O profesoară îşi antrenează elevii în public speaking. „Este o luptă pe care o duci mai întâi cu tine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesoara Gabriela Laslău FOTO arhiva personală
Profesoara Gabriela Laslău FOTO arhiva personală

Profesoara de engleză Gabriela Laslău, de la Colegiul Naţional „Ferdinand I“ din Bacău, este unul dintre cei mai buni formatori în dezbatere şi public speaking din ţară, fiind şi organizatoarea mai multor cluburi dedicate, de unde au ieşit, anual, zeci de elevi premianţi la concursurile de profil, la nivel mondial.

Gabriela Laslău este profesoară de limba engleză la Colegiul Naţional „Ferdinand I“ din Bacău şi are 28 de ani de experienţă la catedră. Palmaresul său este unul impresionant, mai ales pentru că s-a dedicat organizării de dezbateri şi de întâlniri de public speaking. 

Elevii antrenaţi de Gabriela Laslău au obţinut rezultate remarcabile la concursuri naţionale şi mondiale de public speaking – cum este ESU România, MUN (Model United Nations) – organizate la Iaşi, Galaţi, Botoşani, Roma şi Londra, precum şi MEU (Model European Union), de la Bruxelles. Copiii au participat şi la concursuri de dezbateri academice, precum „Tinerii Dezbat“ şi „Eu aleg Europa“, acesta din urmă fiind organizat de Europe Direct.

Chiar dacă pandemia de COVID-19 a afectat cursurile şcolare, pentru Gabriela Laslău a fost o oportunitate de a da o altă formă cluburilor de dezbateri şi de public speaking pe care le-a creat înainte de intrarea în carantină. Agora Mania este al 136-lea club afiliat la Agora Speakers International. 

Clubul coordonat de profesoara Laslău are sediul la Bacău, dar membrii săi sunt din toată ţara, aşa că pe Facebook i-a dat numele Agora Speakers Romania. 

„Pentru mine, ca vorbitoare de limbă engleză, această reţea este ceva extraordinar. Am călătorit enorm din martie încoace – pe Zoom, desigur. Am participat la un maraton al calităţii – Qualithon – în Nepal, pe 12 noiembrie 2020. Am vizitat cluburi din Singapore, India, Marea Britanie şi Etiopia. Facem schimb de vorbitori. Eu vorbesc la Madrid, vorbitorii din Africa de Sud participă la întâlnirile din România. Este fantastic să ai lumea în faţa ochilor, cu multitudinea ei de accente, cutume culturale şi figuri calde, pe care ajungi să le îndrăgeşti. Pandemia a avut şi partea ei bună“, spune profesoara.

Antrenoarea de public speakeri: „Reuşesc în timp să îşi depăşească teama de a vorbi în public şi de a-şi expune ideile“

Discursul public la Colegiul Naţional „Ferdinand I“ are o istorie lungă. Profesoara Laslău a înfiinţat, împreună cu o colegă, concursul de discurs public Fed Talks, în limbile engleză, română, spaniolă şi franceză, care a ajuns la a patra ediţie în 2020. 

Adolescenta care ajută tinerii să-şi depăşească fricile. Ce a motivat-o să-şi învingă teama de a vorbi în public

„Cred că vorbitul în public te obligă să dai jos un rând de piele şi să-ţi pui altă cămaşă, una de lumină. Pentru că un lucru extraordinar care se întâmplă este că nu poţi să minţi. Apari aşa cum eşti tu, cu calităţi şi defecte. Mi se pare fantastic ce reuşeşte să facă discursul public din copii, în special, şi din oameni, în general. Scapă de inhibiţii şi îşi exprimă ideile tare şi clar. Vorbeşti sau nu vorbeşti. Ai ceva de spus sau nu. Trebuie să te hotărăşti. Vorbeşti pentru tine sau pentru cei care te ascultă? Este o metodă de dezvoltare personală fantastică, pentru că este o luptă pe care o duci mai întâi cu tine şi cu defectele tale“, este de părere Gabriela Laslău.

Centru permanent de examene Cambridge

Gabriela Laslău este şi examinator Cambridge, din 2007. În acea perioadă, se produsese o schimbare profundă în predarea limbii engleze: au apărut manuale noi în România, majoritatea organizate după metoda examenelor Cambridge. „Era o nouă metodă de a învăţa limba, prin testare, calibrare, retestare, cu un algoritm de lucru care verifică toate competenţele lingvistice. Sunt posesoarea unui certificat Cambridge C2 Proficiency luat cu calificativul A şi am devenit, la rândul meu, examinator. Fac asta de 13 ani“, explică profesoara.

Gabriela Laslău alături de elevii săi FOTO arhiva personală

gabriela laslau profesoara de engleza public speaking Galati 3

Examenul Cambridge, care reprezintă o certificare internaţională a competenţelor de limbă engleză, poate fi folosit la echivalarea competenţelor lingvistice ale examenului de Bacalaureat şi este o condiţie obligatorie pentru admiterea la facultăţile din străinătate sau pentru ocuparea unui post în multinaţionale, în domeniul financiar, bancar sau militar. 

După ce a devenit examinator Cambridge, profesoara a creat un centru permanent de examene Cambridge, la Colegiul Naţional „Ferdinand I“, pentru a uşura efortul candidaţilor care ar fi urmat să se deplaseze la Iaşi sau la Bucureşti pentru a susţine examenul. „Un examen presupune o cheltuială, un efort pentru întreaga familie. Dacă îl susţii la tine în şcoală sau în oraş e mult mai simplu, nu-i aşa?“

Şcoala de vară în SUA

În 2008, a fost singurul profesor român din învăţământul preuniversitar selectat de Fundaţia
Fulbright şi Ambasada SUA pentru a participa la programul SUSI al Universităţii Massachusetts şi ITD (Institute for Training and Development), timp de două luni, în SUA. A fost, de fapt, o veritabilă şcoală de cultură şi civilizaţie americană, ocazie cu care a vizitat celebrele universităţi MIT şi Harvard, o rezervaţie a indienilor Cheyenne din statul Montana, dar şi Parcul Naţional Yellowstone. 

FOTO arhiva personală

gabriela laslau profesoara de engleza public speaking Galati 2

Crede că în sistemul de învăţământ românesc, ca în orice alt sistem, diferenţa o fac oamenii care aduc plus valoare şi care sunt dispuşi mereu să se autodepăşească. „Sunt oameni care-şi fac treaba, care aduc ceva nou, care schimbă lucruri şi vor să meargă mai departe şi care, după ce au făcut ce aveau de făcut, se întreabă: «Pot să fac mai bine de atât?». Cred că asta înseamnă calitate“, spune profesoara Laslău.

Un protest pentru salvarea desenelor animate de pe Cartoon Network

Gabriela Laslău s-a remarcat şi prin proiectul „Save Tweety“, care a devenit un veritabil exerciţiu de democraţie pentru elevii ei, după cum spune. Iniţiativa a fost un protest împotriva dublării de proastă calitate a desenelor animate, care a început în anul 2006. Din acest motiv, a creat, împreună cu elevii, site-ul savetweety.lx.ro, accesat de peste 27.000 de vizitatori, care le-au încurajat demersul.

FOTO arhiva personală

gabriela laslau profesoara de engleza public speaking Galati 1

„Vocile actorilor care citeau pentru prima dată în limba română replicile lui Bugs Bunny, Dexter sau Courage erau guturale, iar script-ul era groaznic tradus. Era normal ca elevii mei să se revolte. Am profitat de faptul că tocmai discutam despre cum se scrie o scrisoare de reclamaţie şi chiar asta am făcut, împreună cu toţi elevii mei. Am selectat cele mai bune scrisori care reclamau dublarea de proastă calitate în limba română a desenelor animate de pe canalul Cartoon Network şi am cerut revenirea la forma originală, în limba engleză“, povesteşte profesoara.

Ca urmare, au dat interviuri la BBC, Radio France Internationale şi la cele mai importante ziare din România de la acel moment. A demarat acest proiect pentru a păstra autenticitatea vocilor personajelor, dar şi contactul copiilor cu o limbă engleză de bună calitate. Iniţiativa n-a avut succes, însă a reuşit să atragă atenţia asupra păstrării calităţii programelor de televiziune şi a subtitrării, care a constituit un mare avantaj pentru milioanele de copii români care au învăţat engleza de la desene animate.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Fata pasionată de robotică care predă informatică elevilor de gimnaziu. Maria: „Trebuie să investim mai mult în copii şi în educaţia lor“

Adolescenta care a reuşit să îmbine fabulos pictura cu informatica. „Simt că dăruiesc o parte din sufletul meu“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite