Secrete culinare din străbuni. Cum se prepară renumita învârtită moldovenească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeta învârtitei moldoveneşti este descrisă pe larg într-un volum publicat recent de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” şi conţine detalii interesante despre modul de preparare preferat de gospodinele din zona de sud a Moldovei.

Învârtita moldovenească este, indiscutabil, un brand internaţional. Şi chiar dacă vor fi şi unii tentaţi să se gândească la un dans popular atunci când aud sintagma cu pricina, gurmanzii adevăraţi şi amatorii de delicateţuri culinare cu substrat arhaic ştiu că învârtita moldovenească este una dintre cele mai renumite tipuri de plăcintă.

Evident s-a propagat în toată lumea sub denumiri diferite (o găsim până şi în cele două Americi, dar şi în Australia sau Noua Zeelandă; „Câte bordeie, atâtea obiceie”, zice o veche vorbă românească), în esenţă ea rămâne aşa cum s-a născut în spaţiul Europei de Est, dar mai cu seamă aşa cum au interpretat-o aprigele gospodine moldovence.

Drept urmare, o luăm în seamă aşa cum este descrisă pe larg într-un volum publicat recent de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” („Ca peştele în apă”) şi conţine detalii interesante despre modul de preparare preferat de gospodinele din zona de sud a Moldovei.

Chiar dacă ne aflăm în Postul Paştelui, reţeta vă poate fi de folos în curând şi, la o adică, aveţi tot timpul din lume să o exersaţi pe îndelete pe fondul carantinei şi izolării impuse de epidemia de coronavirus care-i ţine pe români captivi în case.

Ingrediente pentru învârtita moldovenească

Pentru maia:
– făină – 200 g;
– drojdie – 60 g;
– lapte dulce – 100 ml;
– zahăr – 1 lingură cu vârf.
Pentru aluat:
– făină – 1000 g;
– ouă – 4 bucăţi;
– zahăr – 80 g;
– lapte dulce – 300 ml;
– unt – 100 g;
– răzătură de lămâie – 1 lingură cu vârf;
– răzătură de portocală – 1 lingură cu vârf;
– sare – 1 linguriţă.
Pentru uns tava:
– 50 g unt;
Pentru modelat:
– 50 g unt;
Pentru umplutură:
– brânză telemea – 600 g;
– ouă – 4 bucăţi;
– mărar – 100 g.
Pentru uns deasupra:
– 1 ou.

Cum se prepară învârtita moldovenească

Făina se cerne, ouăle se spală, se dezinfectează şi se clătesc cu apă rece. Untul se încălzeşte până la temperatura de 35-40°C.

Brânza telemea se spală şi se dă pe răzătoare. Mărarul se curăţă, se spală, şi se toacă mărunt. Laptele se fierbe.

Pentru prepararea maielei, drojdia se freacă cu zahărul şi se dizolvă în laptele călduţ (35-40°C). Se amestecă cu făina. Se obţine maiaua peste care se presără puţină făină; se lasă la dospit la temperatura de 35-40°C aproximativ 30-40 minute.

Pentru prepararea aluatului, ouăle se amestecă cu sarea şi zahărul, se adaugă laptele cald (35-40°C) şi răzătura de lămâie şi de portocală. Se obţine o compoziţie care se amestecă cu maiaua şi se frământă cu făina.

După încorporarea întregii cantităţi de făină, se adaugă treptat untul cald şi se frământă până la încorporarea completă. Frământarea se consideră terminată atunci când aluatul se desprinde de pe pereţii vasului şi apar la suprafaţă bule de aer, după care se lasă la dospit în vasul acoperit 60-75 minute.

Aluatul se împarte în două părţi egale care se întind cu merdeneaua pe planşeta unsă, în foi dreptunghiulare cu dimensiunea de circa 80/40 cm şi grosimea de 0,5-0,6 cm. Pe fiecare foaie se aşază umplutura în strat uniform, apoi se rulează.

Se obţin două rulouri care se modelează în formă de melc, se aşază în tava rotundă, unsă sau tapetată cu hârtie de copt şi se lasă să crească 20-25 minute. Se ung cu ou şi se introduc la cuptorul preîncălzit, unde se coc la temperatură moderată (180-220°C) timp de 40-50 minute. Poftă bună!

Vă mai recomandăm şi:

Cum se prepară deliciosul iepure vânătoresc la ceaun. Secrete dezvăluite de un maestru de vânătoare

Reţeta bătrânească a celebrelor vărzări moldoveneşti. Care sunt ingredientele secrete ale bunicilor

Mâncăruri străvechi. Cum se prepară micul dejun preferat de aromânii dunăreni: „oauă ţărgăsiti cu piperchi“

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite