Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Reţea de energie electrică distrusă de hoţii de metale. Cinci localităţi din judeţul Galaţi au rămas fără curent

0
6 Oct 2015 14:42:46
Autor: Costel Crangan
După cum se poate observa, cablurile au fost tăiate de hoţi. Foto: SDEE Galaţi
După cum se poate observa, cablurile au fost tăiate de hoţi. Foto: SDEE Galaţi

Incidentul a avut loc în seara zilei de 5 octombrie 2015, iar peste 1600 de consumatori au fost afectaţi. Hoţii, care nu au fost încă identificaţi, au distrus 300 de metri de reţea trifazată, în zona Folteşti.

Luni, 5 octombrie 2015,  începând de la ora 19,42, peste 1600 de consumatori casnici şi economici din zona Folteşti-Frumuşiţa, au rămas fără tensiune în instalaţiile de energie electrică pentru mai bine de două ore.

Potrivit Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Galaţi, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în 32 de posturi de transformare, în nu mai puţin de cinci localităţi: Stoicani, Frumuşiţa, Tămăoani, Ijdileni şi Fântânele.

Au fost afectate şi cele trei centrale eoliene din localitatea Scânteieşti.

Hoţii au tăiat reţelele pentru a fura cablurile metalice

„În urma controlului efectuat în instalaţii de către personalul operativ al SDEE Galaţi s-a constatat faptul că au fost deteriorate, prin tăiere, în vederea sustragerii, de către persoane necunoscute până în acest moment, aproximativ 300 de metri de reţea trifazată 20kV. Readucerea în stare de funcţionare a instalaţiilor deteriorate necesită fonduri de aproximativ 50.000 de lei”, ne-a comunicat biroul de presă al SDEE.

Interesant este că hoţii nu sunt la primul atac de acest fel. În data de 14 septembrie 2015, în aceeaşi zonă, a mai avut loc un furt de componente.

De altfel, sustragerile de materiale din instalaţiile electroenergetice ale SDEE Galaţi reprezintă un fenomen frecvent şi în continuă expansiune. Astfel, în perioada 2011-2015, la nivelul SDEE Galaţi, s-au înregistrat 63 de cazuri de sustrageri de elemente din instalaţii, valoarea totală a pagubelor rezultate depăşind 2.300.000 lei (circa o jumătate de milion de euro).

„Aria de acţiune a hoţilor cuprinde tot judeţul Galaţi. În astfel de situaţii, personalul SDEE Galaţi comunică operativ evenimentele la 112 şi, ulterior, sunt transmise adrese la Poliţie pentru depistarea autorilor furturilor”, a informat SDEE.

Din păcate, în cele mai multe dintre cazuri autorii rămân neidentificaţi. Ţinta furturilor o constituie uleiul electrizolant, dar mai ales conductorul de aluminiu, conductorul de cupru şi componentele metalice, aşa cum s-a întâmplat şi în seara de 5 octombrie 2015.

Făptuitorii n-au fost identificaţi. Deocamdată

Deocamdată, persoanele care au distrus componentele din zona Folteşti au rămas neidentificate. Reţeaua funcţionează în acest moment în stare tehnică de provizorat.

„Atragem încă o dată atenţia asupra faptului că, pe lângă prejudiciile considerabile aduse SDEE Galaţi, aceste vandalizări pot cauza şi incidente grave cu impact major asupra vieţii, sănătăţii sau bunurilor consumatorilor. Prin modificarea şi/sau sustragerea de componente din reţelele de distribuţie a energiei electrice, se expun, în orice moment, pericolelor de electrocutare, atât persoanele care comit asemenea fapte, cât şi cele care se află în vecinătatea acestor instalaţii. În acelaşi timp, consumatorii sunt afectaţi direct prin perturbarea sau chiar întreruperea alimentării cu energie electrică”, a mai transmis SDEE Galaţi.

Conducerea sucursalei gălăţene a făcut, de asemenea, apel la spiritul civic al cetăţenilor pentru a sesiza instituţile abilitate (sau societatea) dacă au cunoştinţă de existenţa unor situaţii de intervenţii neautorizate la reţelele electrice de distribuţie a energiei electrice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările