Proiect inedit pentru bolnavii din zone rurale sau izolate ale României, pe banii UE: consultaţii la distanţă de la cei mai buni specialişti, prin telemedicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există speranţă pentru mii de pacienţi care locuiesc în zone greu accesibile sau izolate din sud-estul ţării. Din primăvara acestui an, ei ar putea beneficia de telemedicină, un sistem prin care analizele lor sunt trimise, în timp real, din dispensare şi cabinete rurale până la medicii specialişti. Proiectul ar urma să fie apoi implementat în toată ţara.

200 de medici de familie, din mediul rural, au fost instruiţi într-un proiect de telemedicină, cu finanţare europeană. În acest mod se pot transmite informaţii despre pacienţi, în timp real, specialiştilor din oraş. Astfel pacienţii evită deplasările de zeci de kilometri pentru a ajunge la specialiştii din marile centre. Proiectul este implementat în patru judeţe din ţară, Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa. La Galaţi, 61 de medici de familie sunt implicaţi în acest proiect de telemedicină. Toţi au primit apartură modernă portabilă pentru a putea realiza cât mai multe analize: un ecograf cu ultrasunete, un echipament de preluare a semnelor vitale, un spirometru, un analizator şi un EKG. “Acesta este un spirometru, folosit pentru capacitatea pulmonară, avem aici mai multe dispozitive care se fixează aici, la fel introducem datele pacientului, suflă până la capăt şi aflăm problemele ventilatorii, ne-a explicat Mihaela Chemer, medic de familie în comuna Smârdan, aflată la 25 de kilometri de Galaţi. 

image

Aici pacienţii suferă în special de probleme cardiace, prin urmare un EKG făcut în cabinet şi trimis direct la specialist poate face o diferenţă importantă. Domnule Crăciun, o să vă fac un EKG acum. Vă introducem datele. Nu durează mult să se înregistreze electrocardiograma. O voi analiza, voi vedea care sunt problemele domnului şi după caz putem să trimitem online către un medic specialist, la un cardiolog şi în maxim 48 de ore sperăm să primim şi un răspuns favorabil, ne-a explicat medicul cum funcţionează aparatura la distanţă.

image

Medicul de familie, Mihaela Chemer, ne-a declarat că a intrat în acest proiect în special pentru pacienţi. „Ne ajută să încurajăm pacientul. Deci venind aici şi spunându-i pacientului că nu mai este nevoie să meargă la oraş, să piardă timpul, programările în ziua de astăzi sunt pe termen lung, este o îmbunătăţire clară pentru ei, o evoluţie.”

Nu se ştie deocamdată numărul de medici specialişti implicaţi în proiect. Lista este în continuare deschisă. Ei vor fi plătiţi cu sume cuprinse între 30 şi 50 de lei pe consult. Pentru ei lipsa timpului este principalul obstacol care ar putea împiedica aceste consultaţii virtuale. "Nu am timp. Şi o să vă spun. Nu este o treabă de răutate sau de rea voinţă. Numărul specialiştilor aflaţi în judeţele din ţară este în continuă scădere. Adresabilitatea este infernală, o să fie greu," ne-a declarat medicul chirurg, Paul Ichim. Importanţa acestui sistem informativ este mare, el chiar ar putea salva vieţi. Cel puţin în cazul bolilor cardiologice, acolo unde adresabilitatea către specialişti vine în special din mediul rural. "Transmiterea de la distanţă a unei electrocardiograme mi se pare utilă. O electrocardiogramă poate fi făcută foarte bine atât de o asistentă medicală, cât şi de un medic. Şi atunci, un ochi de cardiolog poate pune un diagnostic mult mai avizat. Cred că aici se pot salva vieţi," ne-a confirmat medicul cardiolog Lucica Grigorică.

image

Pentru pacienţii din mediul rural, astfel de consultaţii virtuale ar fi de mare ajutor. Ele i-ar scuti de cheltuieli pe care de multe ori nici nu şi le mai permit. De multe ori, pentru un simplu consult ei ajung să scoată din buzunar şi 400 de lei.

Este foarte greu pentru că în primul rând transportul nu îl ai când vrei să ajungi în oraş, ca să ajungi la programare trebuie să pleci cu o oră două înainte, de multe ori ba nu găseşti medicul ba te programează poate să fie şi o lună şi două depinde de medicul pe care îl găseşti, ne-a declarat doamna Lenuţa. Domnul Crăciun s-a plâns şi el: „boala asta de inimă necesită nişte timp, bani, aici având aici la ţară, la doamna doctor este destul de uşor. Şi la ţară este binevenit nu doar pentru mine, pentru toţi că vedeţi că în zilele noastre bolile de inimă sunt foarte frecvente.”

image

Potrivit lui Valentin Boldea, coordonatorul proiectului pe judeţul Galaţi, „în momentul de faţă suntem în faza în care medicii au fost instruiţi, au primit aparatura şi au fost instruiţi în utilizarea acestora, urmează punerea în funcţiune a platformei informatice şi faza de teste ca ulterior ea să devină operaţională.” 500 de medici urmează să fie implicaţi în proiectul a cărui valoare se ridică la 82 de milioane de lei, dintre care 60 de milioane de lei din fonduri europene.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite