Situaţie absurdă la Galaţi şi Brăila: dacă te muşcă un câine, trebuie să mergi la Bucureşti pentru o banală injecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Brăila, serul antirabic s-a terminat de două săptămâni, iar la Galaţi de câteva zile (după ce gălăţenii i-au împrumutat o vreme pe brăileni). Medicii spun că Ministerul Sănătăţii a dat vina pe distribuitorul naţional Unifarm pentru această situaţie revoltătoare.

Ferească sfântul să te muşte un animal sălbatic sau un câine la Galaţi şi la Brăila! În ambele judeţe dozele de ser antirabic au fost epuizate de ceva vreme, aşa că medicii nu au altă soluţie decât să te trimită la Bucureşti pe o amărâtă de injecţie.

Criza de ser antirabic (este substanţa injectată în cazul semnelor de turbare; a nu se confunda cu vaccinul antirabic, care este folosit stric profilactic) afectează Brăila de circa două săptămâni. O vreme, medicii brăileni s-au împrumutat de ser de la Galaţi, în speranţa că stocurile vor fo refăcute, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, s-a terminat şi rezerva de la Galaţi.

„La un caz ne-au ajutat colegii de la Galaţi, chiar zilele trecute, dar acum înţeleg că nici ei nu mai au. Am avut pacienţi muşcaţi pe care am fost nevoiţi să-i trimitem la Bucureşti, pentru a face serul antirabic", a declarat, pentru Obiectiv Vocea Brăilei, dr. Ileana Grecu, medic primar Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Potrivit medicilor, s-a ajuns la această situaţie din cauza Companiei Naţionale Unifarm, distribuitorul de medicamente al Ministerului Sănătăţii, care întârzie aprovizionarea unităţii spitaliceşti, din motive care nu au fost deocamdată explicate.

Este important de ştiut că serul nu se administrează la orice muşcatură, ci doar în unele cazuri mai grave, şi că majoritatea pacienţilor necesită doar vaccinul antirabic, care există pe stoc.

Prospectul serului antirabic produs de Institutul Cantacuzino arată că acesta se administrează persoanelor muşcate grav de animale sălbatice, turbate sau suspecte de turbare, mai ales atunci când muşcăturile sunt localizate în zona capului, a gâtului, palmelor şi/sau a organelor genitale.

De asemenea, se recomandă ca administrarea serului să se facă într-un timp cât mai scurt după muşcatură, când, potrivit prospectului, acţiunea protectoare este maximă. Tratamentul cu ser antirabic trebuie urmat obligatoriu de tratament cu vaccin antirabic.

Cât despre acest vaccin, potrivit prospectului, produsul se recomandă persoanelor cu risc crescut de a contacta rabia sau înainte de şederi mai îndelungate în ţinuturi în care rabia este endemică. Întrucât infecţia declarată cu rabie este întotdeauna fatală, nu există contraindicaţii la vaccinarea post-expunere.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite