Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Scandal uriaş la azilul groazei, cu 5 morţi şi 90 de infectaţi, din Galaţi. Centrul privat funcţiona ilegal. „E o mârşăvie!“

29
12 Apr 2020 13:16:02
Autor: Costel Crangan
Azilul Sfântul Ilie din Galaţi FOTO Arhivă Adevărul
Azilul Sfântul Ilie din Galaţi FOTO Arhivă Adevărul

Informaţia a fost transmisă de prefectul de Galaţi, Gabriel Avrămescu, fiind confirmată de raportul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale cu privire la căminele de bătrâni autorizate până la 6 aprilie 2020.

Azilul groazei din Galaţi, unde deja au murit 5 oameni, iar 90 sunt infectaţi cu coronavirus, funcţiona ilegal. Afirmaţia aparţine prefectului Gabriel Avrămescu şi are în vedere raportul Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale din data 6 aprilie 2020, document în care se menţionează că licenţa Centrului Social „Sf. Ilie” din Galaţi era pentru 66 de persoane şi nu pentru 137, câte au fost găsite pe 5 aprilie, la confirmarea focarului de Covid-19.

Afirmaţiile prefectului sunt contrazise însă de mai multe persoane oficiale, dintre care viceprimarul Picu Roman şi consiliera locală Oana Iurescu. Aceştia au prezentat public documente ce poară ştampila Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, emise în aprilie 2019, din care rezultă că a fost extinsă capacitatea de cazare la 137 de locuri. Aceştia îl acuză pe prefect de dezinformare şi îi cer demisia.

La rândul lui, Gabriel Avrămescu a precizat că, potrivit legii, singura autoritate de licenţiere a centrelor sociale este Ministerul Muncii. De asemenea, acesta a declarat că a sesizat organele competente, iar procurorii au confirmat începerea unei anchete penale.

„Mă întreb: o asociaţie care a avut un profit de 900.000 de lei nu îşi putea gestiona situaţia?  Aşteptăm o astfel de pandemie ca să constatăm că avem o astfel de bombă în oraş? Eu doar pun nişte întrebări. Mai departe este treaba instituţiilor abilitate să verifice  ce s-a întâmplat acolo, dar această încercare de translatare a răspunderii către autorităţi de către cei care au administrat această afacere şi au transformat-o într-un business pe seama vieţii oamenilor mi se pare o mârşăvie”, a declarat prefectul.

În 2019, asociaţia care administrează centrul de îngrijire a bătrânilor „Sf. Ilie” din Galaţi obţinea venituri de 3,3 milioane de lei, cu un profit net de 921.000 de lei. Tot anul trecut, 67 dintre cei 137 de asistaţi au decedat din diverse cauze.

Duminică, 12 aprilie, a fost confirmat al doilea focar de Covid-19 într-un azil din Galaţi. Este vorba de Centrul Social „Sf. Spiridon”, din administrarea Primăriei. Acolo sunt internaţi 139 de bătrâni, iar personalul numără 47 de persoane. Deja au fost confirmate 4 cazuri de infectare, iar duminică toţi cei de acolo erau testaţi, rezultatele urmând să fie disponibile în 2-3 zile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Alfa Omega
12.04.2020, 13:22:18

Tocmai azilele de batrani trebuiau mai bind protejate si personalul testat des ! La Galati ca la Suceava !

0 (2 voturi)
silent warrior
12.04.2020, 13:27:43

Bine ca le numarati profitul privatilor , ca si cum ar avea vreo relevanta . Numarati si pierderile azilului primariei care are un salariat la doi batrani si tot s-au infectat cu virus. Nu mai vorbim de spitalele infectate ,de ambulante care plimva virusii intre ele , etc. Personalul sanitar e primul focar de infectie din Galati si nu de la serviciu , ci de la spaga mascata luata din Turcia.

+2 (8 voturi)
silent warrior
12.04.2020, 13:36:17

@ Costel Crangan Sper sa fiti dat in judecata pentru titlul asta si sa trebuiasca sa dati explicatii in instanta , cum e cu functionarea ilegala . Eu daca as fi in locul acelei firme asta as face chiar maine. V-as cere sa demonstrati acuzatiile sau sa platiti daune grase.

-2 (4 voturi)
AltCineva
12.04.2020, 13:53:45

e trist ce s-a intamplat /ce ,se intampla acolo... sper ca vinovatii sa raspunda...dar TOTI...si cei din "directii"... ce ma "deranjeaza"...de ce ar savea Ministerul Muncii autoritate asupra unor treburi de sanatate publica ? Nu cumva avem vreo doua "legi" care se bat cap in cap ? ...iar problema cu caminele private e veche si plina de probleme...la fel ca si problema gradinitelor private...fabrici de bani...

+3 (5 voturi)
Tomescu Tom
12.04.2020, 13:59:40

Dacă prefectul are dreptate .. ăia din primărie au pus-o ... Îi vor lua organele statului la puricat ... și numai cel de sus știe câte " schelete " ... vor descoperi.. Greu era să apară un motiv serios pentru ai lua la scuturat ...

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările