Sătui de nesimţirea politrucilor, oamenii din două sate gălăţene au reparat drumul judeţean printr-o chetă publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia incredibilă există între comunele Ghidigeni şi Cerţeşti, acolo unde oamenii s-au mobilizat şi au astupat cu pietriş gropile care făceau un coşmar drumul judeţean DJ 240A. Consiliul Judeţului promite că va investi în 2016 în reabilitarea şoselei, după ce de 30 de ani pe acolo nu s-a făcut absolut nimic. Scandalul pare să aibă substrat politic.

Faptul că românii ies tot mai des şi mai mulţi în stradă pentru a protesta împotriva clase politice şi a incompetenţei din administraţie este o realitate care are rădăcini adânci în fapte. De prea mulţi ani oamenii sunt batjocoriţi, ignoraţi, obligaţi să accepte lucruri care n-ar trebui să se întâmple.

O astfel de situaţie revoltătoare o întâlnim în judeţul Galaţi, între comunele Ghidigeni şi Cerţeşti, acolo unde un drum judeţean (DJ 240A) n-a mai fost reparat de peste 30 de ani, iar zilele trecute sătenii au pus mână de la mână pentru a cârpi cât de cât carosabilul, în câteva puncte dintr-o porţiune de circa trei kilometri, care este cea mai avariată.

Drumul amintit devenise deja imposibil de parcurs de către maşinile fără tracţiune integrală, iar calea alternativă între cele două sate înseamnă un ocol de circa 40 de kilometri.

Oamenii au reclamat,  conducerea judeţului s-a făcut că plouă

Nu trebuie să credeţi cumva că situaţia de pe amintitul drum a apărut peste noapte. În ultimii ani, primarii celor două comune (Daniel Cotoranu - Cerţeşti şi Eugen Tăbăcaru -  Ghidigeni) au făcut mai multe adrese către conducerea Consiliului Judeţului Galaţi, însă fără niciun fel de efect.

În disperare de cauză, oamenii au început să posteze, încă din toamna anului trecut, tot felul de imagini care arată dezastrul în care se află drumul respectiv.

image

Aşa arăta DJ 240A în urmă cu câteva zile. Foto: Arhivă

A făcut furori mesajul tânărului profesor Ionuţ Dumitraşcu (este profesor de sport la Ghidigeni, dar locuieşte în Cerţeşti), care a avertizat autorităţile că locuitorii din zonă au ajuns la limita răbdării. 

„Sunt profesor, scoate-mă de aici! Şi nu sunt în Africa de Sud. Sunt în România, unde încercăm cu toţii să ducem o viaţă decentă, unde am învăţat pentru prosperitate şi respect”, a scris profesorul pe Facebook şi a postat şi un „selfie” cu el şi drumul incredibil de prost.

În aceeaşi situaţie sunt încă cinci profesori navetişti care, împreună cu Ionuţ Dumitraşcu a strâns peste 100 semnături la un memoriu pe care l-au trimis, în primăvară, conducerii CJ Galaţi. Nu au primit nici măcar un banal răspuns.

Şi Daniel Cotoranu, primarul din Cerţeşti, a postat pe internet imagini asemănătoare, pentru a demonstra că numeroasele sesizări trimise la Consiliului Judeţului nu sunt exagerări şi că situaţia este întradevăr foarte grea.

image

Primarul din Cerţeşti arată starea drumului judeţean. Foto: Arhivă.

Din păcate, demersurile oamenilor au fost inutile. Deşi a alocat peste 4,5 milioane de euro în 2015 pentru plombarea drumurilor judeţene, CJ Galaţi nu a dat nici măcar cinci bani pentru DJ 240A.

Explicaţii superficiale, de politruc plictisit

Problema drumului iadului dintre Cerţeşti şi Ghidigeni a fost ridicată şi la Comisia de Dialog Social de la Prefectură, de la sfârşitul lunii octombrie a acestui an, când Consiliul Judeţului a fost chemat să dea socoteală pentru modul cum întreţine drumurile judeţene.

image

Aceasta este schiţa drumului groazei.

Doctorul Nicolae Bacalbaşa (PSD), preşedintele CJ Galaţi, nu s-a prezentat la analiza dispusă la prefectul Dorin Otrocol, în schimb l-a trimis pe vicepreşedintele Cornel Hamza (PSD), care a citit un raport de toată jena, extrem de superficial, care conţinea câteva cifre parcă aruncate cu furca.

Interpelat în legătură cu situaţia DJ 240A, Hamza a declarat că sătenii din Ghidigeni şi Cerţeşti au avut... ghinion şi că de-abia în 2016 vor beneficia de investiţii.

„Din nefericire, plombările s-au terminat la intrarea în comuna Ghidigeni. Contractul este însă pe doi ani şi cum trece iarna putem rezolva şi problemele de aici”, a afirmat vicepreşedintele CJ.

image

Nicolae Bacalbaşa şi Cornel Hamza, capii judeţului Galaţi. Foto: Arhivă

Deşi nu ne-am fi dorit să dăm substrat politic acestui articol nu putem observa că primarii celor două comune legate de DJ 240A sunt de la PNL, adică dintr-un partid aflat în opoziţie cu conducerea PSD a CJ Galaţi.

Am mai aflat că anul trecut cei doi au fost intens curtaţi de PSD (cu ocazia marii migraţii politice) însă pentru că au refuzat au fost ameninţaţi cu represalii. Cu alte cuvinte, hârjoneala absurdă a politrucilor se reflectă cumplit asupra cetăţenilor.

Oamenii au pus mână de la mână pentru a cârpi drumul

În faţa nesimţirii autorităţii publice, sătenii din Cerţeşti şi Ghidigeni au făcut chetă (la care au contribuit în special fermierii din zonă) şi s-au apucat să cârpească drumul.

image

Drumul cârpit nu arată senzaţional, dar măcar se poate circula pe el. Foto: Arhivă

Săptămâna trecută, ei au cumpărat câteva basculante de balast şi au închiriat un autogreder şi au încercat să niveleze porţiunile din drum unde asfaltul a dispărut lăsând loc unor imense mlaştini.

Lucrarea este departe de a fi una ca la manual, însă oamenii reuşesc astfel măcar să poată circula între cele două localităţi.

„Este lăudabil gestul lor. Din ce ştiu eu, de 30 de ani nu s-a mai făcut nimic pentru acest drum. Nu mai putem aştepta, întrucât vor veni ploile, ninsorile şi nu se va mai putea circula deloc. Oamenii fac asta în disperare de cauză”, ne-a spus primarul comunei Cerţeşti, care a contribuit şi el la cheta pentru repararea drumului.

Vă mai recomandăm şi:

Cum au tocat autorităţile de la Galaţi peste 1,5 milioane de euro pentru o stradă care nu duce nicăieri

Cum deşală bugetul public podul de hârtie de la Brăila şi tunelul virtual de la Galaţi. Cronica vrăjmăşiei seculare între vecinii de lângă Dunăre

Primăria Galaţi cumpără un sexy-club. Achiziţia va costa în jurul de 200.000 de euro, iar imobilul va fi apoi demolat

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite