Reţeta succesului unei profesoare de dans sportiv care a generat un fenomen de masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camelia Tănasă a creat una dintre cele mai performante şcoli de dans sportiv din România. Elevii clubului din Bacău au câştigat sute de medalii şi trofee în competiţii naţionale şi internaţionale.

Camelia Tănasă, o băcăuancă de 32 de ani, a cochetat cu dansul sportiv de când era în clasa a IV-a, dar a făcut pasul spre profesionişti în clasa a X-a. După o scurtă piruetă a timpului, l-a cunoscut şi pe cel care avea să-i devină soţ şi partener pe ring la numeroase competiţii.

În paralel cu pasiunea pentru dans, tânăra s-a înscris la Universitatea din Bacău, la specializarea Informatică, iar în anul I, la doar 19 ani, a înfiinţat, alături de partenerul său de viaţă, Academia de dans Adamas, care a devenit una dintre cele mai cunoscute şcoli de dans sportiv din România. Rezultatele de excepţie obţinute doar în ultimii ani vorbesc de la sine.

În 2017, dansatorii sportivi de la Adamas au obţinut  216 trofee naţionale şi 400 de medalii în 24 de competiţii, iar în 2018 şi-au adjudecat 274 de trofee naţionale şi au obţinut 77 de medalii de aur, 79 de argint şi 104 de bronz, în 31 de competiţii. În 2019 au repetat performanţa, plecând acasă cu 298 de trofee, la care se adaugă 108 medalii de aur, 97 de argint şi 93 de bronz, obţinute în 30 de competiţi naţionale şi internaţionale.

Pentru cei care n-au deprins încă paşii, e bine de menţionat că dansul sportiv reuneşte zece stiluri, care sunt împărţite în două secţiuni: standard (valsul lent, tango, valsul vienez, slow foxtrot şi quick step) şi latino (samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble şi jive).

Cine le pune piedică elevilor

Camelia Tănasă şi soţul ei au creat un fenomen de masă în judeţul Bacău: în prezent, sunt legitimaţi la clubul Adams peste 600 de sportivi, de diferite vârste. De-a lungul celor 12 ani de când funcţionează, le-au trecut prin mână peste 1.000 de copii şi tineri, o performanţă greu de egalat.

Sursa arhiva personală

image

Deşi poate părea paradoxal, cel mai greu în profesia de antrenor de dans sportiv nu i se pare munca cu elevii, acea rutină care te poate uza de-a lungul anilor.

„Nu vreau să supăr pe nimeni, dar cel mai greu este cu părinţii elevilor. Copiii sunt receptivi, le place ceea ce fac cu noi, sunt îndrăgostiţi de dansul sportiv, dar unii părinţi au propriul mod de a vedea lucrurile. Dacă le spunem, de pildă, că trebuie să fie atenţi cu dieta, pentru că nu poţi mânca orice ca sportiv, unii părinţi nu ţin cont de asta.

În ultimii ani, a apărut un nou fenomen. Ei cer mult mai multe rezultate de la copii decât cerem noi ca antrenori şi-i împovărează foarte mult. În loc ca elevii să se pregătească cu plăcere şi să treacă mai uşor peste un eşec, pentru că nu poţi câştiga totul şi nu poţi câştiga de la început, ajung să trăiască dezamăgiri pe care părinţii le alimentează“, spune Camelia. 

Ani de trudă pentru câteva secunde în lumina reflectoarelor

Practic, toată munca ei şi a celorlalţi antrenori de la club se reduce la câteva momente magice, cu care se hrănesc sufleteşte până la următoarea competiţie. „Când sunt premierile, stai pe marginea ringului şi îţi strigă perechile tale ultimele sau penultimele, ceea ce înseamnă că au luat locul doi sau întâi, şi vezi copiii cum sar de bucurie, iar atunci simţi o emoţie extraordinară. Dacă te nimereşti să fii tu primul care-i îmbrăţişează când se întorc de pe ring, emoţia e şi mai mare.“

Sursa arhiva personală

image

Pentru ea, importantă e şi evoluţia perechii în competiţii, chiar mai mult decât locul ocupat pe podium. După luni sau poate ani de muncă, pentru ca elevii să înţeleagă o anumită tehnică sau o combinaţie de elemente, mărturiseşte că-i creşte sufletul când vede că le ies paşii de dans. Cele câteva secunde de dans perfect merită tot efortul, sutele de ore de muncă şi toate supărările. Visul tinerei şi al soţului ei este să-şi creeze propriul complex sportiv, unde să amenajeze spaţii speciale pentru dans şi să aibă toate facilităţile necesare.

Dansul megabiţilor 

În prezent, tânăra îmbină cu succes profesia de antrenor de dans sportiv cu cea de web developer. A absolvit Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu“ din Bacău, la profilul matematică-informatică, şi mărturiseşte că şansa ei a fost să-l întâlnească pe cel care se ocupa de administrarea site-ului clubului unde activa ca dansator sportiv. „Discuţia purtată cu el a fost ca un declic pentru mine. Nu am înţeles tot ce făcea el acolo, dar am realizat atunci că este foarte fain“, spune Camelia, care a învăţat să facă baze de date cu una din profesoarele de la liceu.

Îi vine mănuşă ceea ce face în prezent, pentru că e o persoană organizată şi-i place ca lucrurile să fie puse mereu la locul lor. Ca web developer creează site-uri pe baza instrucţiunilor primite de la clienţi, dar şi ceea ce în limbaj de specialitate se numeşte modul custom. Este un soi de motor de căutare, cum este booking-ul în cazul căzărilor hoteliere. În prezent, Camelia Tănasă este implicată într-un astfel de proiect, care facilitează transferul pasagerilor de la aeroport la staţiunile montane din zona Chamonix-Mount-Blanc (Franţa).

Pe aceeaşi temă: 

Fenomenul educaţional creat de un profesor de informatică în România şi Diaspora

Sistemul de irigaţii inteligent creat de o elevă din Târgu Frumos. „Îmi plac lucrurile exacte“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite