Semnele fizice care ne indică că suferim de o boală gravă. De ce nu este sănătos să punem mâna la gură când căscăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căscatul repetat poate indica probleme grave ale organismului
Căscatul repetat poate indica probleme grave ale organismului

Multe persoane ajung la medic prea târziu, primind de multe ori diagnostice teribile. În majoritatea cazurilor, acest deznodământ dramatic poate fi evitat dacă suntem atenţi la semnele fizice pe care organismul ni le transmite.

De foarte multe ori, organismul ne transmite semnale de alarmă, pe care le ignorăm din necunoaştere. 

Astfel, zbaterea unui ochi, contrar superstiţiilor populare, poate fi semnul unei epuizări fizice ce poate duce la hepatită pe fond de oboseală, petele pe mâini sunt simptomele care indică de regulă probleme severe la ficat şi pancreas, cum ar fi icterul sau cancerul, în timp ce oboseala cronică şi durerile de cap pot indica spargerea unui vas de sânge în creier sau cancer cerebral.

”Nu cred că este o persoană care să nu fi căscat, lăcrimat sau sughiţat sau să nu îşi fi simţit pielea ca de găină. Acestea sunt doar câteva manifestări ale corpului nostru, care ne arată că se întâmplă ceva, numai că mulţi nu ştiu să le traducă, să le dea un înţeles”, explică psihologul Stelian Chivu.

O problemă destul de mare o poate reprezenta faptul că o persoană nu a căscat niciodată sau foarte rar, pentru că aceasta este o modalitate de relaxare a creierului. Este bine să ne întrebăm dacă este necesar să căscăm şi ce reacţie fizică avem când facem asta.

Până acum s-au făcut peste 40 de studii în lume ce vizează căscatul, iar concluzia este că acesta este un mesaj al organismului, ce transmite că există o mare solicitare la nivelul creierului. Asta înseamnă că avem multe gânduri şi emoţii, la care se adaugă de multe ori şi o activitate fizică solicitantă, pe un fond de oboseală al corpului.

Practic, omul este ca un biocalculator, care are nevoie periodic de răcire, iar căscatul face exact acest lucru. Prin căscat se produce o respiraţie profundă, care are rolul de a oxigena creierul. ”Când cască, multe persoane pun mâna la gura. Este politicos, dar nu recomandat, pentru că asta reduce cumva posibilitatea producerii unui restart atât de necesar la nivelul creierului”, precizează psihologul Stelian Chivu.

Căscatul, în special cel controlat, are o sumedenie de beneficii, printre ele numărându-se reducerea hipertensiunii din gât şi a anxietăţii, dar şi creşterea empatiei şi compasiunii. Specialiştii recomandă să căscaţi de şase sau şapte ori şi veţi simţi imediat cum începeţi să vă relaxaţi.

”Am avut un pacient care sughiţa la interval de trei secunde”

Sughiţul ne indică, ca şi căscatul, o problemă pe care organismul ne-o transmite pe această cale. De regulă, este vorba de o anomalie în funcţionarea sistemului digestiv, dar poate fi şi un indiciu privind unele probleme cardiace.

Dacă aţi mâncat pe fugă sau aţi băut multe băuturi carbogazoase, organismul vă transmite un semnal de alarmă prin sughiţ. Această manifestare fizică poate indica şi probleme extrem de grave, cum ar fi tumori cerebrale, ischemii şi alcoolism.

”Am avut un pacient care sughiţa la interval de trei secunde atât ziua, cât şi noaptea. Este cumplit! Am încercat diferite metode de terapie, inclusiv hipnoza, dar nu a mers nimic. Se ajunge la astfel de situaţii în cazul unor şocuri puternice. Se recomandă ca astfel de şocuri să fie eliminate prin alte şocuri, dar la dumnealui nu era posibil, pentru că avea un stent la inimă”, dezvăluie psihologul Stelian Chivu una dintre situaţiile la care se poate ajunge din cauza unor traume.

Sughiţul mai poate indica şi leziuni ale sistemului nervos, laringită, faringită, dar şi existenţa unor corpuri străine în zona gâtului. Lacrimile nu sunt în aparenţă ceva rău, pentru că ele reprezintă modalitatea prin care ochiul se lubrefiază.  Lăcrimarea intensă a ochilor  pe o perioadă mai lungă de timp poate indica existenţa unor corpuri străine, oboseala pronunţată a ochilor, dar şi posibile afecţiuni ale zonei oculare.

Pielea de găină apare, de regulă, când organismul resimte frigul, dar şi când ne-am speriat de ceva sau suntem emoţionaţi. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite