Scandal la Universitate. Studenţii cer interzicerea oralului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conflict între Liga Studenţilor şi profesorii din Senatul Universităţii
Conflict între Liga Studenţilor şi profesorii din Senatul Universităţii

Liga Studenţilor nu acceptă introducerea examenelor orale obligatorii, în timp ce majoritatea profesorilor o susţine. Conducerea Universităţii spune că eliminarea acestui tip de examinare ar fi o pată neagră pe eticheta Universităţii gălăţene.

Deşi subiectul introducerii obligativităţii examenelor orale la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi s-a născut în urmă cu mai bine de şase luni, abia spre sfârşitul anului trecut a început să facă valuri. Cele două părţi implicate în conflict, pe de o parte studenţii de la Ligă, iar pe de altă parte Senatul Universităţii, au început o luptă surdă, care se va termina cel mai probabil cu o victorie a profesorilor. În prima săptămână a anului, cei de la Liga Studenţilor, au postat, pe site-ul propriu, un sondaj de opinie cu ajutorul căruia intenţionau să afle opinia studenţilor în legătură cu intenţia Senatului de a introduce examenele orale obligatorii. Marea majoritate a celor care au intrat pe site au fost, aşa cum era de aşteptat, împotriva propunerii Senatului.

Studenţii se tem de răzbunări subiective

"Marea noastră problemă este aceea că examenele orale nu pot fi contestate în acest moment, potrivit regulamentelor interioare. În plus, mai avem un argument împotriva introducerii obligativităţii examenelor orale şi anume acela că mulţi profesori nu dau dovadă de obiectivitate. Ştiţi cum se spune, «iartă, dar nu uită» şi de multe ori plătesc nişte poliţe unor studenţi mai «curajoşi»", spune preşedintele Ligii Studenţilor, Dorin Coteţ. Mai mult, acesta afirmă că, de la Rectorat, a fost transmisă o adresă prin care decanii sunt sfătuiţi să apeleze la probele orale. În plus, la unele specializări, cum ar fi ingineria electrică sau literele, studenţii sunt deja examinaţi şi oral.

Conducerea nu poate să le interzică

Conducerea Universităţii Dunărea de Jos se delimitează de această problemă şi spune că nu a trimis niciun fel de adresă. "Nu există niciun fel de hotărâre a Senatului sau a conducerii universităţii în această problemă. Pot să spun că examenele orale sunt legale, morale şi se practică din cele mai vechi timpuri. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu o să le recomand profesorilor să respecte regulamentele şi să apeleze la aceste examene. Nu putem să le interzicem, ar fi o ruşine. Cei de la «Babeş Bolyai» se pregătesc să-i acorde titlul de Doctor Honoris Causa Herthei Muller,  iar noi ne luptăm cu examenele orale", spune rectorul Viorel Mânzu. Acesta spune că divergenţele s-ar putea încheia după ce vor apărea regulile de contestare şi pentru examinările orale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite