Războiul, trăgaci al bolilor infecţioase. Virusolog: „Oamenii vin în contact mult mai mult decât pe timp de pace“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

Cercetătorul român Costel Atanasiu, stabilit în SUA, trage un semnal de alarmă asupra impactului posibil al războiului din Ucraina în ceea ce priveşte bolile infecţioase, ca urmare a migraţiei masive. „Oamenii vin în contact unii cu alţii, mult mai mult decât pe timp de pace”, afirmă virusologul.

Cercetătorul în virusologie Costel Atanasiu consideră că, din cauza stresului, lipsei somnului şi igienei, alimentaţie neadecvată, ore multe de stat în frig, refugiaţii ucraineni se pot confrunta cu un sistem imunitar scăzut, predispus la infecţii. 

„Se spune că razboiul este cel mai bun prieten al bolilor infecţioase. Asta în primul rând pentru ca oamenii vin în contact unii cu alţii mult mai mult decât pe timp de pace. Se ştie că sistemului imunitar îi scade eficienţa in conditii de stres, lipsa de somn si alimentaţie neadecvată, toate acestea plus lipsa de igienă vor duce mai mult ca sigur la un nou val de infectări printre refugiatii din Ucraina. Desigur că şi românii, moldovenii si polonezii care primesc în aceste zile milioane de refugiaţi sunt în pericol să contracteze din nou virusul”, afirmă virusologul.

Şi mai grav, România riscă să se confrunte cu cazuri de poliomielită - a avertizat, încă de la declanşarea războiului în Ucraina, doctorul Virgil Musta din Timişoara. 

„Noi am avut de mai multe ori alerte de poliomielită. În Ucraina există poliomielită. Odată cu venirea persoanelor din Ucraina există riscul ca pe o populaţie nevaccinată să se declanşeze cazuri sau o epidemie de poliomielită, ceea ce ar fi foarte tragic, pentru că este o altă boală care lasă sechele importante şi cu care noi nu ne-am mai confruntat de foarte mulţi ani”, afirmă doctorul Virgil Musta.

De asemenea, dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului de Inovaţie în Medicină, susţine că odată cu războiul din Ucraina, pandemia nu s-a terminat şi pentru medici, pentru sistemele de sănătate publică şi pentru cercetare. Medicul susţine că trebuie evaluat impactul posibil al războiului asupra evoluţiei pandemiei, ca urmare a migraţiei masive. 

„Sunt câteva ameninţări şi oportunităţi asupra cărora trebuie să ne oprim imediat toată atenţia. Trebuie să evaluăm impactul posibil al războiului asupra evoluţiei pandemiei, ca urmare a migraţiei masive. De asemenea, trebuie să restartăm vaccinarea, pornind de la alte baze, trebuie să punem în practică un sistem performant şi inovator de supraveghere genomică a circulaţiei virusului (inclusiv prin testarea apelor uzate). Trebuie să avem o strategie <de la testare la tratament>, care să aibă un traseu bine definit şi să poată fi implementată în câteva zile”, afirmă dr. Geantă.

România trebuie să aibă asigurate stocuri de materiale sanitare, vaccinuri, dar şi medicamente, în special noile terapii orale, transmite medicul. „Noile vaccinuri, de care este posibil să avem nevoie chiar din toamnă, trebuie să fie autorizate în maximum trei luni”, susţine dr. Geantă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Virusolog român din SUA, despre Omicron: „Toată lumea zice că vom scăpa mai repede, eu o să vă dezamăgesc”

Dr. Cristian Apetrei, virusolog român din SUA: „O mască purtată corect este mult mai eficientă decât testările inutile“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite