Sarcina puţin obişnuită trasată pentru 2020 de către arhiepiscopul Dunării de Jos: fiecare al treilea nou-născut trebuie năşit de preotul care l-a botezat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decorarea tinerei familii cu 7 copii din Galaţi FOTO pr Rareş Bucur
Decorarea tinerei familii cu 7 copii din Galaţi FOTO pr Rareş Bucur

Ierarhul i-a îndemnat să sărbătorească aşa cum se cuvine faptul că 2020 este declarat „Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor”, aşa că fiecare al treilea copil născut în fiecare parohie trebuie botezat de preot, „ca naş, care trebuie să se îngrijească să asigure copilului tot ceea ce trebuie”.

Arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian, s-a întâlnit la începutul noului an cu preoţii din judeţele Galaţi şi Brăila, ocazie cu care a făcut un îndemn fără precedent în România, în ultimul secol.

Ierarhul le-a cerut preoţilor ca în 2020, declarat de Biserica Ortodoxă Română drept „Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor”, să fie mult mai aproape de oamenii din parohiile lor.

Astfel, fiecare al treilea copil născut în fiecare parohie trebuie botezat, în calitate de naş, chiar de către preot, „care trebuie să se îngrijească să asigure copilului tot ceea ce trebuie“.

De asemenea, fiecare al patrulea copil va fi botezat de protopop, iar IPS Casian şi-a asumat obligaţia de a boteza fiecare al cincilea copil născut în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Totodată, ierarhul a anunţat publicarea unui album cu preoţii din Arhiepiscopia Dunării de Jos care au mai mult de patru copii, în vreme ce familiile de mireni cu mulţi descendenţi vor fi onorate de Biserică.

De altfel, primul astfel de demers a avut loc chiar în ziua de 1 ianuarie 2020 când, într-o slujbă specială, o familie de tineri ingineri din Galaţi, care au 7 copii, a primit cea mai înaltă distincţie arhiepiscopală pentru mireni: ordinul „Vrednicia Andreiană”.

ÎPS Casian a anunţat că în 2020 va fi marcat printr-o serie de evenimente speciale şi „Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români”, dar va exista şi o continuare a proiectelor demarate în 2019, în „Anul satului românesc”.

Cu prilejul amintitului proiect, în judeţele Galaţi şi Brăila au fost trimişi în tabere gratuite peste 1.000 de copii şi tineri din familii defavorizate din mediul rural, au fost reînviată tradiţia a 30 de şezători şi s-au realizat peste 40 de mici muzee parohiale de etnografie şi folclor.

Tot în acest program, Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat mai multe caravane medicale la sate, cu personal specializat şi aparatură performantă, prilej cu care au fost consultaţi peste 2.000 de bătrâni, aproape jumătate dintre aceştia primind şi medicamentele aferente în mod gratuit.

De asemenea, în unităţile de învăţământ rurale au fost distribuite la începutul acestui an şcolar peste 4.000 de ghiozdane complet echipate, iar într-o serie de licee din Galaţi şi Brăila au fost donate echipamente multimedia în valoare de circa 100.000 de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite