Record: şefii unei firme de gospodărire urbană au încasat salarii ilegale de 200.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constatarea a fost făcută de Curtea de Conturi, în urma unui control la firma cu capital public Gospodărire Urbană SRL din Galaţi, al cărei unic acţionar este municipalitatea gălăţeană. Instituţia a cerut recuperarea prejudiciului de la cei care au încasat necuvenit lefuri mai mari decât prevede legea.

Moda salariilor ilegale plătite din bani publici nu a dispărut, după cum arată concluziile unui raport de control făcut recent de Curtea de Conturi la Gospodărire Urbană SRL Galaţi, firmă al cărei unic acţionar este municipalitatea gălăţeană şi care se ocupă cu mici activităţi edilitare (gestiunea parcărilor cu plată, administrarea cimitirelor, amenajări urbane de mică anvergură etc).

Potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, în perioada 2014-2016, directorii, şefii de servicii, membrii AGA şi cei ai consiliului de administraţie ai amintitului SRL au băgat în buzunar, ilegal, salarii şi indemnizaţii în cuantum de 873.000 de lei, adică aproape 200.000 de euro.

Auditori precizează  (printr-un document transmis Consiliului Local sub numărul nr. 50 din 9 ianuarie 2017) este că Gospodărire Urbană le-a plătit directorilor generali lefuri la nivelul indemnizaţiei de viceprimar, deci cu circa 40% mai mari decât li s-ar fi cuvenit legal, la care au fost adăugate şi alte venituri salariale necuvenite, precum sporuri de vechime, sporuri de calculator şi de antenă, dar şi indemnizaţii de conducere de 25%.

Din document rezultă că fostul director Eduard Grosu a săltat, în 20 de luni de mandat (ianuarie 2014–1 septembrie 2015), un spor salarial ilegal de 103.000 lei, adică de mai bine de 5.000 de lună. Şi directorul interimar Viorel Popa a încasat necuvenit, în numai trei luni de mandat, 12.500 de lei.

Alţi 562.000 de lei s-au plătit ilegal, ca salarii, directorilor de direcţii, în perioada ianuarie-iunie 2016. Şi membrii CA şi cenzorii, dar şi reprezentantul AGA, care primesc o indemnizaţie procentuală din remuneraţia lunară a directorului general, au încasat bani în mod ilicit, valoarea prejudiciului fiind stabilită la 193.000 de lei.

Curtea de Conturi a obligat societatea ca până pe 28 aprilie 2017 să stabilească întinderea prejudiciului rezultat din plăţi nelegale şi să dispună măsurile legale pentru recuperarea integrală a acestuia, precum şi a foloaselor nerealizate. Cu alte cuvinte, prejudiciul ar putea fi extins şi cu penalităţile aferente sumelor plătite abuziv.

„Nerecuperarea prejudiciilor ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă”, a precizat Curtea de Conturi.

Primăria municipiului Galaţi a informat că societatea Gospodărire Urbană SRL are termen până pe 27 ianuarie 2017 pentru a depune contestaţie împotriva deciziei Camerei de Conturi.

Au luat TVA mai mare decât prevede legea

Acesta nu este singurul scandal în care SRL-ul Primăriei Galaţi este implicat în această perioadă. În urma reclamaţiilor formulate de persoanele care au plătit taxa de parcare la parcometrele automate aflate în grija Gospodărire Urbană, societatea a perceput de la clienţi TVA mai mare decât prevede legea.

Astfel, de la 1 ianuarie 2017 cota de TVA aplicată este, conform Codului Fiscal, de 19%, însă parcometrele au contnuat să emită bonuri cu TVA 20%, cea ce reprezintă şi un abuz, dar are şi conotaţii penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. De altfel, cel puţin doi dintre clienţii înşelaţi au anunţat că vor depune plângeri la Parchet.

Explicaţia conducerii firmei este aceea că nu a schimbat cota de TVA de pe bonurile emise de parcometre deoarece „angajatul care se pricepe să modifice softul era în concediu”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite