Scandal la ArcelorMittal: sindicaliştii acuză conducerea companiei de presiuni imorale asupra angajaţilor: „E o neruşinare fără margini!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la protestele din iarnă de la ArcelorMittal Galaţi FOTO Arhivă Adevărul
Imagine de la protestele din iarnă de la ArcelorMittal Galaţi FOTO Arhivă Adevărul

Declaraţia este în contextul procesului dintre companie şi o serie de angajaţi, care sunt acuzaţi de grevă ilegală. Conducerea ArcelorMittal Galaţi nu a dorit să comenteze situaţia, justificând că vrea să evite, astfel, posibilele acuzaţii că s-ar încerca influenţarea magistraţilor.

Amplele proteste ale salariaţilor de pe platforma siderurgică din Galaţi a ArcelorMittal, din perioada 25-27 ianuarie 2018, continuă să dea bătăi de cap atât sindicaliştilor, cât şi conducerii companiei multinaţionale. După ce sindicatele au anunţat că protestele au fost spontane şi că, în esenţă, salariaţii s-au adunat în faţa sediului după terminarea programului de lucru, conducerea ArcelorMittal a acuzat o serie de angajaţi că, de fapt, au declanşat o grevă ilegală.

Protestele amintite au fost în legătură cu negocierea contractului colectiv de muncă de la ArcelorMittal, după ce liderii de sindicat au declarat că administraţia îi sfidează şi oferă majorări minuscule de lefuri, fapt ce a stârnit furia angajaţilor.

În zilele de 25,26 şi 27 ianuarie 2018, circa 1.000 de salariaţi s-au adunat în faţa clădirii în care funcţionează administraţia Combinatului, loc unde au scandat împotriva conducerii (pe atunci era director francezul Bruno Ribo), au cerut mărirea salariilor şi chiar au aruncat cu pietre în geamuri.

Ulterior, liderii de sindicat s-au delimitat de proteste, argumentând că oamenii sunt în afara programului de lucru, deci e treaba lor cum îşi petrec timpul liber. În acelaşi timp, însă, bazându-se pe imaginile filmate şi distribuite pe o reţea de socializare, conducerea ArcelorMittal a identificat nu mai puţin de 55 de angajaţi care erau la proteste deşi ar fi trebuit să se afle la locul de muncă.

Drept urmare, ArcelorMittal i-a dat în judecată pe cei 55 de salariaţi, cerând judecătorilor să constate că a fost vorba de o grevă ilegală, care a pus în pericol o serie de sectoare-cheie ale firmei şi ar fi putut duce la avarii majore, cu consecinţe economice dezastruoase pentru companie. După cum spun sindicaliştii, miza acestui proces era nu doar declararea ilegală a grevei, ci concedierea angajaţilor consideraţi rebeli şi, ulterior, solicitarea de despăgubiri de la aceştia.

După ce, la sfârşitul lunii martie, judecătorii de la Tribunalul Galaţi au respins acţiunea ArcelorMittal (dosarul cu numărul 498/121/2018) pe motiv că este „inadmisibilă”, lucrurile părea să se calmeze, însă scandalul a reizbucnit după ce unul dintre liderii de sindicat a anunţat că oficiul juridic al companiei a făcut apel împotriva deciziei instanţei de fond.

„Sindicatul Muncitorilor ArcelorMittal Galaţi anunţă participanţii la protestele ce au avut loc la începutul anului 2018 că administraţia combinatului dă dovadă de o neruşinare fără margini, după ce procesul ce a avut loc în lunile februarie, respectiv, martie s-a încheiat cu respingerea plângerii ce a fost făcută unui grup de 55 de muncitori, pe motiv că, dacă vor fi iertaţi, vor mai face şi în alte dăţi proteste, la care chiar şi completul de judecată a zâmbit. Administraţia ArcelorMittal a decis să facă apel la Curtea de Apel, astfel că invit toţi muncitorii implicaţi în acest proces să ne contacteze cât mai curând posibil, pentru a da detalii despre ceea ce trebuie făcut”, a declarat liderul Sindicatului Muncitorilor ArcelorMittal Galaţi, Mihai Groza.

Conducerea ArcelorMittal a refuzat să comenteze acuzaţiile aduse de sindicalişti, pe motiv că declaraţiile ar putea fi interpretate drept o încercare de influenţare a magistraţilor.

Vă reamintim că ArcelorMittal Galaţi este în procedură de vânzare, ca o condiţie a tentativei concernului de a prelua oţelăriile Ilva din Italia. Vânzarea a fost impusă de Comisia Europeană, pentru a se evita monopolul ArcelorMittal pe piaţa europeană a oţelului.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite