Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Psiholog, despre scandalul numerologiei în şcoli: „Nu are nimic de-a face cu magia sau divinaţia”

17
16 Jan 2021 04:00:01
Autor: Cornelia Mazilu
Nelu Vicleanu FOTO Arhiva personală
Nelu Vicleanu FOTO Arhiva personală

Psihologul Nelu Vicleanu arată de ce crede că numerologia poate să fie studiată în şcoli, dar şi cum pot contribui numerele la relaţia dintre elevi, profesori şi părinţi. Explicaţiile apar în contextul dezbaterilor apărute după ce şefa ISJ Galaţi i-a invitat pe profesori să participe la un curs de numerologie.

Psihologul Nelu Vicleanu, unul dintre cei mai cunoscuţi numerologi din România, este de părere că numerologia nu intră în competiţie cu alte discipline. Ba dimpotrivă, „ajută părinţii să îşi îndrume copiii pe calea destinului lor, să îşi aleagă cariera potrivită”.

„În acest context, cu ajutorul numerologiei, îi putem ajuta pe oameni să se regăsească, putem ajuta părinţii să îşi îndrume copiii pe calea destinului lor, să îşi aleagă cariera potrivită. Putem vedea dacă au înclinaţii spre ştiinţe exacte sau umaniste, pentru artă, dacă pot fi un meşter bun, dacă au abilităţi pentru munca manuală sau intelectuală”, spune numerologul Nelu Vicleanu.

Specialistul consideră că numerologia sau ştiinţa numerelor este o metodă  care îi poate ajuta pe oameni să se regăsească. El afirmă că numerele au fost întotdeauna un obiect de studiu şi analiză pentru om. 

„Numerologia nu are nimic de-a face cu magia sau divinaţia, nu se bazează pe intuiţie, clarviziune şi subiectivism, ci pe simple calcule matematice şi  reguli ale căror baze au fost puse de înţelepţi ai civilizaţiilor  antice. De-a lungul istoriei, personaje celebre precum Pitagora, Sf Augustin, Shakespeare, Balzac au studiat numerologia. Platon considera interpretarea numerelor cea mai înaltă treaptă a cunoaşterii”, spune Nelu Vicleanu.
 

Numerolog: Nu încercaţi să vă modelaţi copilul după interesele dumneavoastră!

Specialistul în numerologie îi sfătuieşte pe părinţi să nu îşi modeleze copiii după interesele lor şi să le lase libertatea să aleagă, în funcţie de personalitatea lor.  
 
„Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înţelegem este faptul că fiecare om este unic. Nu încercaţi să vă modelaţi copilul după interesele dumneavoastră sau profesiile la modă .Copilul poate deveni un bun economist, dar ar fi putut deveni şi un scriitor genial. Trecerea în mediul online al actului educaţional a bulversat, cel puţin în primele luni ale pandemiei, cadrele didactice, care s-au văzut nevoite să îşi regândească metoda de predare şi să îşi restructureze programa. Să ne imaginăm  ce se va întâmpla în cazul în care învăţătorii şi profesorii vor prelua clase de la zero, aceştia fiind privaţi de informaţii referitoare la situaţia socio-familială a elevilor, starea lor de sănătate, modul de petrecere a timpului liber, traumele, acolo unde este cazul, ce îi motivează şi ce le menţine atenţia”, susţine numerologul Nelu Vicleanu.
 
Ori, instrumentul propus de Inspectoratul şcolar dascălilor din Galaţi prin proiectul „Numerologia, o 9 legatura dascăl–elev” vine tocmai în întâmpinarea acestor nevoi, identificând rapid trăsăturile de bază ale personalităţii elevilor, este de părere Nelu Vicleanu.
 
„Astfel, se asigura un suport informaţional extrem de util pe care profesorii îl pot aplica, economisind timp şi energie, fiind îmbogăţit cu informaţii extrem de valoroase privind tipul de personalitate al elevului. În acest fel, informaţia numerologică devine complementară şi nu intră în competiţie cu alte discipline”, subliniază specialistul în numerologie. 
 
Explicaţiile acestuia vin în contextul în care proiectul ”Numerologia, o 9 legatura dascăl–elev” a stârnit adevărate controverse, după ce inspectorul şcolar general din Galaţi, Selena Costea, a trimis o adresă cadrelor didactice prin care îi invita să participe la un astfel de curs. 
 
„În calitate de numerolog, nu pot decât să îmbrăţişez o asemenea iniţiativă curajoasă, în condiţiile în care învăţământul românesc se plasa în clasamentul PISA din 2019 pe locul 47 din 79 deţări, gradul de analfabetism fiind mare: 44% dintre elevi nu înţeleg ce citesc. Unul dintre cei mai reputaţi specialişti internaţionali în domeniu, Andreas Schleicher, directorul pentru Educaţie al Organizaţiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica spunea că  în secolul al XXI-lea, e nevoie ca elevii să înveţe în mod diferit şi se impune dezvoltarea gândirii complexe şi a abilităţilor diferite”, a adăugat numerologul. 

Scandalul legat de numerologie a apărut după ce şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Selena Costea, a trimis tuturor profesorilor o adresă oficială prin care îi invita să participe la cursul  „Numerologia, o 9 legatura dascăl–elev”. Ulterior, instituţia şi-a schimbat radical poziţia şi a retras recomandarea făcută cu câteva zile înainte.
 

Vă recomandăm să citiţi şi : 

Numerologie: Ce spune ora naşterii despre personalitatea şi destinul fiecăruia
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Radu Mircea
16.01.2021, 05:48:12

# Exact bomboana de pe coliva invatamintului romanesc . Dupa ce ca toata educatia inca se face cu metodele lui Makarenko , fiind stufoasa , incarcata , urmarind mai degraba interesele dascalilor decit ale elevilor , repetitiva pina la exasperare , fara niciun pic de creativitate , apare si chifteaua asta ''numerologica'' . ln ciuda domnului ''pisicolog'' , numerologia n-a fost niciodata si nici nu cred ca va fi ''o stiinta'' . lar aluzia si alaturarea lui Pitagora la tagma cioflingarilor care aduna numere si le scad pina ametesc clientul , o blasfemie stiintifica , o comparatie ca intre o lebada si un soarece . Dar pina la urma daca sub mareata indrumare a unei serii de ministri de o mediocritate absoluta , in scoala a patruns o alta plaga neagra , RELIGIA , la fel de exacta ca numerologia , cititul in zatul de cafea , in frunze de ceai , in palma , in stele , in cartile de Tarot , in banii prostilor , ma intreb unde-i chichirezul incercarii ??? Adica care sunt banii urmariti de initiatori , ca nu din filantropie numerologica se strecoara ei in clase ??? La popici e clar : Salariile a peste 10.000 de popici rebutati de seminarii , a unor preotese plictisite sa nu faca nimic , ma rog inca o sinecura pentru cei care altfel ar fi murit de foame , nestiind sa faca nimic practic .

+4 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
16.01.2021, 07:04:01

Comentariu considerat abuziv.

Paun Al
16.01.2021, 08:32:58

Dl Psiholog pleaca de la premisa... ca daca tot peste 40% din copiii sistemului de invatamant nu inteleg nimic, decat sa nu aiba o explicatie la ce se intampla si ce ni se intampla, mai bine sa aiba o explicatie bazata pe numerologie, care nu este dovedita ca este corecta, reala. In loc sa invete de ex. fizica mai multa , in care sa li se explice pe baze stiintigfice de ce ploua, ninge, fulgera, trasneste, de ce Pamntul se invarte in jurul Soarelui si nu cum cred o multime, invers...etc mai bine invata numerologie...

+5 (5 voturi)
Paun Al
16.01.2021, 08:35:40

Platon considera interpretarea numerelor cea mai înaltă treaptă a cunoaşterii”, spune Nelu Vicleanu.. se numeste sofismul apelului la autoritate. Ceva este real, adevarat, corect, pentru ca un om celebru a spus ca este real, corect, adevarat.

+4 (4 voturi)
Werwolf Werwolf
16.01.2021, 09:12:14

Asteptam cu interes participarea domnilor profesori la cursuri de descantat si dat in bobi. Cu vaccinul ne-am lamurit.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările