Alimentul unic la nivel mondial creat de patru români: parizerul din care au fost eliminaţi total aditivii cancerigeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru profesori de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au obţinut medalia de aur la Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii, „Pro Invent“ Cluj Napoca, cu un produs alimentar din care a fost eliminat unul dintre cei mai nocivi aditivi alimentari - azotitul de sodiu, care poate provoca cancer.

Profesorul universitar doctor Petru Alexe, şeful de lucrări doctor inginer Cristian Dima, conferenţiarul doctor inginer Liliana Mihalcea şi şeful de lucrări doctor inginer Maricica Stoica sunt cei patru români care au impresionat la recent încheiatul Salon Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii, Pro Invent, care a avut loc la Cluj Napoca (21-23 martie).

După un an de cercetări, dascălii au creat un produs unic la nivel mondial-parizerul din carne de porc cu şrot de cătină, fără adaos de nitrit. Produsul a primit medalia de aur, munca profesorilor de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi fiind răsplătită şi cu diploma de excelenţă a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Banatul “Regele Mihai I al României” din Timişoara şi o medalie şi o diplomă din partea Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova.

parizer 3

Parizerul nu conţine azotit de sodiu FOTO Valentin Trufaşu 

“Am reuşit, după 40 de ani de cercetare în domeniu, să eliminăm unul dintre cei mai înjuraţi aditivi alimentari, azotitul de sodiu, care poate avea efect cancerigen. Practic, substanţa, care dădea culoarea roz-roşiatică ”naturală” a cărnii, a fost înlocuită cu şrot de cătină, un subprodus obţinut din extracţia cu dioxid de carbon supercritic a cătinei. Preparatul reprezintă o mare realizare a noastră şi îmi doresc să fie bine primit şi de producătorii de carne, ca să-l putem găsi în magazine cât de curând”, a declarat profesorul Petru Alexe, fostul decan al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi. 

Nu implică costuri suplimentare de producţie

Important pentru producătorii din industria cărnii, dar şi pentru consumatori, este că realizarea parizerului din carne de porc cu şrot de cătină nu implică practic modificări ale linilor tehnologice şi nu necesită astfel creşteri ale costurilor de producţie. În schimb, produsul este mult mai sănătos, iar gustul său este similar cu cel al parizerului clasic, care se găseşte acum în magazinele de profil.

parizer 1

Doi studenţi au confirmat că gustul parizerului nu diferă de cel vândut în prezent în magazine FOTO Valentin Trufaşu

“Parizerul nostru este un produs reformat, ce poate fi găsit de mâine în magazine, din care s-a scos cel mai dăunător aditiv pentru organismul uman. Şrotul de cătină, bogat în fibre, proteine şi antioxidanţi, nu era folosit până acum în alte preparate alimentare. Sperăm ca această primă valorificare a şrotului să deschidă noi direcţii de cercetare şi de valorificare”, a punctat şeful de lucrări Maricica Stoica.

Parizerul creat de profesorii gălăţeni deschide practic un nou drum în ceea ce înseamnă procesarea produselor din carne prin eliminarea unuia dintre cei mai periculoşi aditivi alimentari, azotitul de sodiu, care are efect cancerigen. Mai mulţi procesatori din industria cărnii s-au arătat până acum interesaţi de produsul creat de cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi şi este de aşteptat ca la reuniunea din luna aprilie a Asociaţiei Române a Cărnii să vină şi primele propuneri pentru scoaterea pe piaţă a parizerului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite