Sfântul care a cerut ca mormântul să-i fie secret, pentru a nu se face pelerinaje acolo. Lecţia de modestie a lui Antonie cel Mare, pomenită la Dunărea de Jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preoţii şi Arhiepiscopul Casian au servit copiilor prânzul FOTO Daniel Lare
Preoţii şi Arhiepiscopul Casian au servit copiilor prânzul FOTO Daniel Lare

Antonie cel Mare a fost Patriarh al Alexandriei. La pomenirea acestuia, după încheierea ceremoniei religioase, credincioşii prezenţi au primit pachete cu hrană, iar preoţii, în frunte cu arhiepiscopul Dunării de Jos, au ajutat la servirea prânzului pentru copiii de Centru „Antonie cel Mare”, administrat de Biserică.

Ca în fiecare an, la data de 17 ianuarie (când Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare), creştinii parohiei gălăţene din cartierul Micro 21 care-l au ca ocrotitor s-au aflat în zi de sărbătoare.

În ajun, la ceas de seară, a avut loc oficierea Vecerniei cu Litie şi a Acatistul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, iar sărbătoarea a continuat a doua zi prin săvârşirea sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în micuţa biserică a comunităţii, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor care au participat la slujbă.

În prezent, după nevoile pastorale şi liturgice ale enoriaşilor din această parte a oraşului de la Dunăre, se află în construcţie o nouă biserică de dimensiuni mai mari. Noul locaş, zidit din cărămidă, se află la stadiul de finisaje interioare şi exterioare.

Chiriarhul Dunării de Jos a împărtăşit cu Sfintele Taine un grup de copii ai Şcolii Gimnaziale Nr. 3 „Ion Luca Caragiale“, instituţie ce se află pe teritoriul canonic al parohiei. Aceşti copii sunt asistaţi în cadrul centrului de zi al parohiei, unde, după programul şcolar îşi fac temele, se joacă, participă la diferite activităţi şi primesc masa de prânz.

Pomenirea Sfântului Antonie cel Mare FOTO Daniel Lare

FOTO Daniel Lare

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa curată şi învăţăturile Sfântului Antonie cel Mare, un ascet reprezentativ pentru duhul vieţii călugăreşti.

„Sfântul Antonie cel Mare, după cum ne spune în special ucenicul său, Sfântul Atanasie cel Mare, Patriarhul Alexandriei, a trăit 105 ani şi mai înainte de a pleca din lumea aceasta a dorit ca mormântul său să nu fie arătat nimănui pentru a nu-l cinsti, arătând prin aceasta o smerenie cu totul aparte. El a lăsat ucenicilor săi o serie de sfaturi extraordinare în care i-a îndrumat să ţină pravila Sfinţilor Părinţi şi să respecte sfânta şi dreapta credinţă a Bisericii”, a spus ierarhul.

După tradiţie, preoţii slujitori împreună cu enoriaşii parohiei au pregătit pachete cu hrană caldă, ceai fierbinte şi colivă pe care le-au oferit credincioşilor prezenţi.

La ora amiezii, micii credincioşi au luat prânzul în clădirea centrului social, fiind serviţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi ceilalţi preoţi slujitori.

Pomenirea Sfântului Antonie cel Mare FOTO Daniel Lare

Biserica a oferit pachete cu hrană credincioşilor prezenţi FOTO Daniel Lare

Centrul „Antonie cel Mare” este în slujba comunităţii din anul 2005, fiind construit de parohie din donaţii. Pe parcursul unui an şi jumătate, a fost ridicată o frumoasă clădire care cuprinde o sală de meditaţie, una de calculatoare, două birouri, o sală de mese, o bucătărie şi o magazie. Încăperile centrului sunt dotate şi utilate cu mobilier nou, copiii care frecventează centrul având toate condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţilor planificate.

Pomenirea Sfântului Antonie cel Mare FOTO Daniel Lare

Centrul social Antonie cel Mare FOTO Daniel Lare

Inaugurarea Centrului de zi pentru copii „Sf. Antonie cel Mare“ din Galaţi a avut loc în ziua de 17 ianuarie 2009, cu ocazia hramului bisericii, slujba de sfinţire fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi.

În prezent aici îşi desfăşoară activitatea 50 de copii selectaţi în baza anchetelor sociale efectuate de asistentul social angajat, ei primind pe lângă o masă caldă, consiliere socială, psihologică, duhovnicească şi sprijin în efectuarea temelor primite pentru acasă.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite