Sistemul de rachete antigrindină care va acoperi zeci de mii de hectare de culturi agricole, la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baterie de rachete antigrindină Foto: arhivă Adevărul
Baterie de rachete antigrindină Foto: arhivă Adevărul

Autorităţile judeţene susţin că sistemul este extrem de eficient împotriva grindinei şi speră ca acesta să fie complet operaţional în următorii ani, chiar dacă există mulţi fermieri care spun că din cauza rachetelor antigrindină se confruntă cu seceta prelungită.

Pe teritoriul judeţului Galaţi sunt în momentul de faţă două puncte de lansare a rachetelor antigrindină, în localităţile Poiana şi Nicoreşti. La începutul lunii mai au fost lansate şapte rachete antigrindină din cele două locaţii, iar autorităţile judeţene susţin că în zonele amintite nu au mai fost probleme cu grindina.

”Avem în lucru, în faza de documentare, încă şase puncte de combatere a grindinei, la Târgu Bujor, Cuca, Corni, Drăguşeni, Ghidigeni şi Băneasa. Cu aceste puncte de lansare antigrindină, noi sperăm să acoperim o treime din suprafaţa pe care au fost înfiinţate culturi agricole în judeţul Galaţi. Programul este în plină desfăţurare şi sperăm ca în cel mai scurt posibil să acoperim toată suprafaţa agricolă a judeţului Galaţi cu aceste puncte de lansare antigrindină”, a declarat Valentin Huciu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Galaţi.

Conform estimărilor oficiale, asta ar înseamna ca în următorii doi, trei ani cele câteva zeci de mii de hectare cultivate din judeţul Galaţi să nu mai fie afectate constant de grindină, aşa cum se întâmplă în prezent.

În 2019, au fost afectate de grindină 216 hectare de culturi agricole în judeţul Galaţi, dintre care patru hectare de grâu, porumb-47 de hectare, floarea soarelui-32 de hectare, rapiţă-100 de hectare, nutreţ-15 hectare, legume-2,5 hectare şi alte culturi-15,5 hectare.

Oficialii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au amânat investiţia din judeţul Galaţi pentru 2019 deoarece, deşi se aprobase deja finanţarea acestor lucrări pentru 2018, lucrurile au fost întârziate de „o serie de proceduri juridice şi de câteva obstacole de ordin tehnic”.

Sistemul antigrindină este operaţional, de câţiva ani, în mai multe judeţe din Moldova (Vrancea, Vaslui şi Iaşi). În ceea ce priveşte eficienţa acestora există deja un adevărat război între fermieri şi autorităţi, concretizat prin câteva mitinguri de protest şi o serie de declaraţii destul de dure.

În vreme ce autorităţile spun că rachetele opresc grindina şi stimulează ploaia, tot mai fecvent unii dintre fermieri susţin că din cauza sistemului antigrindină s-a instalat seceta prelungită care i-a adus la sapă de lemn.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite