S-a întors din Franţa ca să-şi facă brutărie la Galaţi. Delicioasele produse sunt realizate doar cu ingrediente franţuzeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginer ziua, brutar noaptea şi dimineaţa! Este pasiunea unui gălăţean îndrăgostit de Franţa care şi-a deschis o mică afacere în oraşul natal. După trei ani petrecuţi în străinătate şi după lungi căutări pe urmele pâinii de calitate pe care o savurau acolo, soţii Serban şi-au luat fericirea în propriile mâini şi şi-au deschis o brutărie franţuzească în Galaţi. Satisfacţiile au venit rapid.

Au lucrat trei ani în Franţa dar au decis să se întoarcă în locul lor natal, oraşul Galaţi. Nu au regretat niciodată decizia, dar au simţit rapid o mare lipsă – lipsa unei patiserii franţuzeşti şi a calităţii pâinii cu care s-au obisnuit în Franţa. Au tot căutat, au încercat tot felul de opţiuni găsite în brutăriile din oraş. Una singură a reuşit să le satisfacă pretenţiile, într-un concediu petrecut la munte.

„În Covasna, calităţii pâinii e foarte bună. Din păcate, la noi procesul de făcut pâine a fost scurtat şi astfel calitatea pâinii are de suferit. În Franţa găseşti bucătării artizanale, micuţe, în care brutarul se scoală dimineaţa şi face pâine pentru ziua respectivă. De exemplu, acolo dacă te duci la ora 7.00, nu mai găseşti pâine, pentru că o pâine de calitate durează să o faci. De astfel de brutării ne-a fost dor când ne-am întors acasă”, ne-a declarat Adrian Şerban. 

image

Pentru a pune capăt chinului, Adrian s-a consultat cu soţia şi au luat o decizie curajoasă – au deschis o brutărie franţuzească în Galaţi. Au început să facă mai întâi acasă pâine, aşa cum s-au priceput, cum au mai găsit reţete, şi, încet încet, microbul brutăriei l-a cuprins iremediabil. Adrian Şerban îşi aminteşte că la început „m-am documentat, am citit foarte mult şi m-a prins şi mai tare. A devenit o pasiune. Ne-am gândit să deschidem o brutărie de acest tip în Galaţi pentru că nu găseam nicio pâine de calitate. Satisfacţia cea mai mare este când clientul cumpără pâine, îi place şi se întoarce. Asta e tot ce contează”.

A urmat şi o documentare în străinătate. Pentru început au fost în Anglia, acolo unde au lucrat cu un brutar artizan, timp de o săptămână. Tot ce au lucrat a fost apoi folosit la un festival al mâncării. Dar documentarea nu s-a oprit aici. „Pentru a fi siguri, am lucrat şi într-o brutărie franţuzească, pentru a vedea cum fac faţă unei producţii adevărate”, ne-a explicat Adrian Şerban. 

Pâinea realizată de gălăţeni este pâinea cu maia. Etapele de realizare a acestei pâini sunt clare - se începe cu hrănirea maielei, care este o apă cu făină fermentată, este lăsată la dospit, după aceea se începe procesul de mixare a ingredientelor, malaxare, se lasă pâinea la dospit, unde e supravegheată, divizare, punere în forme, lăsată iar la dospire şi apoi coacere.

image

 „Toate produsele de patiserie sunt făcute cu unt. Lucrez la reţete să fac şi eclere, am în proiect mai multe produse de patiserie. Deocamdată le luăm uşor. La început, când am deschis, aveam 6 produse de pâine, ceea ce era foarte mult pentru Galaţi, şi două produse de patiserie. Am mai diversificat, am mai băgat patru produse, renumiţii melci, care sunt făcuţi cu foietaj de croissant şi croissantele cu migdale, care sunt specifice regiunii franţuzeşti de unde am făcut parte, specifice unei zone aproape de Germania”, ne-a explicat Adrian Şerban. 

image

Bărbatul îşi aminteşte şi acum ce program infernal avea când a demarat afacerea. „De la 6 la 8 eram brutar, de la 8 la 16 eram inginer şi de la 16.30 la 12 noaptea iar brutar. Acum însă am o angajată care ajută la brutărie, doar supraveghez procesul de coacere, în rest mă ocup de celelalte procese, de frământare, unde e nevoie de putere”, mai spune gălăţeanul. 

Principala satisfacţie vine de la clienţi. „Sunt clienţi care mi-au zis că aveau probleme cu digestia, cu tranzitul intestinal şi le-a spus că le-a ajutat foarte mult. Beneficii aduse de o pâine de calitate sunt multe. Am descoperit că îţi întâreşte sistemul imunitar, îţi aduce aportul necesar de fibre şi este foarte saţioasă”, ne-a explicat Adrian Şerban. 

image

Pentru că toate produsele folosite sunt franţuzeşti şi drumurile sunt costisitoare, şi preţul pâinii este mai ridicat. Bărbatul asigură clienţii că nu vor regreta investiţia. Aşa cum nu regretă nici el că a renunţat la meseria de inginer pentru cea de brutar, care i-a adus cele mai multe satisfacţii până acum. „Sunt mulţi care au renunţat la jobul lor şi s-au făcut brutari. În SUA ştiu că e un IT-ist care a lucrat la IBM şi care s-a îndrăgostit de brutărie. E o meserie frumoasă, dar dacă nu eşti obişnuit să te scoli de dimineaţă şi nu e o pasiune, e dificil să o duci la bun sfârşit”, a încheiat gălăţeanul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite