Radiografia consumului de droguri în judeţul Galaţi. 99% dintre drogaţi sunt bărbaţi şi consumă în special cannabis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Cea mai importantă categorie de consumatori este formată din tinerii între 16-30 de ani, care consumă mai ales produse pe bază de cannabis, NSP (etnobotanice, droguri de sinteză, medicamente speciale etc), cocaină şi „inhalanţi chimici toxici” (mai pe înţelesul tuturor - aurolac). A crescut incidenţa consumului în rândul persoanelor cu studii superioare, dar a scăzut în rândul femeilor.

Potrivit Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) aşa numitele „etnobotanice” (incluse oficial la categoria „substanţe psihoactive” -  NSP – alături de alte droguri de sinteză şi de unele medicamente speciale, cu potenţial psihotrop ridicat) nu mai sunt preferate aşa de mult de consumatorii din judeţul Galaţi.

Astfel, faţă de anul 2014, când consumul de NSP ocupa primul loc în ierarhia celor mai consumate droguri din judeţul Galaţi, în 2015, 2016 şi 2017 se observă tendinţa cannabisului de a deveni principalul drog consumat, urmat de NSP, cocaină şi inhalanţi chimici toxici (tot felul de lacuri, dizolvanţi etc).

A scăzut incidenţa la copii şi la femei

Un aspect interesant, relevat de Angela Mihaela Ene,  şefa CRPECA Galaţi, este acela că vârsta de debut în consumul de droguri în judeţul Galaţi a crescut de la 13 ani în 2016 la 16 ani în 2017. În anul 2015 vârsta de debut era de 11 ani, iar în 2014, de 15 ani. Datele au fost prezentate în Raportul de evaluare pe anul 2017 prezentat într-o şedinţă de la Prefectura Galaţi de către Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.

De asemenea, este de consemnat faptul că a scăzut numărul cazurilor aflate în asistenţa CRPECA Galaţi pentru beneficiarii de sex feminin. Astfel, în anul 2015 s-a constat că mai mult de 12% dintre cazurile înregistrate erau de sex feminin, în 2016 au fost înregistrate şapte cazuri, iar în 2017, doar un caz.

Se înmulţesc consumatorii cu studii superioare

„Pe de altă parte, a crescut numărul beneficiarilor aflaţi în asistenţă care au finalizate studiile superioare, în rândul acestora prevalând consumul de cannabis, precum şi numărul cazurilor de consumatori provenind din familii dezorganizate”, a spus Angela Mihaela Ene.

Raportul al CRPECA arată că este în scădere numărul gălăţenilor care ajung la secţiile UPU ale spitalelor după ce au consumat droguri. ,,În 2017 un număr de 167 de persoane au ajuns la spitalele din judeţul Galaţi, după ce au consumat droguri, faţă de 173 în 2016 şi faţă de 407 în anul 2015. Din cele 167 de fişe privind urgenţele cauzate de consumul de droguri şi a altor substanţe psihoactive, 95 de fişe au fost înregistrate la Spitalul Judeţean de Urgenţe şi 72 la Spitalul de Pediatrie”, se arată în raport.

În 2017, 172 persoane au beneficiat de programul terapeutic al Centrului în creştere faţă de cele 111, înregistrate la consiliere în anul 2016 şi cele 60, în anul 2015. Din raportul menţionat reiese şi că locurile preferate de drogaţi şi de dealerii de droguri sunt cluburile de noapte, discotecile, dar şi  parcurile din oraşul Galaţi.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite