Psihoza postpartum, posibila cauză care a împins-o pe profesoara de la Cudalbi la crimă şi sinucidere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a ucis bebeluşul pe care îl iubea ca pe ochii din cap, iar apoi s-a spânzurat, nedorind să trăiască fără copilul pe care şi l-a dorit enorm. Două gesturi tragice şi greu de explicat pentru apropiaţii cadrului didactic Constanţa Lazăr, dar pentru care specialiştii găsesc o posibilă motivaţie: tulburările postnatale.

Cumplita tragedie petrecută săptămâna trecută la Cudalbi aduce în atenţie un subiect extrem de delicat şi totodată grav: echilibrul emoţional al femeilor imediat după naştere.

Constanţa Lazăr (31 ani), profesoară de franceză la Liceul Industrial din Tecuci şi-a ucis pruncul şi şi-a pus căpăt zilelor la trei luni după ce devenise mamă, statut la care râvnise, potrivit apropiaţilor, cu toată fiinţa ei.

„Era un om sociabil şi foarte liniştit, la locul lui. Şi-a dorit enorm de mult copilul şi era foarte fericită când a născut", ne-a spus Georgeta Gradea, contabila şcolii din Cudalbi, imediat după producerea tragediei.

Aducerea pe lume a unei fetiţe despre care se pare că ar fi avut probleme de sănătate pe care proaspăta mămică le-a considerat de nedepăşit a marcat debutul unei grave depresii care, se pare, a afectat-o extrem de mult pe profesoară.

Constanţa Lazăr şi-a explicat, parţial, gestul, chiar prin biletul lăsat părinţilor săi, în care scris că se simţea vinovată de boala fetiţei sale, Maria Nastasia.

Psihoza postpartum, extrem de periculoasă

Faptul că tinerele mame sunt şi mai vulnerabile în faţa depresiilor post natale dacă nou-născutul se confruntă cu probleme de sănătate este confirmat de psihiatri. Specialiştii atrag atenţia asupra importanţei depistării la timp a semnelor depresiei, în caz contrar, această boală mută putând degenera în afecţiuni foarte grave ale psihicului, cu efecte pe termen lung.

„Sunt mulţi factori care pot declanşa depresia, sau cum ar părea să fie vorba în cazul de faţă, psihoza postpartum, iar boala nou-născutului este unul dintre aceştia. Problema în cazul depresiilor sau psihozelor este că mamele nu sunt conştiente de boală, deci semnele trebuie observate de medic", ne-a declarat dr. Daniel Niculescu, medic psihiatru în cadrul Spitalului „Elisabeta Doamna" din Galaţi.

Anchetatorii care au în lucru acest dosar vor putea spune abia peste două săptămâni, când vor fi finalizate analizele de laborator şi va fi emis raportul medico-legal, dacă bebeluşul Constanţei Lazăr era într-adevăr bolnav şi dacă afecţiunea era într-adevăr de natură să o împingă pe tânăra mamă în ghearele disperării.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite