Prohod la Oţelul. Activitatea sportivă a fost suspendată, jucătorii îşi caută echipe, iar clubul se pregăteşte de desfiinţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controversatele poliţe de asigurare care au dus la falimentul echipei Oţelul. Foto: C. Crângan
Controversatele poliţe de asigurare care au dus la falimentul echipei Oţelul. Foto: C. Crângan

Blestemul campioanei - care a distrus Unirea Urziceni - loveşte şi la Galaţi. Deşi câştigarea campionatului şi accederea în Liga Campionilor a adus clubului sume impresionante, care ar fi trebui să-i ajungă ani de zile, Oţelul a ajuns rapid în insolvenţă. Banii de la UEFA au dispărut, iar clubul este în prag de desfiinţare din cauza datoriilor uriaşe acumulate.

În ciuda tonului optimist pe care s-a vorbit în ultimii doi ani despre Oţelul Galaţi (au fost sute de promisiuni că situaţia financiară va fi redresată), inevitabilul este pe cale să se producă: aflată în insolvenţă, Oţelul SA se pregăteşte de desfiinţare.

Vestea a fost comunicată echipei la începutul acestei săptămâni, după ce adunarea creditorilor dela FC Oţelul Galaţi a anunţat că nu a aprobat planul de reorganizare propus de administratorul judiciar.

Administratorul judiciar va supune această propunere a creditorilor instanţei de judecată de la Tribunalul Bucureşti, care va analiza şi va decide”, se precizează clubului gălăţean, printr-un comunicat.

Se pare că Adunarea Creditorilor va lua în discuţie situaţia jucătorilor în perioada următoare (unele surse pomenesc însă de data de 25 februarie), dar soarta clubului, chiar dacă este dramatică. este încă nedecisă, dat fiind că Tribunalul Bucureşti aşteaptă un nou plan de reorganizare, în dosarul de insolvenţă, la termenul din luna aprilie. Practic, atunci se va pecetlui soarta Oţelului şi vor începe, din ce se pare, procedurile de lichidare şi de radiere. Asta dacă nu cumva se va întâmpla o minune, lucru, totuşi, foarte puţin probabil.

Jucătorii au fost trimişi acasă, staff-ul a plecat

Începând din 26 ianuarie, toţi jucătorii clubului de Liga a II-a au fost trimişi acasă, nemaifiind finanţată niciun fel de activitate sportivă. Evident, cine vrea să se antreneze singur, în baza sportivă „Ancora”, este liber să o facă, însă în condiţii precare, căci nu prea mai există staff tehnic. 

Antrenorul Daniel Florea şi  preparatorul fizic Ionel Tămăşanu  au plecat deja de la echipă, cu destinaţia Tulcea, acolo unde au oferte de la gruparea de liga a III-a antrenată de Tibor Selymes şi al cărei manager sportiv este Cristi Munteanu „Babicu” (ambii foşti, în aceeaşi formulă, la Oţelul).

De altfel, „Babicu” a confirmat mutarea: „Tămăşanu a semnat, iar lui Florea i-am făcut o ofertă deocamdată doar verbal, aşteptăm să-şi rezilieze contractul cu Oţelul”.

Alături de cei doi membri ai staff-ului tehnic se pregătesc să plece la Tulcea şi mai mulţi jucători ai echipei gălăţene. „Suntem la nivel de discuţii cu cinci dintre jucătorii Oţelului, aşteptăm şi în cazul lor decizia adunării creditorilor. În principiu, eu aş vrea să-i luăm doar sub formă de împrumut până în vară. Să rămână jucătorii Oţelului, poate se întâmplă vreun miracol şi se redresează situaţia clubului”, a precizat Munteanu.

Jucătorii cu care tulcenii au purtat deja discuţii sunt fundaşii Cojoc şi Asanache, mijlocaşii Dajbog şi Stoian, plus atacantul Chipirliu. La Tulcea va ajunge şi portarul Grecu, împrumutat de Oţelul de la CSMS Iaşi, club care şi-a dat deja acordul pentru trecerea la Delta.

FC Delta Dobrogea Tulcea joacă în Liga a III-a, Seria  a 2-a şi are ca obiectiv promovarea. Deocamdată este pe locul doi, la două puncte în urma liderului Juventus Bucureşti.

Preşedintele clubului gălăţean, Vivi Stamate, a declarat că încă mai are speranţe că apărea de undeva salvarea, însă a recunoscut că toţi jucătorii de la Oţelul Galaţi au fost anunţaţi că pot să-şi depună cereri de reziliere a contractelor, care să fie supuse aprobării adunării creditorilor pe 1 februarie şi astfel să poată pleca la alte echipe. Evident, dacă adunarea creditorilor este de acord.

Oricum, mai există o posibilitate de reziliere: memoriu la federaţie pentru salariile neplăite, caz în care nu prea mai contează ce decid creditorii.

Mai este de spus un lucru: chiar dacă decizia adunării creditorilor va fi favorabilă continuării activităţii sportive, este evident că mare minune nu se mai poate aştepta de la Oţelul. Rămasă fără jucători, echipa nu va putea să se alinieze la startul competiţional programat pe 27 februarie.

O nenorocire nu vine niciodată singură

Plecarea în masă a jucătorilor este cu atât mai dramatică cu cât, din păcate, echipa s-a ales şi interdicţie de a transfera alţi fotbalişti.

În urmă cu o săptămână, Oţelul a primit de la FIFA interdicţia de a face transferuri, în urma unui memoriu depus de Diego Sevillano. Acesta a reclamat că mai are de primit 25.000 de euro şi doar plata acestei sume poate ridica interdicţia, asta în cazul în care nu vor mai apărea alte cazuri similare între timp.

Unul dintre puţinii fotbaliştii cu experienţa primei ligii pe care îi mai avea Oţelul în lot, atacantul George Cârjan este consternat de situaţia de la club. „Am ajuns în proporţie de 90 la sută la intrarea în faliment, aşa ni s-a spus. Nu-mi vine să cred că e real ce trăiesc. Din păcate este sfârşitul Oţelului. Numai cu un miracol poate fi altfel, sunt gălăţean şi în sinea mea încă sper să se producă”, a declarat Cârjan.

Acesta a adăugat că aşteaptă cu emoţii adunarea creditorilor pentru a fi lăsat liber de contract, sperând să nu aibă parte de o surpriză neplăcută. „Nu putem aştepta o lună, dacă nu se întâmplă vreo minune ce facem? Toată lumea îşi face lotul până atunci, nici o echipă nu stă să ne aştepte pe noi până în ultima zi, pentru că pe 25 se încheie perioada de transferuri. Sperăm să nu ni se ia dreptul la muncă şi să putem să ne găsim echipă”, a mai adăugat Cârjan.

Ancheta penală privind devalizarea Oţelului bate pasul pe loc

Deşi procurorii investighează modul cum a fost devalizat clubul Oţelul, ancheta penală încă bate pasul pe loc. Se ştie deocamdată că procurorii verifică modul cu compania de asigurări Astra (proprietate a lui Dan Grigore Adamescu, patronul Oţelului) a încasat prime uriaşe pentru asigurarea jucătorilor.

Conform documentelor obţinute de primarul Galaţiului, Marius Stan (fost preşedinte la Oţelul), clubul a plătit peste 6 milioane de euro, într-un singur an, pentru asigurarea în caz de accidente a fotbaliştilor. Suma este de trei ori mai mare decât cea plătită, ca să dăm un exemplu notoriu, de către FC Barcelona, motiv pentru că care există suspiciunea de înşelăciune şi spălare de bani.

„Adamescu să dea înapoi banii pe care i-a furat de la Oţelul”, a somat Marius Stan, care încearcă acum să-i convingă pe consilierii locali de la Galaţi să cumpere stadionul Oţelul de la ArcelorMittal, în speranţa că municipalitatea va putea prelua, în urma falimentului, denumirea şi palmaresul clubului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite