproducţie de vinete la Matca, sursa: C.M
Supraproducţie de vinete la Matca, sursa: C.M

Au avut parte de recoltă bogată, iar acum îşi vând marfa la preţuri de nimic. Se întâmplă în localitatea Matca, judeţul Galaţi, unde vinetele se dau mai mult degeaba, cu doar 50 de bani kilogramul. Tone de produse vor ajunge astfel la groapa de gunoi.

În solariile agricultorilor din Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, s-au copt de câteva săptămâni vinetele. Nici nu au apucat să se bucure de noua recoltă, căci preţurile s-au prăbuşit în câteva zile. 

Din cauza excesului de pe piaţă, vinetele au ajuns să se vândă cu doar 50-1 leu kilogramul. În aceste condiţii, legumicultorii se tem că vor arunca cantităţi uriaşe de vinete la gunoi.

”Este cantitate mare. Avem supraproducţie la vinete. S-au căutat în primele zile, atunci când au apărut pe piaţă. Dar apoi preţurile au scăzut foarte mult. În piaţă se dau cu 50 de bani, iar în zilele bune cu un 1 leu kilogramul.”, spune legumicultorul Joni Filimon. 

Legumicultoriii s-au confruntat cu o astfel de situaţie şi la castraveţi. Din cauza supraproducţiei, legumele nu au mai fost căutate. Tone de produse au abandonate de fermieri la groapa de gunoi. 

sursa: C.M

 „Cred că am aruncat vreo patru tone de castraveţi. Ce să fac cu ei? Nu am ce face, la gunoi! Cu 20 de bani se dau în piaţă, dar nici aşa nu se caută deloc. E mai mare chinul. I-am smuls şi îi arunc. La animale nu-i putem da pentru că le îmbolnăvim”, spune Cosică Chicoş.

Matca este unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, cu peste 4000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp. 

sursa: C.M    

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Amdo Odma
24.08.2021, 07:36:31

Sunt pacalici prin guvern care se plang de risipa alimentara si blablabla, dar situatiile astea de risipa adevarata nu le vad si nu incearca sa gaseasca solutii.

-9 (19 voturi)
Rudi
24.08.2021, 07:47:20

Dar de ce trebuie alții să rezolve situația? De ce nu se asociază, ridică un siloz să păstreze legumele, să le poată vinde și în extrasezon, ridică o fabrică de prelucrare, produc ceva de calitate și vor putea vinde. Dar asta înseamnă muncă, bani, gândire pe termen lung etc. Dar cum majoritatea vor să iasă banul mult și repede...

+14 (16 voturi)
Amdo Odma
24.08.2021, 08:19:51

@rudi, au nevoie de ajutor prin subventii sau dobanzi mici, pentru ca e nevoie de multi bani ca sa faci un spatiu mare de stocare sau o fabrica. Taranii nu inoata in bani si gandirea nu e suficienta.

-15 (21 voturi)
Adrian Foangǎ
24.08.2021, 08:59:48

La animale nu pot da legumele pe care le cultiva, ca le imbolnavesc. De naturale ce sunt...

-8 (16 voturi)
Dem Cristi
24.08.2021, 09:55:09

De ce nu se organizeaza sa scoata marfa la export? Turcia care consuma f. mult dar si alte state din nord ar cumpara la preturi rezonabile. Vinetele nu sunt o marfa perisabila ca tomatele sau castravetii

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările