Secretul unei hidratări corecte în sezonul rece. Corpul are în continuare nevoie de apă, chiar dacă nu vă este sete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa este un lichid miraculos, care ne menţine sănătoşi. Foto: Adevărul
Apa este un lichid miraculos, care ne menţine sănătoşi. Foto: Adevărul

În timpul iernii, senzaţia de sete nu este percepută acut, dar asta nu înseamnă că trebuie neglijat consumul de lichide. Medicul Valentin Boldea a explicat pentru „Adevărul” cât de importantă este apa pentru organismul nostru şi care este rolul acesteia în păstrarea unei sănătăţi de fier.

Reacţiile chimice, contracţiile musculare, controlul temperaturii corpului, precum şi transmiterea impulsurilor nervoase sunt posibile doar cu ajutorul apei. De acest lichid depind toate funcţiile noastre vitale.

„Apa face parte din viaţa noastră. Omul este format în mare parte din apă, ceea ce reprezintă peste 60 la sută din greutatea sa. Apa este necesară proceselor metabolice care au loc la nivelul organismului, ea intrând în structura tuturor celulelor, ţesuturilor şi organelor din corpul uman. Avertismentul «consumaţi cât mai multe lichide» nu este doar un mit sau o reclamă, ci este o realitate. Toate arderile la nivel celular folosesc apa ca şi element de bază”, a spus doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Deşi iarna senzaţia de sete nu este percepută acut, nu vă lăsaţi înşelaţi! Corpul are în continuare nevoie de apă chiar dacă nu vă este sete.

„Consumul de lichide se asociază cu sezonul cald, dar procesele metabolice au loc tot anul, indiferent de anotimp. Pentru a fi sănătoşi, consumul de apă trebuie să fie mai mare decât cantitatea pierdută prin procesele metabolice. În cazul în care nu se aduce un aport corespunzător de apă, au loc disfuncţionalităţi ale diverselor organe, rinichii suferind cel mai mult pentru că nu are loc filtrarea corespunzătoare la nivel renal şi astfel se poate instala insuficienţa renală”, a explicat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.  

De asemenea, printr-un consum insuficient de lichide, volemia (suma volumului plasmic şi a volumului globular) scade, iar cardiacii şi pacienţii cu afecţiuni edematoase (insuficienţă renală, ciroză hepatică) îşi pot agrava problemele.

„Sângele este cărăuşul atât pentru elementele nutritive, cât şi pentru oxigenul necesar funcţionării la nivel celular”, ne-a explicat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Dacă organismul nostru poate supravieţui fără mâncare chiar şi 40 de zile, lipsa apei poate cauza decesul în doar câteva zile.

Cum este repartizată apa în organism

Apa este repartizată în două compartimente. Astfel, 40 la sută din apă se găseşte intracelular (reacţiile chimice din interiorul lor au loc în mediu apos), iar 20 la sută din apă se găseşte extracelular (sânge, limfă, lichidul cefalorahidian, lichidul sinovial, secreţiile digestive şi salivare.

O hidratare corectă

Pahare apa Galati

„Este recomandabil să consumăm apă plată, deoarece apa carbogazoasă are şi efecte negative (balonare, afectarea tubului digestiv). De asemenea, este ideal să consumăm şi sucuri naturale. Băuturile alcoolice nu hitratează, ci au efecte negative asupra ficatului şi a altor organe. Alcoolul inhibă senzaţia de sete. Dacă aceasta nu apare, nu suntem protejaţi împotriva deshidratării. De asemenea, sarea consumată în exces «fură» apa din ţesuturi şi o mută în tubul digestiv, şi astfel apare acea senzaţie de sete şi nevoia de a compensa cantitatea de lichide în diverse compartimente ale organismului. Cel mai corect este ca apa consumată să fie peste nivelul pierderilor de la nivelul organismului”, a explicat pentru „Adevărul”, doctorul Valentin Boldea, medic de familie.  

Apa şi frumuseţea

O persoană care nu bea suficientă apă are ţesuturile deshidratate iar pielea îşi pierde elasticitatea, ceea ce înseamnă că îmbătrâneşte mai repede şi apar ridurile. De asemenea, eventualele plăgi de la nivelul pielii se vindecă mult mai greu, iar celulele îşi pierd din capacitatea de regenerare. Aşa că atunci când te afli la birou, în oraş cu prietenii sau acasă nu ezita să consumi cât mai multă apă.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite