Proprietarii de păduri se jefuiesc singuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţiile silvice de la Galaţi, Buzău, Focşani şi Brăila îi amendează constant pe proprietarii de păduri care taie ilegal copacii

Instanţele de judecată a anulat sancţiuni de sute de mii de lei, date de silvicultori  în ultimul an de zile. Acest lucru a provocat nemulţumirea pădurarilor.


Situaţie stupefiantă în judeţele Galaţi, Buzău, Focşani şi Brăila. Contrar logicii, nu hoţii au provocat în ultimii ani cele mai mari pagube suprafeţelor forestiere, ci... înşişi proprietarii de păduri.


Legea silvică îi obligă să respecte o anumite procedură înainte de tăierea copacilor, chiar dacă sunt proprietari ai unei parcele de pădure, dar nimănui nu-i pasă pentru că procedurile înseamnă taxe plătite statului.


Nu te apuci să tai copacii cum vrei. Arborii se selectează pe anumite criterii iar apoi sunt marcaţi. Abia apoi se pot tăia, în prezenţa unui reprezentant al Direcţiei Silvice. Marcarea copacilor şi deplasarea noastră acolo presupune nişte costuri, pe care le suportă proprietarul pentru că asta e legea”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Galaţi, Gheorghe Luca.


Aşa stând lucrurile, adeseori proprietarii de păduri intră în conflict cu personalul silvic. Patrulele mixte de pădurari şi poliţişti, dar şi punctele fixe şi mobile de control din judeţul Galaţi au efectuat peste 300 de inspecţii, care s-au soldat cu amenzi de 138.700 de lei în cursul anului trecut, valoarea sancţiunilor aplicate în 2009 fiind practic similară. Pe întrega regiune, numărul de inspecţii bate la 1.500, iar amenzile sunt de aproape un milion de lei noi!


Justiţia este oarbă şi surdă


Judecători  anulează pe bandă rulantă procesele-verbale de sancţionare întocmite de Direcţia Silvică. „Munca noastră este practic inutilă. Se duc în instanţă şi obţin anularea amenzilor. Deşi facem dovada că au încălcat legislaţia în vigoare, nu avem câştig de cauză”, susţine purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Galaţi.


Judecătoria Galaţi a anulat în 2009 aproximativ 100 de procese verbale de contravenţie, iar alte 200 de procese cu acelaşi obiect sunt în curs de judecată.


Sunt în discuţie două tipuri de încălcări ale Codului Silvic:  tăierile neautorizate de copaci şi transportul acestora. Ambele se pot face numai pe bază de documente pe care proprietarii nu le pot obţine decât de la silvicultori.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite