Revista Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor  din România, exclusă surprinzător de la finanţările publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea filialei spune că a depus, ca-n fiecare an, documentaţia prevăzută de lege pentru finanţarea unei părţi din activitatea revistei „Antares”, însă Primăria Galaţi a respins cererea fără a prezenta o justificare a deciziei. În acelaşi timp, însă, alte entităţi cu activităţi legate de cultură, dar din zona privată, primesc sponsorizări de la municipalitatea gălăţeană.

Începând cu 2017, prestigioasa revistă de cultură „Antares” (în fapt sigura revistă din sud-estul ţării aflată sub patronajul Uniunii Scriitorilor din România – USR) este pur şi simplu igorată de autorităţile locale atunci când a venit vorba despre finanţarea, fie şi parţială, a apariţiei.

Scriitorul Corneliu Antoniu, preşedintele Filialei Sud-Est (Galaţi-Brăila) a USR,  spune că a depus la Comisia de Cultură de la Consiliul Local al municipiului Galaţi toată documentaţia cerută de lege, pe baza căreia, în alţi ani, primea o subvenţie din partea autorităţilor locale, însă de data aceasta solicitarea a fost respinsă.

„Din păcate, nici măcar nu am primit o explicaţie pentru refuz, deşi suma cerută de noi era mică – undeva la 12.000 de lei pe an - în condiţiile în care Consiliul Local continuă să sponsorizeze o serie de reviste de cultură şi de apariţii editoriale private, dar ignoră singura revistă a singurei asociaţii a scriitorilor recunoscută prin lege ca fiind de utilitate publică”, ne-a spus Corneliu Antoniu.

Scriitorul crede că responsabile ar fi o serie de jocuri politice care se fac „pe sub masă”, în funcţie de interesele unor persoane direct interesate. „Primăria a ajuns să sponsorizeze tot felul de lucruri care n-au nicio legătură cu cultura, cu creaţia, cu tradiţiile sau cu oraşul. Am văzut că s-au dat bani pentru o asociaţie din Iaşi, apoi pentru un festival de dansuri latino şi tot aşa. Nu înţeleg de ce noi suntem daţi deoparte”, a mai spus Antoniu.

Precizăm că la Galaţi apar mai multe reviste de cultură, dintre care două – „Dunărea de Jos” şi „Axis Libri”  - sunt finanţate integral din bani publici, de la Consiliul Judeţean, prin intermediul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” şi a Bibliotecii Judeţene „V.A.Urechia”, iar celelalte au finanţări parţial private şi parţial publice (prin intermediul Consiliului Local).

Preşedintele Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor spune că speră că autorităţile vor reevalua decizia, „cu imparţialitate şi cu conştiinţa faptului că doar USR are recunoscută utilitatea publică în domeniul scriitoricesc”, şi că finanţările vor fi reluate. „Sper ca oamenii din conducerea Primăriei, pe care-i ştiu ca fiind de bună credinţă şi apropiaţi de cultură, să verifice unde s-au blocat actele noastre şi cine ne-a pus beţe în roate în mod nedrept”, a mai spus Corneliu Antoniu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite