Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Seminariştii care au ucis un om în stradă după ce au petrecut la banchet. Pedepsele simbolice la care au fost condamnaţi

4
12 Nov 2019 14:51:56
Autor: Valentin Trufasu
Altercaţia care a dus la crimă Foto: captură cameră de supraveghere
Altercaţia care a dus la crimă Foto: captură cameră de supraveghere

Doi elevi ai Seminarului Teologic din Galaţi au lovit cu bâtele şi au înjunghiat un bărbat de 42 de ani, tatăl unui coleg de seminar cu care avuseseră un conflict spontan. Scena a fost surprinsă de o cameră de supraveghere din zonă. Acum, cei doi au fost condamnaţi de instanţă.

Tribunalul Galaţi i-a condamnat pe George Micu (19 ani) şi Lucian Gabriel Zaharia (18 ani), elevi la Seminarul Teologic din Galaţi, la 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru omor, respectiv 6 luni de închisoare cu suspendare pentru lovire şi alte violenţe. George Micu a fost obligat să îi plătească 15.000 de lei drept daune morale unei rude a bărbatului ucis în bătaie.

Decizia instanţei nu este definitivă.

După audierea martorilor şi vizionarea imaginilor cu atacul din 23 mai 2019, procurorii au stabilit că doar unul dintre elevii de la Seminarul Teologic din Galaţi este vinovat de uciderea unui bărbat de 42 de ani după ce au fost implicaţi într-un conflict spontan cu victima. Este vorba de George Micu (19 ani), care a fost trimis în judecată pentru omor, în timp ce al doilea elev, Lucian Gabriel Zaharia (18 ani) a fost pus sub acuzare pentru lovire şi alte violenţe. De altfel, acesta din urmă a şi fost pus în libertate de către instanţă în luna iulie 2019.

Potrivit anchetatorilor, nu a existat un mobil al omorului, totul având la origine un conflict spontan, pe care Lucian Gabriel Zaharia şi George Micu l-au avut iniţial cu fiul celui pe care l-au ucis. Crima a avut loc după ce seminariştii au plecat de la petrecerea de absolvire. Pe drumul spre cămin, tinerii s-au întâlnit cu victima, care a fost lovită cu un cuţit şi apoi cu bâte în cap, leziunile fiindu-i fatale.

„Inculpaţii se întorceau de la o petrecere, au trecut pe strada pe care locuia victima şi acolo a avut loc agresiunea. Victima a fost lovită cu un cuţit şi apoi cu bâte în zona capului, leziunile traumatice fiind incompatibile cu viaţa. Cei doi inculpaţi nu au fost agresaţi de victimă, a fost o discuţie contradictorie între o rudă a victimei şi cei doi inculpaţi, dar cei care au agresat au fost inculpaţii. Fiul victimei a fost implicat în discuţia contradictorie. Au recunoscut fapta”, a declarat procurorul Liliana Istrate,  purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Şi-au recunoscut faptele

De celaltă parte, avocatul tinerilor, Julieta Popescu, a explicat că nu aceştia au iniţiat conflictul cu final tragic, ci că au fost acostaţi şi înjuraţi de fiul şi ginerele victimei, care a intervenit ulterior, înarmat cu o bâtâ, deşi situaţia conflictuală nu impunea acest lucru, fiind doar la nivel verbal.

„Cei doi veneau de la un banchet  şi în urma acestor discuţii, a degenerat. Putem spune că a existat şi o provocare, pentru că au fost urmăriţi de părintele unuia dintre copii, cu care a existat conflictul anterior. De aici nu a  fost decât un pas la crearea acestei altercaţii între tatăl, cel care îl însoţea, şi cei doi inculpaţi. Banchetul a aparţinut seminarului, de acolo ei au plecat spre cămin şi pe traseu a apărut această abordare din partea celor doi tineri, iar tatăl unuia dintre ei, victima, a venit pentru că băiatul său a participat la o altercaţie anterioară incidentului”, a precizat avocatul.

Tinerii şi-au recunoscut faptele atât în faţa procurorilor, cât şi în faţa instanţei. „Regretă fapta. Cuţitul îl avea unul dintre inculpaţi, îl avea în permanenţă pentru că îi plăcea să deţină acest accesoriu. Toţi şi-au recunoscut faptele, o să mergem pe o procedură simplificată, şi-au manifestat această opţiune încă de la faza de urmărire penală”, a mai spus avocata tinerilor.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Klaxxy Klaxxy
12.11.2019, 15:24:41

Cutitul, din arma alba, a devenit "accesoriu" doar pentru ca posesorul este... om sfant, absolvent de seminar. Tot din cauza asta li s-au dat pedepse simbolice pentru omor calificat. In ce lume traim?...

+1 (1 vot)
adrian hora
12.11.2019, 15:29:19

sunt cu atat mai periculosi pentru ca nu a existat un motiv. pot sa omoare pe cine vor chiar maine, fara motiv, ca oricum scapa.

+2 (2 voturi)
dominic paul
12.11.2019, 15:58:20

Cei doi trebuiau condamnați la 20 de ani închisoare, fără drept de apel. Sadismul de care au dat dovadă a șters orice circumstanță atenuantă.

+1 (1 vot)
ASB
12.11.2019, 16:08:38

Cum pi*da ma-sii ia gunoiu ala 5 ani pentru omor cand incadrarea e de la 15 la 25?

+1 (1 vot)
Modifică Setările