Ruşinos! Un liceu din Galaţi riscă să fie închis după ce a fost pus sub sechestru din cauza datoriilor neachitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegiu Radu Negru din Galaţi. Foto: Arhivă
Colegiu Radu Negru din Galaţi. Foto: Arhivă

Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Primăria Galaţi se arată cu degetul reciproc pentru situaţia absurdă creată, care ar putea duce la imposibilitatea deschiderii anului şcolar în septembrie la Colegiul Tehnic „Radu Negru” din Galaţi. Datoria restantă este doar 400.000 de lei.

Caz uluitor, dar şi ruşinos în acelaşi timp, în învăţământul din Galaţi. Un liceu de tradiţie, la care învaţă peste 1.000 de elevi, a ajuns cu conturile blocate, cu gazele tăiate şi cu clădirile sub sechestru asigurator din cauza unor datorii pentru care nu are nicio vină. Este vorba despre Colegiul Tehnic „Radu Negru”, care a devenit victimă în războiul dintre o firmă privată şi Ministerul Educaţiei.

Cinci ani de amânări în plată din cauze inexplicabile

Toată povestea îşi are originile în urmă cu cinci ani, într-un contract de reabilitare termică a clădirilor liceului. Documentul a fost semnat între Inspectoratul Şcolar Judeţean (condus la acea vreme de Doruleţ Resmeriţă)
Potrivit contractului, firma Moldovulcan Galaţi trebuie, în anul 2010, să izoleze termic clădirile să schimbe tâmplărie, să monteze o centrală termică, precum şi să refacă instalaţia de încălzire.

Din motive deocamdată neclare, în bugetul iniţial nu a fost prevăzut şi costul înlocuirii calorferelor, lucrare care s-a făcut, totuşi, la „mica înţelegere” dintre  firma privată şi inspectorul general şcolar Resmeriţă. Ulterior, însă, lucrarea nu a mai fost decontată şi de aici toată tevatura, care a ajuns în justiţie şi a dus la blocarea conturilor unităţii şcolare.

Aruncare motanului, faza pe judeţ

Profesoara Mirela Onişor, directoarea  Colegiul Tehnic „Radu Negru”, spune că se chinuie de câţiva ani să descâlcească iţele încurcate de fostul director şi că a făcut zeci de sesizări şi memorii către instituţiile statului.

„Nu se poate ca o instituţie de talia colegiului nostru să fie lăsat fără fonduri, chiar la începulul anului şcolar. Avem cantină şi internat, dar fără gaze nu-i vom putea caza pe elevi. În plus, la noi, se învaţă în două ture şi vom avea nevoie de lumină pentru a ne desfăşura cursurile. Sigur ne vor opri şi energia electrică, dacă nu vom achita facturile. Pentru detergent şi alte cheltuieli mai mărunte am pus de la mine din buzunar, aşa că şcoala poate începe în bune condiţii, dar degeaba, dacă nu avem utilităţi", declară profesoara.

Profesoara Mirela Onişor

Mirela Onişor (foto) mai spune că, în anul 2010, societatea Moldovulcan a finalizat lucrările de reabilitare termică înainte de a avea banii, întrucât inspectorul general de atunci, Doruleţ Resmeriţă, i-a promis patronului firmei că-i va da banii.

„S-a montat centrala termică şi la sfârşitul anului s-a făcut o situaţie parţială de lucrări, s-a achitat ce s-a făcut, iar banii necheltuiţi s-au întors la buget. Inspectorul general Resmeriţă a insistat să se monteze şi caloriferele, pentru că altfel elevii ar fi stat în frig. Cei de la Mondovulcan au înţeles situaţia, i-au ajutat, dar iată că nici în ziua de azi nu şi-au mai primit cei 4 miliarde de lei vechi. Nu ştiu de ce nu s-au făcut demersurile atunci, nu ştiu de ce nici acum nu se poate debloca situaţia”, spune directoarea de la „Radu Negru”.

Aceasta a mai precizat şi că a anunţat de mai multă vreme Primăria, Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar că se va ajunge la blocarea conturilor şi la sechestru, dar că nu s-a luat nicio măsură.

La rândul lui Tudorel Gheonea, administratorul firmei Moldovulcan, afirmă că nu mai avea nicio soluţie, după ce a aşteptat  în zadar, vreme de cinci ani, să-şi primească banii.

„Am fost pus în situaţia să execut şcoala. Mi-e milă de elevi şi de profesori, dar de cinci ani nu s-a făcut nimic ca să mi se restituie sumele restante. Am crezut în cuvântul fostului inspector general, mi-am făcut treaba ca să nu-i las atunci pe elevi în frig şi am fost păcălit”, declară patronul firmei.

Şi fostul inspector general şcolar, Doruleţ Resmeriţă (foto), este de acord că situaţia este aberantă.

Inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă. Foto: Bogdan Nistor

„I-am rugat să monteze caloriferele pentru că era o urgenţă maximă, altfel peste o mie de elevi ar fi stat în frig şi i-am promis că în anul următor alocaţia bugetară de la minister va fi îndreptată către el cu prioritate. Numai că, în 2011, Inspectoratul Şcolar nu a mai primit bani, pentru că tot ce s-a dus pe investiţiile în şcoli a venit prin amendamentele parlamentarilor care au finanţat unităţile din colegiile lor. În 2012, am pus iar firma în fruntea solicitărilor pentru finanţare de la minister, dar n-am apucat să rezolv situaţia, pentru că am fost schimbat din funcţie”, a declarat Resmeriţă.

Primăria ameninţă cu Poliţia

Marius Stan, primarul, Galaţiului crede că este necesară o anchetă a Poliţiei în acest caz, pentru vinovaţii de situaţie să suporte rigorile legii. Totuşi, edilul recunoaşte că ancheta n-ar rezolva problemele colegiului şi că Ministerul Educaţiei ar trebui să aloce banii datoraţi.

„De ce nu dă Ministerul Educaţiei banii? Cu fonduri de acolo s-a făcut licitaţia. De ce tot timpul Primăria este pusă să scoată castanele aruncate în foc de alţii? Primăria n-a avut prevedere bugetară pentru aceste lucrări, iar plata fără prevederi bugetare devine fapt penal. E o situaţie complicată. Nu ştim ce vom face. Voi ridica problema la următoarea şedinţă de Consiliu Local şi vom vedea ce se poate face”, a declarat Marius Stan.

Deocamdată, Electrica SA a dat dovadă de înţelegere şi nu a tăiat energia electrică de la Colegiul Tehnic „Radu Negru” (chiar dacă facturile nu sunt achitate), acceptând o păsuire până după încheierea sesiunii de toamnă a Bacalaureatului. După aceea, însă, colegiul riscă să rămână fără curent şi, mai grav, angajaţilor şi elevilor să li se interzică accesul în clădirile puse sub sechestru de către Instanţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite