Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Risc de explozie la mai multe staţii de distribuţie de carburanţi, unităţi de panificaţie şi de prelucrare a lemnului

0
17 Nov 2020 16:51:40
Autor: Valentin Trufasu
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Inspectorii de muncă din Galaţi au descoperit numeroase nereguli la firmele care prin natura activităţii pot genera atmosfere potenţial explozive.

Riscuri de explozie pot să apară în toate activităţile în care sunt implicate substanţe inflamabile. Acestea pot include multe din materiile prime, produsele intermediare, produsele finale şi deşeurile din procesele de producţie. Practic, toate ramurile economiei sunt afectate de pericolele generate de atmosferele explozive, acestea apărând într-o gamă largă de procese şi operaţii.

Majoritatea cazurilor în care se pot forma atmosfere potenţial explozive sunt industria chimică, operaţiile de nivelare şi inginerie civilă, la companii de generare a energiei electrice, companii de procesare a deşeurilor, furnizori de gaze naturale, în industria prelucrătoare a lemnului, la operaţiunile de vopsire prin pulverizare, la operaţiile de prelucrare a metalelor, în industria alimentară şi la rafinării.

Inspectorii de muncă din Galaţi au verificat în ultimele luni modul în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor care pot fi expuşi unui potenţial risc datorat atmosferelor explozive.

Dintre activităţile economice prezentate mai sus, în urma cărora se pot forma atmosfere potenţial explozive, au fost selectate activităţile de recepţionare, condiţionare, conservare, păstrare şi valorificare a produselor agricole, fabricarea pâinii, nutreţurilor combinate şi a băuturilor alcoolice, producţia de mobilă şi staţiile de distribuţie a carburanţilor auto.

În unităţile care desfăşoară activităţile amintite, riscul cel mai mare este reprezentat de producerea în anumite condiţii a autoaprinderilor şi, mai ales, a incendiilor şi exploziilor deosebit de puternice.

Inspectorii de muncă au verificat evidenţierea în fiecare caz în parte a atestatelor pentru instalaţiile tehnice care funcţionează sau/şi pot genera atmosfere potenţial explozive în funcţionare normală şi existent documentului privind protecţia la explozie (conform HG 1058/2006), care sunt esenţiale pentru buna desfăşurare a acestor activităţi în condiţiile de siguranţa maximă.

”Au fost controlate 11 staţii de distribuţie carburanţi, fiind dispuse 24 de măsuri în vederea remedierii deficienţelor constatate în timpul controalelor; 5 unităţi de panificaţie, fiind dispuse 20 de măsuri în vederea remedierii deficienţelor constatate în timpul controalelor şi 5 unităţi de prelucrare a lemnului, fiind dispuse 16 de măsuri în vederea remedierii deficienţelor constatate în timpul controalelor”, a declarat inspectorul şef Laurenţiu Asaftei, şeful ITM Galaţi.

În urma controalelor efectuate de către inspectorii de muncă, toate neconformităţile amintite au fost remediate.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Directorul DSP Neamţ: „Cu aviz sau fără, cred că explozia tot se producea“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările